Začal sa festival

logoPonúka síce o trošku menej filmov ako vlani, zato je odhodlaný prilákať viac divákov. Vyhýba sa slovu Trump, ale netají sa tým, že liberálna demokracia je v kríze, sny o povznášajúcom a všeobecne obohacujúcom multikulturalizme troskotajú na oživenom nacionalizme a spoločná Európa i západná humanistická civilizácia sa otriasajú. Taký je 67. medzinárodný filmový festival v Berlíne pod vedením dlhoročného riaditeľa Dietera Kosslicka.

O zlatých a strieborných medveďoch rozhodne  porota vedená holandským scenáristom a režisérom Paulom Verhoevenom (RoboCop, Total Recall, Vesmírna pechota). Zasadnú v nej aj americká herečka Maggie Gyllenhaalová a nemecká herečka Julia Jentschová. Ďalšími členmi poroty sú tuniská producentka Dora Bouchoucha Fourati, mexický herec a režisér Diego Luna, islandský umelec Olafur Eliasson a čínsky filmár, scenárista a režisér Wang Quan’an.

djangoSúťaž a celý festival otvára francúzsky hudobný životopis o geniálnom rómskom swingovom hudobníkovi Djangovi Reinhardtovi z Nemcami okupovaného Paríža Django v réžii debutujúceho Etienne Comara. Z tvorby svetoznámych filmárov sa do hlavnej súťaže dostali len štyri snímky – romantická dráma Return to Montauk Volkera Schlöndorffa so Stellanom Skarsgårdom a Ninou Hossovou, britská tragikomédia Sally Potterovej The Party s Cillianom Murphym, Timothym Spallom a Kristin Scott Thomasovou, fínska imigrantská tragikomédia Akiho Kaurismäkiho Toivon tuolla puolen – a konečne poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenská dráma Agnieszky Hollandovej Cez kosti mŕtvych. České médiá ju označujú ako českú, slovenské ju vyhlasujú za slovenský film, poliaci sa bijú do pŕs, že je poľská a Nemci ju rátajú k domácim filmom v programe tohtoročného Berlinale.

Zvedavosť vzbudzuje mysteriózna dráma amerického herca a režiséra izraelského pôvodu Orena Movermana The Dinner, v ktorej účinkujú Rebecca Hall, Chloë Sevigny, Richard Gere, Laura Linney, Steve Coogan a ďalší. V hlavnej súťaži však tohto roku figurujú aj filmy čilské, rumunské, libanonské, maďarské či senegalské. Zaujímavosťou je čínsky súťažný celovečerný kreslený film Hao ji le (Have a Nice Day).

trainspottV hlavnej prehliadke no mimo súťaž festival uvedie s napätím očakávané pokračovanie kultovej snímky Dannyho Boylea T2 Trainspotting, životopisnú drámu Final Portrait v réžii amerického herca Stanleyho Tucciho, v ktorej austrálsky herec Geoffrey Rush stvárnil švajčiarskeho výtvarníka Alberta Giacomettiho alebo drámu v réžii francúzskeho herca Martina Provosta Sage femme s Catherine Deneuve v hlavnej role.

Tvorbe slávnych etablovaných filmárov a zaujímavým exkluzívnym témam je tohto roku určená nesúťažná prehliadka Berlinale Special, kde medzi dvadsiatkou diel absolvuje svetovú premiéru i česko-slovenská koprodukčná historická dráma Masaryk v réžii Juliusa Ševčíka.

V súťaži krátkych filmov sa stretnú snímky z celého sveta od Alžírska po USA. K tradičnej cene za najlepší debut GWFF Preis tohto roku pribudlo ocenenie za najlepší filmový dokument Glashütte Original Dokumentarfilmpreis.

piata lodPrehliadka artového a autorského filmu Panorama ponúka sedem desiatok hraných a dokumentárnych dlhometrážnych diel. O desať filmov menej zaradili do prehliadky mladej tvorby 43. Berlinale Forum. Najlacnejšie vstupenky (od 4 eur) má prehliadka filmov pre deti a mládež Generation, ktorá práve oslavuje štyridsiate výročie. O Skleného medveďa v nej hrá 62 celovečerných a krátkych diel zo 41 krajín. Medzi nimi i slovensko-česká koprodukčná snímka Ivety Grófovej Piata loď.

