Cannes aj so slovenskou účasťou

SFU_resizeSlovenská kinematografia začínala tento rok s úspešnou prezentáciou na prestížnom Berlinale. V tomto trende pokračuje na ďalšom významnom podujatí, kde sa bude naša krajina prezentovať na viacerých fórach. Aktuálny 64. MFF Cannes (64. Festival de Cannes) sa tento rok koná od 11. do 22. mája a k najvýznamnejším aktivitám slovenskej kinematografie na jeho pôde patrí spoločný Pavilón Slovenska a Českej republiky na filmovom trhu Marché du film, účasť slovenského producenta v projekte Producers on the Move a zaradenie filmu Cagey Tigers režiséra Aramisova do oficiálnej súťažnej sekcie Cinéfondation.

Pavilón Slovenska a Českej republiky už po ôsmykrát

Slovenská kinematografia a audiovízia sa na festivale v Cannes prezentuje už pravidelne. Na medzinárodnom filmovom trhu Marché du film, ktorý sa koná popri MFF Cannes, ju záujemcovia nájdu tradične v spoločnom Pavilóne Slovenska a Českej republiky, tento rok už po ôsmykrát a po piatykrát v tandeme s Českou republikou. Pavilón je na podujatí dôležitým kontaktným bodom pre zahraničných záujemcov o informácie o slovenskej audiovízii, ale slúži aj ako priestor pre slovenských zástupcov na prezentáciu svojej tvorby a činnosti. Aj tento rok sa v pavilóne budú prezentovať aktuálne aj pripravované slovenské filmy, predstavený bude propagačný materiál o slovenskej audiovízii Slovak Films 09 – 11 a katalóg pripravovaných filmov s plánovanou premiérou na najbližšie dva roky Nové slovenské filmy 11 – 12, ktoré vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ). Svoj priestor na prezentáciu dostane tradične aj Správa o stave slovenskej audiovízie v roku 2010, ktorú každoročne v anglickom jazyku pre MFF v Cannes vydáva kancelária MEDIA Desk Slovensko.

Producent Michal Kollár zástupca v Producers on the Move

Kollr_resizeSlovensko sa na MFF v Cannes, vďaka členstvu SFÚ v medzinárodnej organizácii European Film Promotion (EFP), aj tento rok už po piatykrát zapojí do projektu Producers on the Move, zameraného na prezentáciu vybraného perspektívneho producenta z každej členskej krajiny EFP a na medzinárodný networking medzi producentmi z celého sveta. Po mladých a perspektívnych producentoch z predchádzajúcich rokov, ktorými boli Marek Veselický, Marko Škop, Peter Kerekes a vlani Silvia Panáková, sa k nim tento rok pridá Michal Kollár zo spoločnosti Sokol Kollár (SK) a Fog´n´Desire (CZ), producent celovečerného hraného debutu Dom Zuzany Liovej, ktorý zaujal na tohtoročnom Berlinale. Jeho filmografiu tvorí viacero titulov, Kollár bol napríklad producentom, strihačom a pomocným režisérom filmu Sneženky a machři po 20 rokoch (2008), ďalej produkoval, režíroval a bol spoluscénaristom filmu Posledné plavky (2007) a v roku 2004 sa podieľal na scenári, nakrútil a produkoval krátky film Prirodzená smrť. V súčasnosti pripravuje niekoľko projektov, ako producent zastrešuje film Klauni Viktora Tauša, ako koproducent snímky Cigáni idú do volieb Jara Vojteka a August Fools fínskej režisérky Taru Mäkelä a ako producent, scenárista i režisér pripravuje film Červený kapitán. Michal Kollár účasť v projekte Producers on the Move vidí ako otvorenie nových možností. Do Cannes odchádza „s tichým očakávaním nadviazania plnohodnotných nových kontaktov. Ďalej s očakávaním ďalšieho rozšírenia obrazu o možnostiach a problémoch európskeho filmu, rozumejme koprodukcií,“ ako sám hovorí a pokračuje: „V neposlednom rade ma čaká niekoľko vopred dohodnutých stretnutí ohľadne nášho predchádzajúceho filmu Dom a najmä toho nastávajúceho Klauni, ktorý vzniká v netradičnej česko-slovensko-fínskej koprodukcii. Aby som parafrázoval režisérku filmu Dom Zuzku Liovú: moje ambície a predstavy sú realistické…“.

