Dve Zlaté palmy majú už majiteľov

Canneslogo resizePo slávnostnom ceremoniály, ktorý v utorok večer otvoril 76. Canneský festival (Festival de Cannes – to je oficiálny názov) mimosúťažným filmom francúzskej herečky a režisérky Maiwen Jeanne du Barry a zároveň sa začalo aj odovzdávanie čestných Zlatých paliem. Prvý  si ju prevzal dojatý americký herec Michael Douglas za celoživotné dielo. Sprevádzala ho stále krásna Catherine Zeta - Jones, ktorú už zatienila ich spoločná dcéra Carys Zeta Douglas. Bolo vidieť, že pôvabná Carys je veľmi hrdá na svojho slávneho otca. Druhú čestnú Zlatú palmu si prevzal Harrison Ford, ktorý prišiel na uvedenie piateho a vraj posledného dielu ságy o Indiana Jonesovi uvedeného ako svetová premiéra pod názvom  Indiana Johnes a Nástroj osudu.  Konferenciérkou večera bola, ako je už známe, Chiara Mastroianni, ktorá potom privítala na pódiu svoju slávnu mamu Catherine Deneuve, aby spoločne s Michaelom festival slávnostne otvorili.

Čo je pravda a čo len fantázia ?

Pravdou je, že rok čo rok v Cannes s obrovským nadšením a vykrikovaním vítajú svojich miláčikov davy divákov, čo je canneský unikát. Francúzi JeanneduBarry resizemilujú film. Priam vrieskali aj pri promenáde na červenom koberci Michaelovi Douglasovi, ale aj Johnymu Deppovi. Pravdou je, že nejaká skupinka protestovala proti uvedeniu mimosúťažného filmu Jeanne du Barry kvôli Deppovi a jeho škandalóznemu rozvodu s Amber Heard. Hrá v ňom totiž (výborne) kráľa Ľudovíta XV. Spor vyhral, Amber sa s tým už vraj zmierila, tak sú protesty zbytočné. Lenže nie vo Francúzku, kde sa, s nadsázkou povedané, protestuje aj kvôli zmene počasia. Už si poroztĺkali Paríž kvôli dôchodkovej reforme, tak prečo by prestali. Notorickí protestujúci budú v tom pokračovať a nikto normálny si to už nevšíma. Na festivale to nikoho nezaujíma – v novinách sa popíše všeličo. Veď sa to tak dobre predáva. Ale o vydarenom filme známej kráľovej milenky sa hovorí už menej. Faktom je, že je to zaujímavý pohľad na lásku starnúceho kráľa a mladej Jeanne du Barry, lebo snímka je len výsekom zo života slávnej kurtizány. Maiwen si ju sama zahrala a výkon oboch protagonistov je excelentný. Ale čo je fakt, že Johnny režisérku a hereckú partnerku vraj poriadne potrápil, čo však divákov nemusí zaujímať. Tento búrlívák je nevypočitatelný, všade mešká, má svoje muchy, ale ako herec je stále úžasný. Aj umelecký riaditeľ festivalu Thierry Frémaux povedal, že ho jeho súkromie nezaujíma, ale jeho herectvo. Film sa premieta aj u nás – posúďte sami a my sa k nemu vrátime v osobitnom článku.

V ostatnom čase verím len tomu čo vidím na vlastné oči, noviny len prebehnem a nestačím sa čudovať, čo za hlúposti sa uverejňujú a čitatelia, Douglas resizedúfam nie všetci, tomu veria. Viem len toľko, že tohtoročný festival je o niečo skromnejší – na červenom koberci pokračuje síce paráda ako vždy, jedna róba strieda druhú, ale v zákulisí napríklad chýba toaletný papier, ale najmä utierky na ruky a vytratili sa upratovačky, je ich len hŕstka, kým vlani ich bolo všade až priveľa. Očividne sa šetrí. Skúmať rozpočet nebudem, lebo pravdu sa nedozviem. Pravdou je tiež, že čakáme vonku na vstup do kinosály minimálne pol hodinu, niekedy až 45 minút. Keď je pekné počasie čert to ber, ale keď prší, priam leje, je to hrôza. Novinári sa nič nenaučili od Francúzov, stačil by malý štrajčík a hneď by nad „ pacifikovanú tretiu veľmoc“ v zlom počasí natiahli nejakú plachtu. Keď to trpíme – tak nám treba. A potom sa od jedu píše hore -dole. Dosť kritiky, bolo by toho ešte viac, ale poďme k filmom.

