Boj o moc (Succession, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Moc resizeSeriál Boj o moc, ovenčený cenami (Zlatý glóbus za najlepší seriál v rokoch 2020 a 2022, Emmy za minulý rok), pasovali niektorí kritici za pokračovanie kultovej Hry o tróny, lebo všetko o čo v tomto portréte rodiny magnáta Logana Roya (Brian Cox) ide, je predovšetkým moc a peniaze. V ďalšom slede býva prirovnávaný k Shakespearovej hre Kráľ Lear, alebo rovnako úspešnému britskému seriálu Koruna.

Štyri série sú však predovšetkým portrétom kapitalizmu, politického a ekonomického systému, založeného na súkromnom vlastníctve a voľnej súťaži trhových mechanizmov. Priebeh a dôsledky jeho fungovania sa premietajú do ľudských vzťahov, formujú špecifickú formu podnikateľskej mentality, tiahnucej nielen k Moc3 resizeekonomickej efektivite, ale i k možnosti voľby, mocenských manévrov, tak neuveriteľne príťažlivých pre početné mužské egá. Keď sa ktosi pýta Toma Wambsgansa (Matthew Macfayden) , manžela Loganovej dcéry Sioban, skrátene Shiv (Sarah Snook), o čom rodina v istej situácii tak sústredne diskutuje, lakonicky poznamená: „ Vyberajú prezidenta Spojených štátov“.

V mnohom je to i diagnóza zápasu, mapovanie stavu, keď korporátna firemná kultúra, určujúca myslenie a konanie svojich nositeľov, zápasí s pravidlami rodinných vzťahov. Voľne sa tvorcovia inšpirovali magnátom Rupertom Murdochom a jeho mediálnym impériom News Corp. Nejaký čas doň patrilo i filmové štúdio 21st Century Fox. Seriálovým pendantom je Waystar Royco s pestrejším portfoliom, patria doň okrem mediálnej siete vydavateľstiev i zábavné parky a spoločnosť s výletnými Moc2 resizeloďami.

Začiatok príbehu sa nesie v znamení Loganovho kolapsu, v súkromnej helikoptére ho zastihne krvácanie do mozgu. Leží v nemocnici a jeho deti, Kendall (Jeremy Strong), Roman (Kieran Culkin), Shiv a Connor (Alan Ruck) premýšľajú, ako sa budú deliť funkcie a akcie. Boj o mocenské pozície vnútri rodiny, ale aj navonok, voči konkurencii, tvorí v podstate obsah všetkých sérií. Prvá sleduje Kendallovu snahu postaviť sa na čelo spoločnosti, ale zradí ho jeho závislosť na drogách a po autonehode, pri ktorej zahynie mladý čašník z hotela, vloží do otcových rúk kompromitujúci materiál. Ten ho pacifikuje. Druhá sa točí okolo nákupu novej spoločnosti, spojenej s hlasovaním akcionárov. Logan potrebuje podporu svojej bývalej manželky, matky Kendalla, Romana a Shiv. Do popredia sa dostáva istá Rhea (Holly Hunter) a toto nebezpečenstvo, najmä Moc4 resizepotom, čo ju menuje za riaditeľku spoločnosti, spojí sily jeho potomkov. Ich firmu Brigthstar, venujúcu sa výletným plavbám, obvinia zo sexuálnych útokov na ženský personál. Logan sa rozhodne obetovať Kendalla, ten naoko súhlasí, ale verejne vystúpi a obviní otca z toho, že o všetkom vedel. Nasleduje vojna právnikov. V tretej sa pripravuje predaj Waystar Royco švédskemu investorovi Matssenovi a v Toskánsku sa vydáva ich matka. Vo štvrtej umiera Logan a zápas o uvoľnené pozície dramaticky pokračuje.

Každá z postáv má svoj rozsiahly priestor, otec Logan, diktátor a milujúci tyran, rozostavuje svoje deti do najrôznejších korporátnych hier, pohráva sa s ich ambíciami a slabosťami. Tie dokonale pozná. Kendall a jeho závislosti prebíja kariérna verva, vždy sa otrasie a aktívne kombinuje. Shiv sa vydáva za Toma a ten Moc5 resizetiež túži stúpať po kariérnom rebríku čo najvyššie. Do hry vstupuje aj ich bratranec Gregg (Nicholas Braun), z ktorého si urobí poskoka, plniaceho konšpiračné príkazy. Roman zápasí so svojou neurčitou sexuálnou orientáciou a podľa Shiv ho má otec na špinavú prácu. Connor, syn z prvého manželstva, stojí trochu bokom, ale túži kandidovať za prezidenta, čo otec i súrodenci okamžite zmietnu zo stola. Žení sa s mladšou ženou, financuje inscenovanie jej divadelných hier a žiarlivo stráži manželskú vernosť. Ide bez výnimky o vynikajúce herecké výkony. Sarah Snook a Jeremy Strong sú nositeľmi Zlatých glóbusov.