Naopak najdrahšie vstupné vo výške 95 eur je na predstavenia prehliadky 11. Kulinarisches Kino, v ktorej poprední svetoví šéfkuchári varia menu k vybraným filmovým dielam.

Cenu Berlinale Kamera si prevezmú čínska producentka Nansun Shi, austrálsky herec Geoffrey Rush a egyptský kritik Samir Farid.

Čestného Zlatého medveďa udelí Berlinale kostýmovej výtvarníčke talianskeho pôvodu Milene Canonero. Prehliadka jej diel, usporiadaná pri tejto príležitosti, je mimoriadne silná: filmy Stanleyho Kubricka Mechanický pomaranč, Žiarenie a Barry Lyndon, Cotton Club a Krstný otec III Francisa Forda Coppolu, Marie Antoinette jeho dcéry Sophie Coppolovej, Grand Hotel Budapest Wessa Andersona a ďalej Chariots of Fire (Hugh Hudson), Dick Tracy (Warren Beatty) či Out of Africa (Sydney Pollack).

ikarieNemenej atraktívna je veľká retrospektíva nazvaná Future Imperfect. Science · Fiction · Film. Prierez sci-fi od počiatkov kinematografie popri základných dielach ako Blade Runner, Votrelec, Blízke stretnutia tretieho druhu, Soylent Green, THX 1138, Ghost in the Shell, Piaty element, Strange Days alebo 1984 predstaví aj rané sci-fi z Dánska a Francúzska, no i sovietske a poľské vedeckofantastické snímky. Ale tiež české filmy Ikarie XB 1 Jindřicha Poláka a Ropákov Jana Svěráka!

V sekcii čerstvo rekonštruovaných filmov Berlinale Classics zaujme Annie Hallová Woodyho Allena, horor Georga Romera Night of the Living Dead či zreštaurovaný a do formátu 3D prerobený Terminator 2: Judgment Day Jamesa Camerona.

Mimochodom, česká kinematografia má i šieste zastúpenie – na medzinárodnom trhu koprodukčných projektov Berlinale Co-Production Market 2017 sa česká spoločnosť Marlene uchádza o záujem a peniaze možných koprodukčných partnerov nového projektu poľskej režisérky Agnieszky Holland s názvom Charlatan.

Slovensko zasa bude reprezentovať na podujatí Berlinale Talents (niekdajší Berlinale Talent Kampus) pre začínajúcich filmárov v programe Short Film Station scenáristka a režisérka Marta Prokopová.

Iné festivalové podujatie na podporu začínajúcich talentov má názov Shooting Stars a tohto roku oslavuje dvadsiate jubileum. Umožňuje vybraným mladým hercom z európskych krajín nielen zúčastniť sa na oficiálnych festivalových podujatiach, červených kobercoch i premietaniach, ale najmä stretnúť sa so skúsenými slávnymi kolegami, špičkovými režisérmi, producentmi – a prezentovať sa v médiách. V desiatke vybraných ani tohto roku nie je žiadny slovenský alebo český herec, zato tu popri západoeurópskych nádejách nájdeme aj Rumuna, Litovku, Poľku a Slovinku.

loganV sobotu 18. februára desaťdňový festivalový maratón 67. Berlinale, festivalu, ktorý sa netají politickými názormi a preferovaním umenia nad komerciou, trošku bizarne uzatvorí svetová premiéra amerického superhrdinského akčného thrilleru Logan režiséra Jamesa Mangolda s Hughom Jackmanom v populárnej role X-Mana Wolverina. V nedeľu potom ešte nasleduje obligátny Berlinale Publikumstag – deň projekcií vybraných festivalových filmov pre verejnosť za jednotné vstupné 8 eur.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.