Enola Holmesová 2 (Enola Holmes 2)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Holms resizeByť mladšou sestrou vychýreného „konzultanta“ v službách zákona Sherlocka Holmesa (Henry Cavill) môže byť občas trochu na škodu. Obzvlášť, keď sa pokúšate založiť si živnosť v totožnom odbore a jednať pri tom naozaj samostatne. Mladá Enola (roztomilá Millie Bobby Brown) má síce detektívne schopnosti v génoch. Nezakladá si toľko na všemožných deduktívnych schopnostiach svojho aktuálne už aj poručníka a sem-tam pri lúštení rôznych šifier preukazuje schopnosti, ktoré by aj jemu samotnému koľkokrát prišli vhod. Potenciálni zákazníci k nej však pristupujú s určitou nevôľou, hoci už za sebou má jeden vyriešený Prípad nezvestného markíza (ako hlása názov knižnej predlohy z pera Nancy Springer, podľa ktorého sa odvíjalo Enolino predchádzajúce filmové dobrodružstvo z roku 2020).

Aktuálne teda sedí vo svojej kancelárií a čaká na nový prípad, pričom ju ľudia majú buď za sekretárku nejakého spravidla mužského detektíva, príliš mladú, Holms2 resizeneskúsenú, neschopnú sa brániť a kladú jej otázky typu: „Myslíte, že by váš brat mal na vyriešenie môjho problému čas?“ Už by to možno aj zabalila, lenže navštívi ju mladá Bessie Chapmanová (Serrana Su-Ling Bliss) s prosbou o pomoc pri hľadaní nezvestnej sestry Sarah (Hannah Dodd). Obe dievčatá spoločne pracujú v továrni na zápalky v nie práve najpríjemnejších podmienkach, kde ich akákoľvek malá chybička môže stáť zrážku z už tak dosť mizivej mzdy, protivný predák určuje spravidla ženskému osadenstvu dosť neúnosné pracovné tempo a kto vie, či epidémia týfu, čo sa tam šíri, nejako nesúvisí s určitými technickými inováciami pre zlepšenie kvality produktu. Mae (Abbie Hern), ďalšia kolegyňa z továrne, nie je veľmi nadšená, že tam Bessie Enolu priviedla. Podľa všetkého Sarah tiež vo voľnom čase spoločne s Mae vystupovali v divadle Paragon ako tanečnice a mala aj tajného milenca, ako naznačuje nájdený list. Enolino pátranie v „zablatenejšej“ časti Londýna sa rozhodne nie náhodou pretne s pátraním samotného Sherlocka, ktorý si momentálne láme hlavu s prípadom korupcie a vydierania na najvyšších miestach. Pretože odkaz v liste môže byť zároveň šifrou pre konkrétnu adresu Holms3 resizeniekde vo Whitechapeli, rozhodne sa tam Enola zavítať. Doposiaľ nájdené indície ju však nezavedú k vytúženému cieľu, ale priamo do pasce. Pobodaná Mae leží na podlahe mŕtva a superintendant Grail (David Thewlis) má svojho hlavného podozrivého...

Enola Holmesová 2 režiséra Harryho Bradbeera je ďalšou položkou v novo vznikajúcej rodinno-dobrodružnej filmovej sérií, príjemne dopĺňajúcej klasické detektívne novely a poviedky Sira Arthura Conana Doylea. K dnešnému dňu vzniklo osem románov Nancy Springer, v ktorých je ikonický Sherlock Holmes vykreslený len ako dôležitá vedľajšia postava. Akýsi mentor svojej emancipovanej mladšej sestry, ktorej existenciu práve kvôli jej emancipácií „údajne“ autor pôvodných príbehov zámerne prehliadal. Springerovej paralelne sa odvíjajúca knižná alebo filmová séria si od Doyleových príbehov prepožičiava aj iné dôležité postavy, dejové prvky a zásadné zvraty spomínaného fikčného sveta, Holms4 resizepričom neraz necháva Enolu vtipne a hlavne nápadito tieto charakteristické naratívne prvky spoluvytvárať.

