Napriek pandémii Cannes bolo tri dni v plnej paráde

AktialityCanneslogo resizeAzda niet druhého národa, ktorý tak miluje film ako Francúzi. Cudzinci sa vždy čudujú, že pred kinami kdekoľvek, vrátane Paríža, stoja fronty na vstupenky. Je to až neuveriteľné. Preto nečudo, že usporiadatelia tohtoročného Cannes neustále smútia za festivalom, robia všetko preto, aby vybraté filmy 73. MFF Cannes videli všade na svete. Neustúpili ani od avizovanej malej slávnosti, aby v dňoch 27.29. októbra, slávnostne za prítomnosti publika, neodovzdali aspoň Zlatú palmu víťazovi  Súťaže krátkometrážnej tvorby a ceny Cinéfondation, teda ocenenia pre filmy študentov filmových vysokých škôl.

Triumvirát - riaditeľ festivalu Pierre Lescure, umelecký riaditeľ festivalu Thierry Frémaux a starosta mesta Cannes David Lisnard – sa nevzdali myšlienky, že to urobia s plnou parádou vo Veľkej sále fesCannes2020jesen resizetivalového paláca za prítomnosti vďačného obecenstva. O tom, že sa tak stalo a promenádovalo sa po červenom koberci ako dôkaz uverejňujeme foto z francúzskej tlače. Túžba vidieť filmy, aspoň  na chvíľu vrátiť mestu milovaný festival, bola zrejme silnejšia ako strach z pandémie (zákaz vychádzania v noci, prezident Macron uvažuje o lockdowne), dokonca ani z brutálneho teroristického útoku, ktorý sa v tých dňoch odohral takmer na krok od Cannes v prekrásnom meste Nice. Klobúk dole pred toľko uvzatosťou a odvahou.

Krátkometrážne filmy aVitazCinefondation resize filmy Cinéfondation posudzovala rovnaká porota. Poznáme víťaza krátkych filmov, Zlatú palmu v tejto kategóriu získal film I am Afraid to Forger Your Face egyptského režiséra Sameha Alaa, ktorú si prevzal v posledný deň trojdňového mini festivalu. Je to po prvý raz, že sa na stupni víťazov ocitol tvorca z Egypta. Potom premietli komédiu Bruna Podalydèsa Dvaja Alfrédovia.

Slávnostne vyhlásili počas Spécial Cannes 2020 aj ceny Cinéfondation. Porota v zložení, francúzsky herec Damien Bonard, francúzsky režisér, scenárista a producent Rachid Bouchareb, francúzsky producent Charles Gillibert, gruzínska režisérka a scenáristka Dea Kulumbegašvili a francúzska Porotakratkofilmov resizeherečka Céline Sallette, vybrali do súťaže, zo 1952 kandidátov 444 filmových škôl, 17 snímok. Prvú cenu udelili snímke Catdog indického režiséra Asmita Guha Neogiho a ďalej rozhodli nasledovne .

Prvá cena
Castdod, réžia Ashmita Guha Neoghi, Filmový a televízny inštitút, India

Druhá cena
Ja i moja gruba dupa (My Fat Arse and I), réžia Jelizaveta Pysmak, Poľská národná filmová škola v Lodži, Poľsko

Tretia cena ex aequo
Contraindicatii (Contraindications), réžia Lucia Chicos, UNATC „I. L. Caragiale“, Rumunsko

Iwant to return return return, réžia Elsa Rosengreen, Nemecká filmová televízna akadémia Berlin (DFFB), Nemecko

Laureát za prvú cenu dostal 15 000 euro, za druhú 11 250 euro a tretiu 7 500 euro. Snímky, ako aj filmy zo súťaže krátkometrážnych filmov, sa premietnu 31. októbra v Cinéma du Panthéon.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.