Všetky postavy sú napísané virtuózne, so schopnosťou zachytiť všetky psychologické odtienky, istoty i pochybnosti, zlyhania i triumfy. V kritických reflexiách sa často podčiarkovala výrazná vulgárnosť Moc6 resizedialógov, skvele zohľadnená i v českom preklade. Nie nepodstatná je i dokonalá znalosť prostredia vysokého biznisu, všetkých procesuálnych záležitostí a manažérskych kľučiek. Aj napriek tomu, že ide v podstate o komorné rámcovanie kabinetných intríg na všetky spôsoby, uhladené i otvorene útočné, dejové linky si udržiavajú situačné napätie a originalitu nečakaných obratov.

Keďže tvorcom seriálu, iniciátorom tematického obsahu a spoluscenáristom je Brit Jesse Armstrong, v niektorých komentároch sa objavila i narážka, že ide o pohľad na americký štýl podnikania s britským nadhľadom. Aj napriek tomu, že sa žánrovo označuje seriál za čiernu komédiu, jej akcenty sú viac tragické, tematizujúce rozklad rodiny pod tlakom tvrdého podnikateľského pragmatizmu. Aliancie súrodencov sa rýchle rozkladajú a rozhoduje vždy individuálny záujem zaujať vedúcu pozíciu, na úkor Moc7 resizeakýchkoľvek vzťahov. Pri konfrontácii so švédskou stranou, ktorá chce kúpiť spoločnosť Waystar, padnú ironické poznámky o európskom štýle podnikania a jeho nedostatočnej tvrdosti v presadzovaní cieľov, rovnako sa Roman vyslovuje posmešne o európskych sociálnych istotách. Je zrejmé, že to, čo celému rozprávaniu o osudoch súkromného impéria a jeho majiteľoch chýba, je akýkoľvek optimizmus. Asi jediným nositeľom morálnych zásad je Loganov brat Ewan (James Cromwell), v pravom slova zmysle vymierajúci druh nahnevaného mentora. Jeho hlas však nemá takmer žiadnu váhu.

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonomiku z roku 2013 Američan Robert Schiller to svojho času vyjadril stručne: „ V kapitalizme sú ľudia denne podvádzaní a nútení k morálne pochybnému jednaniu. Napriek tomu neexistuje lepší ekonomický systém.“ To by malo dôjsť všetkým, ktorí vedia, ako to vyzeralo v celkom inej réžii.

Moc9 resizeBoj o moc (Succession, TV seriál), USA, (2018–2023)
Dĺžka: 39 h 25 min (Minutáž: 56–85 min)
Manažér projektu: Jesse Armstrong
Réžia: Adam McKay, Mark Mylod, Adam Arkin, Andrij Parekh (viac)
Scenár: Jesse Armstrong, Tony Roche, Jonathan Glatzer, Lucy Prebble (viac)
Kamera: Andrij Parekh, Patrick Capone, Christopher Norr, Katelin Arizmendi
Hudba: Nicholas Britell
Strih: Ken Eluto, Jane Rizzo, Anne McCabe, Mark Yoshikawa, William Henry, Brian A. Kates, Joe Giganti
Zvuk: Nicholas Renbeck, Andy Kris
Scénografia: Stephen H. Carter, Kevin Thompson, Mark Harris, Marci Mudd, George DeTitta Jr., Andrew Sloane, Brandi Kalish
Masky: Gary Martori, Daniella Duque, Tania Couper, Patrick Alemi, Allison MacPherson, Shelley Illmensee, Daniel Ferretti, Björn Rehbein, Doone Forsyth, Maria Bjørnnes Hermansen, Rick Caroto
Kostýmy: Catherine George, Michelle Matland
Producenti: Ron Bozman, Jonathan Filley, Jesse Armstrong, Will Tracy, Susan Soon He Stanton, Jonathan Glatzer
Hrajú: Brian Cox, Jeremy Strong, Matthew Macfadyen, Sarah Snook, Kieran Culkin, Alan Ruck, Nicholas Braun, Hiam Abbass, Natalie Gold, Mary Birdsong, Dagmara Dominczyk, Zack Robidas, Peter Friedman, Parker Sawyers, Edan Alexander, J. Smith-Cameron, Justine Lupe, David Rasche, Judy Reyes, John Rue, Gameela Wright, Arian Moayed, Larry Pine, Ashley Zukerman, Annika Boras, Natasha Romanova, Peggy J. Scott, James Cromwell, Robert Myers, Eric Bogosian, Griffin Dunne, Ryan Begay, Vic Browder, Jason Selvig, Michael Izquierdo, Caitlin Fitzgerald, Jack Gilpin, Kristin Griffith, Richard Huw, Harriet Walter, Anna Wilson-Jones, Helen Coxe, Brock Yurich, Jake Choi, Jacqueline Antaramian, Drew Lewis, Justin Cunningham, Zoë Chao, Mandy Siegfried, Sydney Lemmon, Holly Hunter, Cherry Jones, Annabelle Dexter-Jones, Jeremy Shamos, Mark Linn-Baker, Taylor Ortega, Robert Jack, Jeannie Berlin, Jessica Hecht, Saamer Usmani, Patch Darragh
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.