Cannes 3: Holly Motors a Kylie Minogue

Logo CannesV gangsterke Zabite ich jemne (Killing them Softly) režiséra Andrewa Dominika. sa robí všetko len jemne nezabíja, vraždí sa, povedala by som, až príliš drsne. A končí slovami: „Amerika nie je krajina, ale biznis. A teraz zaplať!“, povie nájomný vrah Jackie (Brad Pitt) objednávateľovi vraždy, ktorý nechce zaplatiť dohovorenú cenu.

Gangy si vyrovnávajú účty, tlčú sa hlava-nehlava, ale keď treba zabiť „mozog“ organizácie, bez zrady a dokonalej prípravy to nepôjde. Novozélandskýrežisér si po úspechu filmu Zabitie Jeseeho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom opäť zgustol na násilí a priznal: „Mám rád násilie vo filmoch a nevyhýbam sa mu.“ Všeobecne sa na tlačovej besede zdôrazňovalo, že je to film o ekonomickej kríze a ukazuje kriminalitu okolo ľudí, ktorí sa zaoberajú peniazmi. „Film môže veľa povedať o súčasnosti a ekonomickej kríze. Amerika je po všetkých stránkach mimoriadna Zabite ich nežne resizekrajina a teraz žijeme v divokej dobe a čase plného násilia a je dôležité to ukazovať. Násilie nie je len výsadou gangstrov - je všade. Mikrokozmos sveta gangstrov príbehu, platí aj v makrokozme“, povedal okrem iného Brad Pitt. Nemusím azda zdôrazňovať, že dostať sa na tlačovú besedu , keďje k videniuPitt,ide skoro o život. Nebolo tomu inak ani po premiére filmu. Pochopiteľne ho neobišla ani otázka dátumu pripravovaného sobáša s Angelinou Jolie. "Nemáme fixný dátum našej svadby, ale dúfam, že bude dobrý “, povedal herec a viac sa k tejto otázke nemienil vrátiť.­­­­­­­­­­­­­­ Ja sa však vrátim k filmu, ktorému ťažko niečo po realizačnej stránke vytknúť, všetky zložky režisér zharmonizoval a herecké výkony najmä Brada Pitta, ale aj Raya Liotu, Bena Mendelsona a Jamesa Gandolfiniho sú dokonalé. Tento čisto mužský a drsný film (dve ženy sa len mihnú) má všetko čo treba ku kasovému úspechu, ale po filmoch Michaela Hanekeho, Thomasa Vintenberga, Jacquesa Audiara a Cristiana Mungiua, veľkú šancu nemá. Zatiaľ títo štyria režiséri ukázali, každý originálne a po svojom, čo je filmové umenie a umenie im bude konkurovať. Aspoň dúfam.

Karty eštenie sú celkom rozdané, čaká nás ešte niekoľko filmov a z nich potešila veselohra Angličana Kena Loacha Zo strany anjelov (The Angel's Share). „Na konci minulého roku prišlo v Anglicku o zamestnanie vyše milión ľudí. Zo strany anjelov resizeChcel som hovoriť o tejto generácii mladých, ktorí nemajú nijakú perspektívu. Nedokážu si nájsť fixnú a stabilnú prácu. Čo na nich čaká a akú majú budúcnosť? Snažil som sa však pristúpiť k téme s humorom“, povedal Ken Loach. To sa mu aj podarilo. Príbeh sa odohráva v Glasgowe,kde sudca vyriekne ortieľ nad rôznymi delikventami odsúdenými na verejnoprospešné práce. Robbie (Paul Bennigan) sa raz dostal do veľkej šlamastiky, odsedel si to v base, ale zainteresovanímu to nezabudli a kde sa len dá ho zmlátia. Popritom sa práve stane otcom a vzhľadom na okolnosti ho odsúdia lenna 200 hodín verejnoprospešných prác. Mladý delikvent má však talent, dokáže dokonale rozoznať chute. Šťastie ho pripletie do partie degustátorov whisky a upozorní na seba. Nebol by to však Robbie, aby so svojim spoluodsúdencaminevymýšľal, ako prísť k peniazom a využije to čo vie – svoje degustátorské nadanie. Pričuchne k mnohým trikom a podarí sa mu prísť k peniazom. Milión nezamestnaných také šťastie mať nebudú, ale nádej zomiera posledná. Ked Loach cez smiech nabáda k optimizmu a na počudovanie sa mu darí.

„Film Holly Motors vznikol z mojej bezmocnosti nakrútiť niekoľko projektov v cudzej reči a v cudzine. Vždy som narazil na prekážky. Inšpiroval som sa experimentom Merde, čo bola japonská objednávka. Naplánoval som taký istý projekt Holy Motors resizevo Francúzsku, s cieľom urobiť ho rýchlo a podľa možností za málo peňazí“, priznáva svojrázny francúzsky režisér Leos Carax (Zlá krv, Milenci z Pont Neuf, Pola X, Merde). Hlavného hrdinu pána Oscara hrá známy francúzsky herec Danny Lavant. Režisérovi sa na tento projekt podarilo nahovoriť aj popovu hviezdu Kylie Minogue (aj spieva a úloha ju zaujala) a Evu Mendes, ale najdlhšia rola sa ušla Édith Scob (Céline).

Kto je Oscar nevie nikto, jedno je isté preváža ho v bielej limuzíne, ktorá slúži ako šatňa, maskérňa, často aj byt, záhadná Céline a upozorňuje na stretnutia. Na nich hrá rôzne postavy – umierajúceho, otca dcéry, blázna požierajúceho kvety na cintoríne, človeka, ktorý unesie modelku, prosto rôzne postavy. Žije vo virtuálnom svete, prežíva rôzne životy, ale svoj nemá. Na prvý pohľad tento bláznivý film, plný citácií z rôznych francúzskych filomov, veľa odhalí o dnešnom odľudštenom svete. Rozhodne je iný ako ostatné a v tohtoročnej súťaži má nesporne šancu na úspech.

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.