Benátky čaká súboj titanov

logoNadchádzajúci 68. medzinárodný filmový festival v Benátkach zaradil do hlavnej festivalovej súťaže 22 dlhometrážnych snímok. Medzi nimi aj otvárací film The Ides of March v réžii Georga Clooneyho, A Dangerous Method Davida Cronenberga (v nemecko-kanadskej produkcii, zato s Keirou Knightley, Viggom Mortensenom a Vincentom Casselom), Killer Joe Williama Friedkina, Carnage Romana Polanského, Faust Alexandra Sokurova (s Hannou Schygullou), Dark Horse Todda Solondza (účinkujú Mia Farrow, Christopher Walken, Justin Bartha, Selma Blair) či 4:44 Last Day on Earth Abela Ferraru (s Willemom Dafoem).

V hlavnej prehliadke, ale mimo súťaž, festival uvedie 33 dlhometrážnych, krátkych, hraných, dokumentárnych aj experimentálnych diel. Pozornosť medzi nimi pútajú Il vilaggio di cartone Ermanna Olmiho, Wilde Salome v réžii Al Pacina a s ním samým v hlavnej úlohe, Contagion Stevena Soderbergha (hrajú Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne), Madonnin druhý hraný film s názvom W.E a česko-slovensko-nemecký kombinovaný hrano-animovaný Alois Nebel v réžii Tomáša Luňáka (foto). Festival ho však zatiaľ uvádza ako česko-nemecký.

3501-alois-nebel

Nesplnili sa teda očakávania, že v Benátkach predstaví svoje dve novinky The Adventures of Tintin a War Horse Steven Spielberg.

Čo do počtu najrozsiahlejšia bude festivalová prehliadka Orizzonti. Ponúkne viac ako päť desiatok diel, mnohé z nich krátkometrážne. Špeciálna sekcia bude venovaná talianskemu experimentálnemu film z rokov 1961 – 1978.

Prehliadka nového talianskeho filmu Controcampo Italiano prinesie aj snímku Scialla! (foto) debutujúceho režiséra Francesca Bruniho, v ktorej po boku Fabrizia Bentivoglia účinkuje slovenská herečka Barbora Bobulová.scialla

Medzi deviatimi celovečernými hranými debutmi samostatnej prehliadky Settimana Internazionale della Critica je i francúzsko-ukrajinská snímka režiséra Michale Boganima La terre outragée, v ktorej hlavnú rolu stvárnila Oľga Kurylenko.

Na nadchádzajúcom ročníku najstaršieho filmového festivalu na svete sa predstaví 34 národných kinematografií. Festival do programu zaradil najviac domácich talianskych snímok (15). Len o jeden film menej bude reprezentovať kinematografiu USA, deväť festivalových filmov je z Francúzska, šesť z Japonska a päť snímok je nemeckých.

Na benátsky festival tohto roku producenti ponúkli dovedna 5 208 filmov, z toho 2 511 celovečerných.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.