Febiofest vzbudil záujem o slovenský film

Febiofest logo. jpgJubilejný 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest 2013 sa začal 15. marca v Bratislave a skončil sa 14.apríla v Prešove. Po skončení prvej, týždeň trvajúcej bratislavskej časti  sa dramaturgický výber bohatého programu presunul do ďalších šiestich slovenských miest. 129 filmov v štrnástich programových sekciách videlo v siedmich mestách, v jedenástich kinosálach na 199 predstaveniach 9328 divákov. Febiofest tento rok priniesol množstvo noviniek, privítal vyše 40 domácich i zahrančiných hostí, pripravil pre divákov zaujímavé sprievodné podujatia  a založil významnú tradíciu – súťaž krátkych filmov krajín V4.

Najviac divákov prišlo na slovenské filmy

Dvadsiaty ročník jedného z najvýznamnejších filmových podujatí na Slovensku  bol prelomový. Zaradením súťažnej sekcie krátkych filmov krajín V4 sa z doterajšej filmovej prehliadky vyprofilovalo na medzinárodný filmový festival. Febiofest obohatil svoj program a vytvoril nový, otvorený priestor na vzájomnú konfrontáciu kinematografií štátov V4, predovšetkým pre mladých tvorcov. Z pätice filmov, ktoré v súťaži reprezentovali Slovensko si tri odniesli ocenenia.
Zo štrnástich sekcií najväčšiu pozornosť divákov pútali dve  – obe venované výberu toho najnovšieho a najkvalitnejšieho z českej a slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby – Nový český a slovenský film a Český a slovenský dokumentárny film.38 filmov v programe bolo slovenských. Prišlo si ich pozrieť vyše 3597   divákov, čo je bez mála polovica celkovej návštevnosti. Jedným z najočakávanejších a zároveň najnavštevovanším titulom festivalu bol otvárací film Môj pes Killer režisérky Miry Fornay. Po medzinárodnom úspechu na MFF v Rotterdame (Hlavná cena Hivos Tiger Awards) ho Febiofest uviedol slávnostnou slovenskou premiérou do kín za účasti režisérky, hlavných protagonistov a ďalších tvorcov. Medzi vôbec najvyhľadávanejšie filmy z tohtoročného programu sa zaradili aj ďalšie  slovenské novinky ako Nový život Adama Oľhu, Najväčšie prianie Olgy Špátovej, Absolventi – sloboda nie je zadarmo  Tomáša Krupu, V tieni Davida Ondříčka, Dozvuky poľského režiséra Wladislawa Pasikowského, nový televízny film režiséra Dušana Trančíka Hodina dejepisu, či dokument Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Pala Korca. Sedem z celkového počtu slovenských filmov v programe bolo uvedených v slovenskej premiére a štyri vo svetovej. Premietania všetkých nových slovenských filmov prebiehali za účasti tvorcov. Tri významné okrúhle výročia oslávil spoluorganizátor festivalu Slovenský filmový ústav projekciou zreštaurovanej verzie ďalšieho slovenského filmu – Panna Zázračnica režiséra Štefana Uhra v 2K kvalite. Dielo bolo uvedené pri príležitosti 100. výročia narodenia Dominika Tatarku, autora rovnomennej novely, 20. výročia úmrtia režiséra filmu Štefana Uhra a 50. výročia založenia SFÚ.

