Na Berlinale uvedú tri slovenské a koprodukčné filmy

Berlinale2017logo resizeNa prestížnom 67. Berlinale sa po prvýkrát predstavia medzinárodnému publiku až tri slovenské filmy. Druhý celovečerný film režisérky Ivety Grófovej Piata loď je majoritne slovenským zástupcom v programe berlínskeho festivalu. Aj dve koprodukcie, drámu Masaryk českého režiséra Juliusa Ševčíka a film Cez kosti mŕtvych svetoznámej poľskej režisérky Agnieszky Holland, vybraný do hlavnej festivalovej súťaže, preveria festivaloví diváci po prvýkrát. MFF Berlín sa začne vo štvrtok 9. februára a potrvá do nedele 19. februára 2017.

Rodinná dráma Piata loď (2017) vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu slovenskej spisovateľky Moniky Kompaníkovej. Rozpráva príbeh dvoch detí, inšpirovaný skutočnou udalosťou, ktorých nevinná hra navždy zmení ich životy. Hlavná hrdinka, desaťročná Jarka, za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej Piatalod resizezáhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať. Film bude mať na Berlinale svetovú premiéru v súťažnej sekcii Generation Kplus, zameranej na deti a mládež. Podľa slov producentky filmu Kataríny Krnáčovej: „Už od vývoja filmu sme mysleli na to, že ho chceme ukázať aj detským divákom. Vo filme síce nič neprikrášľujeme, ale zároveň ani nie sme explicitní. Dívame sa na veci, ktoré sa v príbehu dejú, cez pohľad detských hrdinov. A cez tú určitú naivnú rovinu sa ťažkosť a krutosť situácií do istej miery zjemňuje“.

Berlínsky festival uvedie aj nový celovečerný film českého režiséra Juliusa Ševčíka Masaryk (2016) v hlavnej úlohe s Karlom Rodenom. Zameriava sa na etapu života československého diplomata Jana Masaryka po jeho emigrácii do Ameriky v roku 1939, kde zápasil s preludmi a pocitmi márnosti zo zrady, ktorej sa dopustili európske mocnosti na Československu. Film bude uvedený v sekcii Berlinale Masaryk resizeSpecial. Do hlavnej festivalovej súťaže bola vybraná koprodukčná dráma Cez kosti mŕtvych (2017), ktorú podľa románu uznávanej poľskej spisovateľky Olgy Tokarczuk nakrútila poľská režisérska svetového mena Agnieszka Holland. Hlavnou hrdinkou filmu je staršia žena, milovníčka a ochrankyňa zvierat. V jej okolí dôjde v krátkom čase k sérii vrážd, spáchaných za záhadných okolností. Na pôdoryse jednoduchej kriminálnej zápletky je film neveselým, no presným portrétom súčasnej spoločnosti s pokrivenými hodnotami. V Berlíne bude uvedený vo svetovej premiére a bude sa uchádzať o hlavnú cenu Zlatý medveď, o ktorej rozhodne medzinárodná porota na čele s holandským režisérom Paulom Verhoevenom.

Zastúpenie bude mať Slovensko aj počas sprievodných podujatí festivalu. Na Berlinale Talents, ktoré združuje nádejných tvorcov z celého sveta a ponúka panelové diskusie či workshopy pod vedením skúsených odborníkov z rôznych oblastí, sa zúčastní mladá slovenská režisérka a scenáristka Marta Prokopová. Absolventka ateliéru animovanej tvorby Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave má za sebou už tri krátke filmy a na Berlinale Talents bude Slovensko reprezentovať v rámci platformy Short Film Station s pripravovaným projektom Divoké bytosti. Film je mozaikou príbehov dvoch zvierat a jedného ľudského mláďaťa zo spoločnosti, v ktorej je skoro nemožné nájsť si svoje miesto.

Na pôde berlínskeho festivalu bude ocenená študentka produkcie bratislavskej VŠMU Radka Babincová. Počas East Europen Brunch, ktorý organizuje Filmový festival Cottbus a koprodukčné fórum connecting cottbus, si prevezme cenu v podobe štipendia vo výške 4 500 eur od nemeckej spoločnosti GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film-und Fernsehrechten, mbH). Štipendium umožňuje každý rok jednému talentovanému študentovi filmovej produkcie z krajín strednej a východnej Európy zúčastniť sa zahraničného vzdelávacieho programu na jednej z elitných európskych alebo amerických univerzít podľa vlastného výberu a spoločnosť GWFF ho udeľuje na podporu a rozvoj mladých talentov z audiovizuálnej oblasti v úzkej spolupráci s FF Cottbus. Cenu na Berlinale Radke Babincovej osobne odovzdá prezidentka spoločnosti Gerti Müller-Ernstberger.

Slovenská kinematografia sa už tradične bude prezentovať na medzinárodnom filmovom trhu European Film Market (EFM) v spoločnom prezentačnom stánku Central European Cinema s Českou republikou a Slovinskom. Stánok je pre festivalových návštevníkov bodom prvého kontaktu so slovenskou kinematografiou, sú v ňom k dispozícii slovenské a koprodukčné filmy, ktoré si zahraniční filmoví profesionáli môžu pozrieť na trhových projekciách či vyžiadať screener, k dispozícii sú tiež zostrihy z pripravovaných filmov, presskity, prezentačné katalógy k slovenskej kinematografii a ďalšie materiály. Stánok je zároveň priestorom pre pracovné stretnutia slovenských filmových profesionálov so záujemcami o spoluprácu z radov zahraničných návštevníkov. Pri príležitosti EFM vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) dvojjazyčný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 16 – 17, ktorý je základným sprievodcom slovenskou kinematografiou pre slovenských i zahraničných filmových profesionálov, informačný newsletter v anglickom jazyku What´s Slovak in Berlin 2017? a už piate anglické číslo Film.sk s výberom textov venovaných slovenskej kinematografii v roku 2016 a aktuálnymi udalosťami na rok 2017.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.