Predsedom poroty 76. festivalu v Cannes je Ruben Östlund

RubenOstlund resizePo 50 rokoch, keď bola predsedníčkou  poroty Ingrid Bergman prichádza tohto roku na scénu 76. festivalu v Cannes jej krajan Ruben Östlund, ktorému sa pošťastilo v krátkom čase získať dve Zlaté palmy. Dnes najznámejší švédsky tvorca sa ujme funkcie predsedu medzinárodnej poroty.

„Som šťastný, hrdý a poctený, že mi zverili tento rok úlohu predsedu poroty filmového festivalu v Cannes. Žiadne iné miesto na svete nevzbudzuje takú túžbu po kine, keď sa dvíha opona za filmom v súťaži. Som šťastný, že sa v Cannes stretnem so znalcami filmu a návštevníkmi festivalu. Úprimne verím, že kultúra filmu prechádza zásadným obdobím. Kino je jedinečné. Zdieľame to spolu. Spoločné sledovanie si vyžaduje viac, ako je zobrazené na plátne a zintenzívňuje zážitok“, povedal okrem iného Ruben Östlund.

Östlund po štúdiách v Göteborgu debutoval v roku 2004 prvým celovečerným filmom Mongoloid s gytarou. Jeho tretí film Hra uviedli v Cannes v sekcii Istý pohľad. Za Štvorec dostal už v roku 2017 Zlatú palmu, úspech si zopakoval vlani s filmom Trojuholník smútku, ktorý okrem Zlatej palmy vzbudil celosvetový ohlas.

Tým, že sa Ruben Östlund stal tohto roku predsedom poroty 76. festivalu v Cannes, ktorý sa uskutoční od 16. do 27. mája, sa zapísal do zoznamu tvorcov, ktorí Zlatú palmu získali viac razy. Sú to Ingmar Bergman, Francis Ford Coppola a Emir Kusturica.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.