Na Art Film Feste slovenská premiéra Havlovho Odcházení

Art_Film_logo_resizeTohtoročný medzinárodný filmový festival Art Film Fest uvedie v exkluzívnej slovenskej premiére režijný debut Václava Havla – film Odcházení. Dielo, ktoré bývalý český i československý prezident nakrútil na základe svojej svetoznámej divadelnej hry, prinesie festival v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Garfield Film. Na slávnostnú slovenskú premiéru, ktorá sa uskutoční v piatok 25. júna ako záverečný film festivalu v Trenčianskych Tepliciach, bol pozvaný Václav Havel s manželkou Dagmar Havlovou Veškrnovou a viacerí hereckí predstavitelia.



_DSC7431_2_resizePosledný československý prezident a prvý český prezident sa pri Odcházení posadil na režisérsku stoličku po prvý raz. Na filmové plátno prináša komornú tragikomédiu o vysokopostavenom politikovi, ktorý príde o svoju funkciu a nedokáže sa s tým vyrovnať. Po odchode z vládnej vily sa mu rúca život. V diele však nechýba humor či satira. Odcházení je prvou hrou, ktorú Havel napísal po Nežnej revolúcii v roku 1989. S veľkou dávkou grotesknosti v nej zachytil svet politiky, v ktorej sám strávil časť svojho života. Havel čakal na stretnutie s filmovým umenín celý život, hoci mal k nemu vždy blízko. Jeho strýko Miloš Havel patrí medzi osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj československého filmu a vybudovanie domáceho filmového priemyslu. Havel sa túžil stať filmovým režisérom odmalička, doba a jej režim mu však zmarili jeho plány. Sen si tak splnil až počas nakrúcania Odcházení v letných mesiacoch minulého roka.

Odcházení 25. júna uvedú na slávnom Medzinárodnom _DSC9218_resizefilmovom festivale v Moskve a od 30. júna vstúpi film do slovenských kín.  „Pochopiteľne budem zvedavý na ohlasy. Ak budú priaznivé, zaradujem sa, že moja verejná kariéra nekončí a nevrcholí výbuchom, a ak film roztrhá kritika, poviem si, že ľudí stretávajú aj horšie veci, než že sa im nepodarí nakrútiť dobrý film,“ povedal Václav Havel.

V jeho filme si zahrala celá plejáda najvýznamnejších českých hercov. V hlavných úlohách sa predstavia Josef Abrhám a manželka Václava Havla, Dagmar Havlová Veškrnová, ktorej manžel napísal rolu „priamo na telo“. V snímke si diváci vychutnajú aj herecké umenie Jiřího Bartošku, Jaroslava Dušeka, Evy Holubovej, Oldřicha Kaisera, Jiřího Lábusa, Jiřího Macháčka či Tatiany Vilhelmovej. Zo slovenských hercov si v Odcházení zahral Marián Labuda. „Ocenil som, že herci, ktorí musia odmietať aj hlavné role, boli ochotní z priateľstva pristúpiť i na to, že nieto malých rolí, a prijali aj role vskutku mikroskopické,“ povedal režisér Václav Havel.

_DSC3505_resizeFilm sa nakrúcal od 1. júla do 21. augusta 2010 v pamiatkovo chránenej vile Čerych v Českej Skalici, záverečné zábery vznikli na zámku v Ploskoviciach.  Divadelná hra Odcházení vznikla v roku 2007, v máji pred troma rokmi mala premiéru v pražskom divadle Archa. Hlavné roly stvárnili Jan Tříska a Zuzana Stivínová. Uvedenie Havlovej ostatnej hry bolo najväčšou kultúrnou udalosťou posledných rokov. Odcházení naštudovalo aj Slovenské národné divadlo v Bratislave, skúšky navštívil osobne Václav Havel. Odcházení sa dostalo aj na zahraničné dosky - anglické, americké či ruské.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.