Cinematik otvorí Wendersov dokument Soľ zeme

Cinematiklogo resizeJubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa bude konať 10.15. septembra v Piešťanoch a uvedie 162 dlhometrážnych a krátkometrážnych filmov. Festival otvorí slovenská premiéra dokumentárneho filmu Soľ zeme v réžii Wima Wendersa a Juliana Ribeira Salgada. Otvárací ceremoniál je prístupný všetkým divákom.

V zrekonštruovanej sále najväčšieho kina na Slovensku ožijú vo štvrtok večer na veľkom plátne fotografie vynikajúceho brazílskeho fotografa Sebastiãa Salgada o ktorom Wim Wenders nakrútil vizuálne pôsobivý dokument. Salgadova práca je vskutku neobyčajná - posledných štyridsať rokov cestuje naprieč kontinentmi po Solzeme resizestopách stále sa meniaceho ľudstva. Stal sa svedkom najdôležitejších udalostí našej súčasnej histórie. Film bude spolu s ďalšími desiatimi titulmi súťažiť v sekcii Meeting Point Europe, ktorá predstaví to najlepšie z európskej kinematografie za ostatný rok. Okrem iného tak Cinematik uvedie aj snímku Homár od gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa, nový film Ulricha Seidla V pivnici aj najnovší projekt Bruna Dumonta Malý Quinquin.

Druhá súťažná sekcia Cinematik.doc je zase zameraná na aktuálnu slovenskú dokumentárnu tvorbu. V premiére sa predstavia až tri filmy: Farby piesku Ladislava Kaboša, Očami fotografky Mateja Mináča a debut autorskej dvojice Bibiana Beňová – Michael Kaboš, Prízraky. Dôležitou udalosťou bude aj predpremiéra nového slovenského hraného filmu Čistič. Režisér Peter Bebjak nadviazal na úspešnú spoluprácu so scenáristom Petrom Gašparíkom a po horore Zlo nakrútili psychologickú drámu o problémoch medziľudskej komunikácie a o tom, ako silno nás môžu ovplyvniť udalosti z nášho detstva a ako ťažko sa s nimi vieme vyrovnať.

10. ročník Cinematiku okrem najlepších európskych filmov a zaujímavých premiér prinesie aj fokus na katalánsku kinematografiu. Prostredníctvom troch sekcií budú mať diváci možnosť spoznať tento zaujímavý región a silnú generáciu súčasných tvorcov. Cenu Rešpekt si osobne prevezme katalánsky režisér Jaime Rosales, ktorý osobne uvedie svojich päť celovečerných filmov a pre návštevníkov si pripraví špeciálny masterclass.


  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.