Cagey Tigers v súťaži Cinéfondation

Cagey_Tigers_v_dazdi_resizePresne pred rokom sme v súvislosti s MFF Cannes informovali o sekcii Cinéfondation, v ktorej malo Slovensko zastúpenie vďaka filmu Mátyása Priklera Ďakujem, dobre z produkcie VŠMU. Tento rok sa do výberu tejto oficiálnej súťaže študentských krátkych a stredometrážnych filmov, zameranej na tvorbu a podporu najmladšej generácie filmárov, dostal koprodukčný česko-slovenský film Cagey Tigers študenta réžie na pražskej FAMU režiséra Aramisova, ktorý pochádza zo Žiliny. (Už sme o ňom písali.) Jeho 23-minútová snímka, ktorá vznikla v produkcii FAMU a slovenskej spoločnosti Fly United, rozpráva o kamarátstve a čestnosti k sebe. Jej hlavné postavy riešia vnútornú dilemu, nakoľko byť čestný k svojim intímnym citom a nakoľko brať pri ich napĺňaní ohľad na svoje okolie, najmä na najlepších kamarátov. Film sa bude premietať 20. mája (o 11.00 hod., Salle Buñuel) a uvedený bude aj na 8. ročníku trhu krátkych filmov Short Film Corner. Režisér Aramisova o filme a svojich ďalších projektoch hovorí: „Film Cagey Tigers je z druhého ročníku na FAMU. Teraz som v treťom ročníku a pripravujem svoj bakalársky film. Prvýkrát budem nakrúcať na 35 mm materiál a sám som zvedavý, či mi ostane odvaha na improvizáciu, ako to bolo pri 16 mm materiáli. O svojom novom filme prezradím len toľko, že by mal byť o kamarátstve a o nedorozumeniach, o nemožnosti vysvetliť, keď ortieľ je už vyrieknutý. Potom mám rozpísaný dlhší film Decká z Východu o detskom gangu a rodičoch, ktorí si s nimi nevedia rady. Tiež je o kamarátstve."

Ďalšie aktivity

K ďalším tohtoročným aktivitám, zameraným na prezentáciu slovenskej kinematografie na festivale v Cannes patrí trhová projekcia (market screening) koprodukčného filmu Nickyho rodina Mateja Mináča (17. mája o 15.30 hod., Palais H). Na uzavretej projekcii bude na trhu uvedený aj nový film Martina Šulíka Cigán. Na stretnutí Producers Network bude tento rok svoje projekty prezentovať spoločnosť Trigon Production, v minulosti sa prezentovali spoločnosti Artileria, ALEF Film & Media Group či Jakubisko Film.

Na MFF Cannes už tradične vyvrcholí aj aktuálny ročník celoročného medzinárodného scenáristického workshopu ScripTeast, zameraného na vývoj scenára dlhometrážneho hraného filmu, v ktorom Slovensko so svojím projektom Mesto Otol bude zastupovať scenáristická dvojica Laura Siváková-Paššová a Biba Bohinská. Medzi vybranými projektmi na koprodukčnom fóre v rámci klubu producentov European Producers Club, ktoré sa uskutoční 14. mája, sa bude prezentovať slovenský film spoločnosti ALEF Film & Media Group Rukojemník v réžii Juraja Nvotu, ktorý sa dostal medzi približne 50 vybraných projektov z celej Európy. Slovensko bude mať tento rok na MFF v Cannes zastúpenie aj na workshope Nisimazine Cannes 2011. Sú naň pozvaní dvaja zástupcovia Medzinárodného festivalu študentských filmov Early Melons, ktorý je slovenským členom európskej siete mladého filmu siete Nisi Masa, a dvaja novinári. Workshopu Nisimazine, ktorý sa sústreďuje na mladé talenty, krátke filmy, celovečerné debuty, zaujímavé filmy a tvorcov mimo žiary reflektorov a červeného koberca, sa zúčastňuje spolu 16 mladých ľudí zo Slovenska, Rakúska, Maďarska a Estónska, zväčša novinári, fotografi a video blogeri.

V súvislosti s MFF Cannes za pozornosť stojí aj informácia, že v záverečnej snímke festivalu, v koprodukčnom francúzsko-britsko-českom filme Les bien-aimes (Milovanie) režiséra Christopha Honorého, hrajú okrem veľkých filmových hviezd, akými sú Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, popri českých hercoch aj dve slovenské herečky Zuzana Kronerová a Zuzana Onufráková. Film bude uvedený v premiére 22. mája na slávnostnom záverečnom ceremoniáli 64. MFF Cannes po odovzdaní cien festivalovým víťazom.

Viac: www.festival-cannes.com, www.marchedufilm.com,  www.efp-online.com.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.