Coenovci otvoria Berlinale 2011

logo_smallSvetová premiéra novinky bratov Coenovcov True Grit otvorí 11. februára 2011 vo veľkej sále Berlinalepalastu 61. medzinárodný filmový festival v Berlíne. Film, ktorý by sa mal do našej distribúcie dostať 17. februára pod názvom Skutočná guráž, je autorským prerozprávaním rovnomenného klasického westernu režiséra Henryho Hathawaya z roku 1969 s Johnom Wayneom v oscarovej role starnúceho lovca zločincov – alkoholika prezývaného True Grit , ktorého si najme mladučká dievčina, aby vypátral vrahov jej otca.

 

Snímka sa roku 1978 pod rovnakým názvom True Grit dočkala v USA televízneho pokračovania s Warrenom Oatesom v hlavnej úlohe. Bratia Ethan a Joel Coenovci nakrútili v Texase novú verziu. Jej ústrednú postavu stvárnil držiteľ Oscara Jeff Bridges, ktorý zažiaril už v coenovskej kultovej komédii Big Lebowski (1998). Gritovho partnera, texaského rangera LaBoeufa si zahral držiteľ Oscara Matt Damon, prenasledovaného zloducha Josh Brolin a mladú Mattie hrá Hailee Steinfeldová. Hudbu skomponoval Carter Burwell, kameramanom bol Roger Deakins. Coenovci si film zostrihali sami, ale titulky uvádzajú pseudonym strihača Roderick Jaynes.

Jeff_Bridges_Hailee_Steinfeld_Il_Grinta---02

 

Berlínsky filmový festival sa tohto roku naplno vráti aj do svojho niekdajšieho dejiska – Domu svetovej kultúry v Tiergartene, kde sa budú konať festivalové predstavenia prehliadok Generation a Panorama.

 

Hlavná festivalová retrospektíva vzdá hold švédskemu géniovi Ingmarovi Bergmanovi. Nemecká filmotéka pri tejto príležitosti pripravuje výstavu s názvom Ingmar Bergman – Truth and Lies (Ingmar Bergman – Pravda a lži).

 

Predsedníčkou hlavnej medzinárodnej poroty Berlinale 2011 bude taliansko-americká herečka Isabella Rossellini.

A my, pretože nám riaditeľ berlínskeho festivalu Dieter Kosslick poslal pozvánku, opäť budeme pri tom.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.