Na Febiofeste filmové rozprávky

Febio 2015 logo resizeNa minuloročnom Febiofeste sa v programe objavila novinka určená pre detského diváka – Filmový kabinet deťom. Tento rok pre veľký úspech, ktorý projekt má aj mimo filmového festivalu, sa sekcia opäť vracia. Namiesto animovaného filmu sa však bude v tomto ročníku venovať filmovým rozprávkam.

V roku 2014 sa prvý raz dostala do programu MFF Febiofest sekcia určená pre detského diváka s názvom Filmový kabinet deťom. Zameral sa na animovaný film a jeho špecifiká, ktoré deťom z prvého stupňa základných škôl predstavil prostredníctvom interaktívnych workshopov. Tento nápad sa stretol s veľkým úspechom a vďaka podpore Fofo Febio detom resizeAudiovizuálneho fondu sa zrodil samostatný projekt, ktorý Asociácia slovenských filmových klubov organizuje pre žiakov základných škôl v rámci svojich výchovno-vzdelávacích projektov. Pre Febiofest 2015 sa ASFK preto rozhodlo túto sekciu opäť zaradiť, tentokrát je však zameraná na druhý stupeň základných škôl a venuje sa filmovým rozprávkam. „Chceme deťom ukázať a vysvetliť filmárske postupy pri spracovaní rozprávok, zoznámiť ich so slovenskými tvorcami a slovenskými rozprávkami, prípadne poukázať na možnosti zachovania kvality filmu v digitalizovanej verzii,“ doplňuje Martina Mlichová z ASFK.

 

Prvou projekciou bude rozprávka Galoše šťastia Juraja Herza, nasledovať bude Neboj sa Júliusa Matulu, O živej vode Ivana Balaďu a Sedem jednou ranou Dušana Trančíka, pričom túto výnimočnú kolekciu uvidia diváci vďaka Slovenskému filmovému ústavu, a to v zrekonštruovanej digitalizovanej verzii. Štyri filmové rozprávky tak otvoria brány tajomného sveta fantázie a prizvú do neho deti aj ich rodičov a ich projekcie budú sprevádzané interaktívnou prednáškou študentiek z Katedry audiovizuálnych štúdií Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.