Kto získa na Art Film Feste cenu Hercova misia ?

Art Film Fest logo 2 resizeZnáme tváre, ktoré sa zapísali do myslí divákov aj známe mená, ktoré sa podpísali pod významné filmové diela zavítajú na 21. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Art Film Fest aj tento raz udelí domácim a zahraničným osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme.

Vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia – legenda slovenského herectva Martin Huba a svetová herečka zo Slovenska Barbora Bobulova. Hercovou misiou si Art Film Fest uctí majstrovstvo Júliusa Satinského. Pri príležitosti 10. výročia od úmrtia Bobulova resizenezabudnuteľného herca mu ako poctu venuje aj špeciálnu sekciu, do ktorej vybral snímky prezident festivalu a neodmysliteľný kolega Milan Lasica.

 

Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení dvoch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje do rúk svetoznámeho rakúskeho režiséra, ktorého snímky žnú úspech na najprestížnejších festivaloch, Ulricha Seidla a uznávaného slovenského režiséra Juraja Herza.

 

Huba resizeMedzi špeciálne festivalové ocenenia patrí aj cena Film Europe Award. Udeľuje ju mediálna spoločnosť Film Europe a Art Film Fest od roku 2010 za výnimočný počin mladého slovenského filmového tvorcu oceneného v zahraničí. Laureátmi FEA sa v minulosti stali Mátyás Prikler, Zuzana Liová, Ivana Laučíková a Martin Snopek.

 

Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 21. ročníka 152 snímok, z ktorých 95 bude dlhometrážnych, 2 stredometrážne a 55 krátkych. V programe nebudú chýbať ani snímky ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Berlíne či Benátkach, ani domáce Satinský resizenovinky. Art Film Fest tento rok rozdelil program do 13 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam. Bonbóniky kinematografie prinesie sekcia Okolo sveta, ktorá ponúkne divákom v premiére pozoruhodné snímky ocenené na najprestížnejších filmových festivaloch. Organizátorom sa podarilo priamo z Francúzskej riviéry získať horúcu novinku oscarovej režisérky Sofie Coppola Bling Ring (The Bling Ring), ktorú po prvýkrát uviedla v Cannes. Na festivalové plátna tak zavíta Emma Watson ako mladá zlodejka a Paris Hilton ako okradnutá celebrita. Film, nakrútený podľa skutočných udalostí, zobrazuje skupinu tínedžerov, ktorá online sleduje svoje ikonické celebrity a potom im z domu kradne luxusné veci. Tie najlepšie výtvory kinematografie starého kontinentu prinesie sekcia Európske zákutia. Vo výbere nebude chýbať ani víťazný film z posledného Berlinale - rumunská rodinná dráma Pozícia dieťaťa (Pozitia Copilului), ktorá je mrazivým a neúprosným svedectvom pokrivenej morálky tzv. rumunskej spoločenskej elity.

 

Herz resizeV Súťaži krátkych filmov sa stretne 38 filmov a bude medzi nimi aj debutový animovaný film Pandy slovenského filmára Matúša Vizára, ktorý získal mimoriadny úspech na festivale v Cannes. V oficiálnej súťaži študentských krátkych a stredometrážnych filmov Cinéfondation si v medzinárodnej konkurencii vyslúžil tretie miesto.

 

Slovenská sezóna uvedie 6 celovečerných a 9 krátkych filmov, z toho 5 v premiére. Slovenská sezóna špeciál zas odpremiéruje blok siedmich hraných, dokumentárnych i animovaných filmov nazvaných spoločne Kobylka z dielní súčasných študentov a nedávnych absolventov Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení. Fetsival si v rámci sekcie Slovenská sezóna špeciál pripomenie 50. výročie vzniku Slovenského filmového ústavu a uvedie tri filmy zo zlatého fondu slovenského filmu - Pieseň o sivom holubovi Stanislava Barabáša z roku 1961, 322 Dušana Hanáka z roku 1969 a Sedím na konári a je mi dobre Juraja Jakubiska z roku 1989. A to v svetovej premiére z reštaurovaných Seidl resizekópií na DCP nosičoch. Bohatú ponuku zaujímavých filmových titulov prinesú aj ďalšie programové sekcie Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Focus: Mental Nord, IN Film oslavuje 20 rokov či Nočná prehliadka.

 

Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kinematografe, v Trenčíne sa bude premietať v dvoch sálach Cinemaxu, v RTVS ArtKine Metro, v Posádkovom klube – ODA a Bažant Kinematografe Trenčín.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.