Cannes stále smúti za festivalom

Cannes2020logonove resizeUž po tretí raz sa vraciam k hľadaniu možnosti usporiadateľov, ako zachrániť Medzinárodný filmový festival v Cannes. Nečudujem sa, že sa ani prezident Pierre Lescure, ani umelecký riaditeľ Thierry Frémaux (duša festivalu), tejto myšlienky nedokážu vzdať. Cannes je obrovský kolos a jeho príprava si vyžaduje celý rok práce. Festival sa skončí a už sa začína pripravovať ďalší. Zahodiť len tak šmahom ruky toľko námahy nie je jednoduché.

Vedenie festivalu sa bráni tejto myšlienke a neustále hľadá možnosti, ako čo najviac z tejto námahy prezentovať a vyťažiť. Zo začiatku dúfali, že sa možno podarí festival usporiadať koncom júna a začiatkom júla a potom prišla studená sprcha. LescuerestFremaux resizePrezident Emanuel Macron zrušil do polovice júla všetky veľké festivaly. Vo francúzskej tlači sa objavila správa, že by sa festival možno mohol usporiadať koncom júla. Publikovalo sa tiež, že paralelné sekcie Quinzaine des réalisateurs, Semaine de la critique a Acid, to už celkom vzdali. Ale vraj vedenie festivalu môže ešte do konca roka uvažovať, ako filmy prezentovať. Medzitým, ako sme už písali, online formu odmietli. Dnes konečne prišla oficiálna správa, presnejšie oficiálne vyhlásenie vedenia festivalu. Dostali ho všetci akreditovaní novinári a uverejňujem ho v plnom znení.

„Po prejave prezidenta Francúzska pondelok 13. apríla, sme usúdili, že usporiadať 73. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes koncom júna a začiatkom a začiatkom júla nie je v tomto termíne možné. Je tiež veľmi ťažké si predstaviť, že by festival v Cannes dal usporiadať v jeho zvyčajnej forme.

Konzultovali sme s mnohými odborníkmi  tak vo Francúzsku, ako aj v zahraničí a prišli sme k názoru, že festival v Cannes, ktorý vo veľkej miere podporuje kinematografický priemysel, musí preskúmať všetky možnosti, aby sa filmy roku 2020 nejakou formou  prezentovali.

Keď kríza pandémie skončí, ktorá má v súčasnosti  prioritu, bude treba opäť zdôrazniť a vyzdvihnúť dôležitosť kina, filmy, diela umelcov, profesionálov, divákov v kinosálach a tiež fakt akú dôležitú úlohu hrá film v našom živote. K tomu chce festival v Cannes a jeho Filmový trh prispieť. Veľká vďaka všetkým, ktorí nás podporujú, predstaviteľom štátu (primátorovi Cannes a ministrovi kultúry), profesionálom z oblasti filmu a partnerom festivalu.

Všetci vieme, aká veľká neistota vládne vo svete pre celosvetovú  pandémiu. Dúfame však, že čoskoro nájdeme spôsob a oznámime, akú formu by mohla mať prezentácia filmov Cannes 2020.“

Takže je tu nádej, že predsa, možno na televíznej obrazovke, niečo z bohatej ponuky uvidíme.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.