Chronologicky by Enola Holmesová 2 mohla byť adaptáciou Prípadu ľudomilnej ľaváčky. Scenárista Jack Thorne sa však rozhodol nedržať sa literárneho predobrazu príliš pevne a viac-menej sa inšpiruje len konkrétnymi dejovými motívmi naprieč celou knižnou sériou. Srdcom jeho príbehu je však predstavenie reálnej historickej udalosti z júna roku 1888 – štrajku ženských pracovníčok spoločnosti na výrobu zápaliek Bryant & May, tyranizovaných štrnásťhodinovými pracovnými zmenami, nízkou mzdou, prísnymi pokutami za neobratnú prácu s materiálom a často aj smrteľnými následkami zdravotných komplikácií vyvolaných bielym fosforom. Príbeh je vystavaný na paralelne sa odvíjajúcich a zdanlivo nesúvisiacich prípadoch dvoch detektívov, ktorí sa od seba v mnohom líšia. Zábavne sa doberajú, Holms5 resizeveľavýznamne si oponujú, avšak záleží im na sebe navzájom. Je mimoriadne príjemné vidieť spolu dvojicu hercov Millie Bobby Brown („Jedenástka“ do seriálu Stranger Things) a Henryho Cavilla (supermanovský Muž z ocele). Obaja sa zjavne cítia vo svojich rolách pohodlne a pobavene. A ak aj divák nadobudne dojem, že v scenári pár krát vinou veľkého počtu dejových liniek niečo „zaškrípe“, títo dvaja od toho energicky odpútajú pozornosť s obdivuhodnou profesionalitou. Bez ich obsadenia by film určite tratil.

Chladná logika, deduktívne schopnosti založené na vedeckých poznatkoch danej doby a určitá odťažitá, výstredná „neschopnosť“ Sherlocka správne sa socializovať – charakteristická pre pôvodné texty Sira Arthura Conana Doylea, je zamenená za o niečo emocionálnejší subjektívny pohľad na ikonickú postavu z perspektívy jeho mladšej sestry. „Springerovský“ Sherlock je viac galantný, podstatne citlivejší elegán, ktorému sociálna interakcia nerobí žiadne vrásky. Záleží mu na vlastnej Holms6 resizesestre aj pomerne „anarchistickej“ matke Eudorií (na malej ploche využitá, vo všetkých ohľadoch však nádherná Helena Bonham Carter) – prizvanej na explozívnu extrakciu Enoly z väzenia. Popri lúšteniu šifier, väzieb medzi jednotlivými prípadmi, inteligentnej intertextovej hry s odkazmi na pôvodné sherlockovské príbehy aj prekvapivou, s diváckymi očakávaniami sa pohrávajúcou redefiníciou známych arcizloduchov (občas stačí poprehadzovať písmenká v mene tej ktorej postavy a divák bude mať jasno), Enola Holmesová 2 nezabúda ani na naznačené milostné väzby z minulej časti, kde protagonistka zachraňovala mladého Tewkesburyho (Louis Partridge) pred vlastnou rodinou... A hoci Mycroft Holmes tento raz absentuje, možno sa divák konečne dočká aj veľmi osobitého Dr. Watsona.

Kamera Gilesa Nuttgensa sa kochá ulicami zablatenejšej aj luxusnejšej podoby dobového Londýna o niečo pôsobivejšie než v minulej časti. Občas necháva titulnú hrdinku prelomiť aj štvrtú stenu, čím Holms11 resizesympaticky korešponduje s Bradbeerovým režijným rukopisom aj mimo spomínanej filmovej série. Pokiaľ sa naposledy mohli protagonistkine príhovory k publiku zdať nadmerne využívané, pokračovanie ich dávkuje s väčšou istotou a často úplne neodolateľným humorom, či už v bežných konverzačných scénach alebo popri neraz krkolomnej bojovej choreografií. Kostýmy Consolaty Boyle zachovávajú ako viktoriánsku eleganciu, tak potrebnú pružnosť pri uštedrovaní jednej rany za druhou prípadným antagonistom. Dekorácie Luca Grandiho a Kierana Shawa si rozhodne nemôžu byť isté svojou nerozbitnosťou. A hudba Daniela Pembertona je podobne ako aj v predchádzajúcej časti lahôdkou pre zberateľov inštrumentálnych soundtrackov.

Holms9 resizeEnola Holmesová 2 (Enola Holmes 2), USA, 2022
Dĺžka: 129 minút
Réžia: Harry Bradbeer
Predloha: Nancy Springer (kniha)
Scenár:Jack Thorne
Kamera: Giles Nuttgens
Hudba: Daniel Pemberton
Scénografia: Michael Carlin, Luke Whitelock, Will Coubrough
Masky: Peter 'Swords' King
Kostýmy: Consolata Boyle
Producenti: Millie Bobby Brown, Paige Brown, Alex Garcia, Mary Parent
Hrajú: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Helena Bonham Carter, David Thewlis, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Sharon Duncan-Brewster, Louis Partridge, Hannah Dodd, David Westhead, Abbie Hern, Ramzan Miah, Martyn Mayger, Serrana Su-Ling Bliss
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz., Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.