V Benátkach sa napriek pandémii začal dnes filmový festival

Benatky1V talianskom meste Benátky sa v stredu (2.9.) napriek koronavírusovej pandémii začal za prísnych bezpečnostných opatrení 77. ročník medzinárodného filmového festivalu. Informovala o tom agentúra AFP. O hlavnú cenu, Zlatého leva, sa uchádza 18 filmov, z ktorých osem nakrútili ženy. Diváci si budú môcť pozrieť celkovo 65 filmov z 50 krajín sveta.

Otváracím filmom bola romantická dráma talianskeho režiséra Daniela Luchettiho s názvom Lacci (Putá). Na jeho premietaní zúčastnili novinári, ktorým pri vstupe do kinosály odmerali teplotu. "Som nadšený a zároveň trochu znepokojený," priznal pred novinármi riaditeľ festivalu Alberto Barbera. V máji rozhodol, že benátsky festival sa uskutoční napriek tomu, že mnohé iné významné svetové filmové podujatia vrátane festivalu v Cannes boli pre pandémiu COVID-19 zrušené. "Cítime zodpovednosť z toho, že sme prví. Vieme, že Benátky budú akýmsi testom pre všetkých," povedal Barbera.

Benatky2Po Benátkach sú umiestnené desiatky červených tabuliek s nápismi ako "Noste rúško", "Dodržiavajte bezpečný odstup" či "Umývajte si ruky", upozorňujúce na dodržiavanie hygienických opatrení počas podujatia. Jedným z najradikálnejších obmedzení je aj zákaz pre fanúšikov vstupovať na červený koberec, kde sa počas uplynulých ročníkov snažili získať autogram alebo fotografiu svojho obľúbeného herca či herečky.

V Benátkach tento rok očakávajú približne 6000 návštevníkov, čo je asi polovica z bežného počtu divákov. K málo odvážlivcom, ktorí na festival prišli je americká herečka Kate Blanchet. Musíte uznať, že je aj s rúškom šarmantná. Kto sa ešte odvážil prísť na festival sa postupne dozvieme. Obmedzenia, ktoré na hraniciach zaviedli mnohé krajiny, totiž viacerým ľuďom neumožňujú na festival pricestovať. Koronavírusová pandémia v posledných mesiacoch výrazne ovplyvnila aj filmový priemysel, keď mnohé kiná zostali zatvorené.

MFF v Benátkach potrvá do 12. septembra.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.