O mesiac sa začne 18. Febiofest

Febiofest_logo_resizeOsemnásta medzinárodná prehliadka filmu, televízie a videa Febiofest sa začne 25. marca a potrvá do 17. apríla. Pre divákov na Slovensku má pripravených vyše sto filmov z rôznych období slovenskej, českej i svetovej kinematografie. Filmy v dvanástich sekciách premietne organizátor prehliadky – Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) tento rok v štrnástich kinách od Bratislavy po Košice.

V Bratislave sa bude hrať v kinách Mladosť, FK Nostalgia, FK 35mm (VŠMU), kinosála SFÚ, DK Zrkadlový háj, A4-nultý priestor, UPC Mlynská dolina. Po skončení bratislavskej časti (25. – 30.3.) Febiofest poputuje do ďalších miest: Košice (31.3. – 4. 4.) / Nitra (4. – 5. 4.) / Banská Bystrica (4. – 8. 4.) / Martin (9. – 13. 4.) / Prešov (11. – 15. 4.) / Poprad (12. – 15.4.) / Trenčín (13. – 17. 4.)

Už osemnástykrát sa uskutoční najväčšie putovné podujatie, ktoré sa zameriava na prezentáciu českej a slovenskej filmovej tvorby a prináša výnimočné tituly z histórie i súčasnosti svetovej kinematografie. 25. marca prehliadku otvorí tradične česko-slovenská snímka. Tentokrát však nepôjde o hranú novinku, ale o najnovší dokumentárny film mladej českej režisérky Eriky Hníkovej (Ženy pro měny, Sejdeme se v Eurocampu, atď.) Nesvadbovo. Táto komunikatívna, vtipná snímka bola uvedená v prestížnej sekcii FORUM na 61. MFF Berlinale 2011, kde získala cenu najčítanejšieho nemeckého denníka Der Tagesspiegel, bola tiež otváracím filmom 14. MF dokumentárnych filmov Jihlava, a získala nomináciu v kategórii najlepší dokument roku pri príležitosti udeľovania Cien českej filmovej kritiky. Režisérka v nej predstavuje východoslovenskú dedinu Zemplínske Hámre. Jej akčný starosta si zaumienil, že ovplyvní nepriaznivý demografický vývoj obce a vytrvalo sa snaží dať dohromady miestnych slobodných tridsiatnikov. Aby neostali na ocot, rozbehne sériu úsmevných aktivít. V nosnej sekcii prehliadky Nový český a slovenský film diváci okrem tohto dokumentu uvidia vyše desiatku najnovších diel známych tvorcov (J. Hřebejk, M. Janek, M. Šulík, O. Trojan, atď.). Okrem nich Febiofest predstaví filmy v ďalších tradičných sekciách: Český dokumentárny film 2010, Novinky českej televíznej tvorby, To najlepšie z Febia, Bonus: Novinky ASFK, Projekt 100 – 2011. Tohtoročný program obohatia sekcie Súčasný taliansky film, Profil: Marcel a Paweł Łoziński, Kino-Ikon Archív Plus, Filmy vo vysokom rozlíšení, Martin Slivka – Výber z tvorby a Zvláštne uvedenie.

Aktuálne informácie: www.febiofestsk.sk, www.asfk.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.