V piatok sa začína obľúbený Febiofest

Febio logo resizeDvadsiaty medzinárodný filmový festival Febiofest odštartuje v Bratislave 15. marca a potrvá do 21. marca 2013. V programe festivalu bude 38 slovenských filmov. Vo svetovej premiére uvedú 4 snímky.

Ako prvý sa dostal na program dokument Dušana Trančíka Hodina dejepisu, ktorý skúma, ako vnímajú slovenskí a maďarskí študenti gymnázia Trianonskú zmluvu. Snímka hľadá odpoveď na otázky, či je táto udalosť ešte stále prirodzenou rozbuškou medzi dvomi národmi, či sú maďarsko-slovenské rozpory stále súčasťou nášho národného povedomia. No natíska sa aj otázka, či slovensko- maďarská karta nie je iba dobrý marketingový ťah politických strán pri voľbách.   

 

V premiére diváci uvidia aj dokument Paľa Korca Exponáty alebo príbehy z kaštieľa. Exponáty rozprávajú príbehy ľudí a opisujú ich život. Kolážovito sa prelínajú, a tak sa jednotlivé postavy ocitajú v cudzích príbehoch a naopak, píše sa v bulletine o filme. V sekcii Súťaž krátkych filmov krajín V4 uvedú v svetovej premiére slovenský krátky hraný film Výstava režisérov Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka, ktorý hovorí o tom, ako sa zamestnanci starajúci sa o expozíciu vypchatých zvierat dokážu zmobilizovať a vystúpiť zo stereotypu, keď im riaditeľka oznámi, že ich kvôli finančnej kríze musí prepustiť. V tej istej sekcii bude mať premiéru aj animovaný film Ondreja Rudavského Mesiac. Snímka rozpráva imaginatívny príbeh odkazujúci na pramene prehistorickej mystiky ľudstva a na základné otázky metafyziky dobra a ľudskej existencie.

 

Program Febiofestu je ako vždy mimoriadne bohatý a podnetný. Prinesie napríklad profilové sekcie venované trom uznávaným európskym tvorcom Michaelovi Hanekemu, Jiřímu Menzlovi a Bencemu Fliegaufovi.

 

Febiofest prináša tohto roku o jednu sekciu navyše. „Poviete si, jedna sekcia, a to až taká veľká zmena nie je. Opak je ale pravdou. Tá sekcia je totiž súťažná zmena, ktorú so sebou prináša, je pomerne radikálna – Febiofest v dôsledku nej prestáva byť iba prehliadkou a stáva sa medzinárodným filmovým festivalom“, hovorí v príhovore bulletinu riaditeľ festivalu Peter Dubecký. Reč je o sekcii Súťaž krátkych filmov krajín V4.  Dvadsať súťažných snímok bude posudzovať trojčlenná porota v zložení Maciej Gil (Poľsko), Vít Janeček (Česko) a Marian Urban (Slovensko).

 

Nebude na škodu v krátkosti pripomenúť si všetky súťažné sekcie. V sekcii Nový český a slovenský film uvidíte napríklad snímky Ďakujem, dobre, Bublina, Posel, Môj pes Killer. V sekcii Český a slovenský dokumentárny film už spomínaný dokument Dušana Trančíka Hodina dejepisu, ale aj dokumenty Král nic nedělá, Rabínka a iné. Sekcia Český televízny film uvedie 5 snímok medzi nimi aj film Ženy, které nenávidí muže. Panorama – ozveny európskych festivalov uvedie napríklad filmy Holy Motors, Hon, Pieta, Snehulienka: Iný pohľad. Sekcia Kino –Ikon Plus (Filmový kabnet) bude mať pred každým filmom lektorský úvod k obdobiu, v ktorom jednotlivý film vznikol. V sekcii Profil  sa okrem už spomínaných európskych tvorcov uvedie aj profil mladej slovenskej režisérky Miry Fornay a uvidíme filmy Malá nesdělení a Líštičky.

 

Jedenásta sekcia dostala názov 20 rokov Slovenska a prináša výber najzaujímavejších dokumentov. Napríklad OKO: Nejšťastenejší den Anny Mečiarové, OKO: Triumf pouti, Listy prezidentovi, Krehká identita, Nemoc tretej moci.V sekcii Súčasný poľský film uvidíme napríklad filmy Odvaha, Róza, Mlyn a kríž. Trinásta sekcia Klubový jukebox pozostáva z piatich filmov a je spojená s 20. výročím založenia Asociácie slovenských filmových klubov. Snímky sa do programu dostali na základe hlasovania divákov, ktorí si mohli vyberať z 20 najúspešnejších filmov. Zvíťazili 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni, Adamové jablká, Dom obesenca, Turínsky kôň a Zrkadlo.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.