V súťaži zatiaľ kraľujú Japonci

Nesporne najpozoruhodnejším filmom súťaže je dielo popredného japonského tvorcu Hirokazu Monster resizeKore- Eda Monster. Snímka je síce zbytočne prekomplikovaná, ale nesmierne aktuálna a dôležitá. V centre pozornosti sú dvaja asi 10- ročný chlapci, ktorí pociťujú k sebe veľkú príťažlivosť, ale taja to. No po mnohých nedorozumeniach sa to nekončí tragicky, snímka je len psychologickou sondou do duše odlišných detí, koncipovaná na rozporoch protichodných výpovedí. Príbeh sa odohráva v školskom prostredí, nikto nehovorí pravdu, všetci niečo taja, klamú a tušujú. Vyriešia to nakoniec deti, ktoré sa k citom priznajú a sú šťastní. Krásne a jemne uchopená háklivá téma, ktorá nikoho neurazí skôr núti nad problémom sa zamyslieť aj tým, ktorí ju odmietajú.

Dokument z Číny od režiséra Wang Binga nazvaný Mladosť (Jaro) zavedie diváka do tovární Leprintemps resizena konfekcie, kde mladí ľudia pracujú od 9,00 do 21,00, s dvomi prestávkami na jedlo, a to celý týždeň. Jediný voľný čas je nedeľa večer. Súčasní otroci. Zaujímavá téma, ale trojhodinová dĺžka filmu mnohých odradila, Režisér sa vyjadril, že je to prvý film, ktorý neprešiel cenzúrou, vraj pri dokumentoch sa to nevyžaduje. Neviem asi je to tak, ale odvahu Wanga Binga musím oceniť. Neviem, či ho doma privítajú so slávobránou.

Americká súťažná snímka Black Flies v hlavnej úlohe so Seanom Pennom je dielom režiséra Jeana - Stephana Sauvairea. Keď niekomu chýbala akcia tak si ju tentoraz mohol užiť do sýtosti. Dvaja hlavní hrdinovia sú záchranári, idú k tým najhroznejším úrazom, samovraždám, SeanPenn resizepôrodom, prosto niet im čo závidieť. Starší,skúsenejší Gene Rutkovsky (Sean Penn) zaúča nováčika Olie Crossa (Tye Sheridan) a veľmi sa zblížia. Olie sa v ňom vidí, je mu vzorom až do momentu, keď im po pôrode nezomrie novorodenec. Spor či to bola vražda, nedbalosť vedie k tragédii, ale práve pre túto zlú skúsenosť mladý muž pochopí, že sa musí učiť a záchrana života je jeho poslaním. Film skutočne len pre dobré nervy, lebo tvorca nedovolí divákovi vydýchnuť, jedna akcia strieda druhú a je to vždy kruté, navyše podfarbené expesívnou až agresívnou muzikou. Pre zaujímavosť dodávam, že snímka vznikla pod dozorom a so súhlasom odborovej organizácie. Ak by to nebol americký film dala by som mu šancu na cenu, ale tieto filmy Cannes neobľubuje. Uvidíme...

HarrisonFord resizeNo a nakoniec o piatej sérii Idiana Jones a Nástroj osudu len telegraficky. Bola to úžasná paráda. Harrison Ford má 80 rokov a je vždy úžasný a navyše starne krásne a dôstojne. Len čakám čo sa zasa popíše o jeho manželstve, lebo zavítal na festival aj s Calistou Flockhard. Iste nezabudnú pripomenúť, že čo taká mladá žena čaká od tohto starca. Mnohé dámy by však boli za tohto šarmantného starca vďačné a nakoniec je to problém Calisty a tá sa nesťažuje. Film premietnu na Slovensku v júni, podrobne sa mu venujeme.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.