Najnavštevovanejšie európske tituly

Do prvej desiatky najnavštevovanejších a najvyhľadávanejších titulov v programe patrili európske snímky, ktoré si odniesli ocenenia z prestížnych medzinárodných festivalov. Išlo predovšetkým o filmy zo sekcie Panoráma – ozveny európskych festivalov (predstavila štrnásť minuloročných festivalových hitov). Jednou zo štyroch najsledovanejších sekcií bol tiež profilový výber venovaný tvorbe jedného z najvýznamnejších súčasných európskych režisérov –
Profil: Michael Haneke. Z „Hanekeho“ sekcie najviac divákov lákala oscarová snímka Láska a jeho skorší film Funny Games. Divácky najúspešnejšími filmami zo sekcie Panoráma boli hit z MFF Cannes dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga Hon s Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe; nezvyčajná belgická roadmovie postavená na skutočnom príbehu hlavného hrdinu Hasta la vista! režiséra Geoffreyho Enthowena a víťazný film MFF Benátky, nové dielo juhokórejského režiséra Kim Ki Duka Pieta. Pozornosť divákov pritiahli aj Mlyn a kríž poľského režiséra Lecha Majewskeho a americký debut ktorý získal tento rok štyri nominácie na Oscara Divoké bytosti južných krajín Benha Zeitlina.  

Víťazné filmy súťaže krátkych filmov krajín V4

V prvom ročníku Súťaže krátkych filmov krajín V4 sa stretlo päť titulov z každého štátu. Súťažili filmy s dĺžkou do 30 minút, ktoré vznikli v období uplynulých 24 mesiacov. Hlavnú cenu poroty získal poľský dokumentárny film Píšťalka režiséra Grzegorza Zariczneho. Medzinárodná porota udelila aj dve Zvláštne ceny, obe slovenským tvorcom – Ondrejovi Rudavskému za animovaný film Mesiac a režisérovi Aramisova za hranú snímku Cagey Tigers. Cenu divákov získal ďalší slovenský film – hraná snímka Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka. Slovensko v súťaži reprezentovali aj ďalšie dva filmy – dokument Mareka Janičíka Kino Svet a dráma Petra Magáta Kabát.

Piate výročné ceny ASFK
Počas slávnostného otvorenia festivalu boli už po piatykrát udelené Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov v štyroch kategóriách. Najlepším klubovým filmom v distribúcii za rok 2012 sa stala iránska Oscarom ocenená snímka Rozchod Nadera a Simin (r. A. Farhádí). Najlepším filmovým klubom za rok 2012 sa stal FK Alternatíva, ktorý pôsobí v kine Strojár v Martine. Výročnou cenou za prínos klubovému hnutiu tento rok ASFK ocenila zakladateľa filmových klubov a kín filmového diváka v 60. rokoch, filmového distribútora a producenta Jana Jíru. Výročnú cenu ASFK za prínos svetovej kinematografii si v Bratislave osobne prevzal významný poľský režisér, scenárista, producent,  výtvarník, básnik a skladateľ Lech Majewski.

Hostia a sprievodné podujatia
Pozvanie na festival prijalo a divákom svoje filmy osobne predstavilo takmer 40 hostí zo Slovenska a zahraničia. Febiofest privítal významných zahraničných filmárov ako napríklad poľského režiséra Lecha Majewskeho; pozvanie do Bratislavy prijal aj producent maďarského režiséra Benceho Fliegaufa, režisér András Muhi a na festival zavítal aj významný český dokumentarista Karel Vachek s kameramanom a režisérom Karlom Slachom. Všetky nové slovenské filmy uviedli ich tvorcovia, okrem Miry Fornay sa s divákmi stretli Dušan Trančík, Ondrej Rudavský, Palo Korec, Andrej Kolenčík, Peter Begányi, Mariana Čengel Solčanská a mnohí ďalší. Magda Vášaryová uviedla film Jiřího Menzla Postřižiny, v ktorom stvárnila hlavnú ženskú postavu a pri tejto príležitosti zároveň pokrstila publikáciu Slovenského filmového ústavu Hrabalovský svet očami Jiřího Menzla autora Petra Gavaliera. Súčasťou bohatého programu bolo tento rok aj niekoľko zaujímavých sprievodných podujatí – konal sa Vyšehradský diskusný salón na tému možností produkcie, koprodukcie a distribúcie; koncert a divadelné predstavenie a výstava plagátov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.