Sprítomnení 1 - 2. séria (Fremvandrerne/ Beforeigners, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nori resizeOriginalita scenáristických nápadov, ktorej sa tak očividne nedostáva tvorcom v našich končinách, je v nórskom seriáli Sprítomnení opäť prítomná v plnej zbroji. Tentokrát sa v dôsledku zvláštnych zábleskov z mora vynárajú ľudia z rôznych časových období, praveku, vikingských dôb, ale aj 19. storočia a vytvárajú v modernom Nórsku pestrú societu s väčším i menším úspechom včleňovanú do aktuálnej časovej súradnice. V tomto situačnom rámci sa odohráva detektívka, na pobreží mora sa nájde mŕtvola ženy, považovanej za časovú migrantku. Na tele má vikingské tetovanie a bola zjavne uškrtená.

Prípad vyšetruje Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch). Asistovať mu má novopečená absolventka policajnej akadémie Alfhildur Enginsdóttir ( fínska herečka Krista Kosonen), jedna z privandrovaných vikingských „štítonosiek“, bojovníčok v armáde Thura Hunda (Stig Henrik Hoff). I Nori5 resizeten sa preplavil do inej dimenzie a vedie sporiadaný rodinný život . Nik v ňom nepoznáva slávneho vikingského vojvodcu až na ďalšiu štítonosku Urd (Ágústa Eva Erlensdóttir). Tá v múzeu nožom dokmáše jeho portrét z protestu voči nepresnému historickému zobrazeniu. Alhildur má prípad riešiť, ako privolaná policajtka. Spolubojovníčku hneď spozná a vedeniu múzea vysvetlí, že podľa predpisov mali umiestniť do výstavných priestorov nápisy v staronórštine, s upozornením, že časoví migranti môžu pri pohľade na vystavené exponáty utrpieť traumu.

Vyšetrovanie pokračuje, v záchytnom stredisku pre vynorených nájdu dievčinu, ktorá si na mŕtvu ženu spomenie. Plávala vedľa nej, až sa zjavila morská príšera a zhltla ju. Alfildur zostaví približný portrét netvora a vzbudí tak v policajnom tíme pobavenie. Lars však pri Nori2 resizeskúmaní rybárskych potrieb zistí, že sa podobá na jedno z náradí a dostanú sa na stopu skupiny, vedenej pravekým naháčom Navnom (Oddgeir Thune). Ten, s pomocou organizovaného gangu, neregistrované migrantky zamestnáva ako prostitútky.

Tvorcovia veľmi pozorne dodržiavajú hranicu medzi iróniou a vcelku serióznou snahou poukázať na kultúrne rozdiely rôznych časových období s ich príznačným životným štýlom a spôsobom myslenia. Lars po rozvode s manželkou, ktorá podľahla kúzlu tradičného muža z 19. storočia, žije v lacnej štvrti pre migrantov, a tak sa vo výťahu objaví občas koza a jej majiteľ, Larsov kamarát Nabo (Mikkel Bratt Silset) ju na pokyn správcu Nori3 resizenakoniec doma „spracuje“ k večeri. Počujeme napríklad špecializované správy pre obyvateľov Osla z 19. storočia a občas sa pohľad pristaví na strome, kde sedia pravekí lovci s obedom.

Keď Alfhildur oslavuje s kamarátkou nečakané stretnutie, častuje ich holohlavý okoloidúci pokrikom Nórsko Nórom. Odpovedá mu podľa pravdy, „my sme tu boli skôr“. Historické konfrontácie sa dotýkajú aj nepresností, na ktoré upozorňujú prišelci. Patria medzi nich i vládcovia a na Thura Hunda praskne, že to bol on, kto zavraždil svätého Olafa. Náboženskí fanatici mu urobia zo života peklo, lebo organizujú pred jeho domom protesty a vyhodia ho dokonca z práce. Vikingovia sú konfrontovaní so zbytkami chrámov a s Nori6 resizepsychologickými problémami pomáhajú posunutým klientom vikingské šamanky. Vedci sú vo vysvetlení záhadných udalostí bezradní. Dochádza k nim na celom svete, ale túto rovinu tvorcovia nijako zvlášť neanalyzujú, občas v pozadí zaznejú televízne komentáre a zábery z člnov. Táto úroveň je zaujímavou alúziou na reálnu migračnú krízu a vlastne i jemnou metaforou plynúceho času.

Na pitevni zistia, že mŕtva žena mala v tele zarastenú kocku z Lega, a tak je vylúčené, aby prišla z minulosti, čo značne komplikuje vyšetrovanie. Ukáže sa totiž, že pohyb medzi časovými rovinami nebol jednosmerný, ale ľudia mohli medzi jednotlivými obdobiami migrovať a patria do trans temporálnej skupiny. Inou skupinou sú súčasníci, tvrdiaci, že prozreteľnosť poslala ľudí z minulosti do súčasnosti preto, lebo majú demonštrovať Nori8 resizepomýlenosť vývoja civilizácie a najmä vedy. Hovoria si novoluditi a voči modernému svetu bojujú všetkými zbraňami, čo je tiež vcelku vtipná narážka na aktuálne environmentálne hnutie.

Druhá séria je už o poznanie menej kreatívna. Cez časovú slučku prekĺzne do súčasnosti z Londýna 19. storočia Jack Rozparovač a s ním i vyšetrovateľ Scotland Yardu. Tím Alfhildur a Lars vyšetrujú sériu vrážd žien. Kúzlo sviežeho nápadu však v ďalšom pokračovaní vyprchá pod tlakom ambícií a zrejme rozšíreného tvorivého kolektívu, lebo len tak sa dá pochopiť zmätok motívov, ktorý vyvrcholí v poslednom diele. Tu je už ťažko v rýchlych prechodoch z jednej časovej roviny do ďalšej a pohybom postáv do blízkej Nori7 resizeminulosti, porozumieť zmyslu diania. Tieto krkolomné kombinácie majú dospieť do záverečnej pointy a osvetliť väzbu medzi Larsom a Alfhildur. Nie je to na zahodenie, ale množstvo odbočiek a vysvetľovaní je neúnosné, aj pri možnosti „prelistovať“ si spätne jednotlivé scény a pochopiť, čo sa vlastne stalo.

Až na nevydarenú koncovku preukazujú Nóri zmysel pre iróniu, namierenú do citlivých spoločenských tém, originálne žánrové eskamotérstvo s detektívkou, science fiction a nechýba ani rodinná dráma. Zároveň sa nad týmto konglomerátom vznáša idea časovej imaginácie, pripomínajúcej, že nielen budúcnosť, ale aj minulosť je nepredvídateľná.

Nori10 resizeSprítomnení (Fremvandrerne/ Beforeigners, TV seriál), Nórsko, (2019–2022)
Dĺžka: 9 h 12 min. (Minutáž: 45–51 min.)
Manažéri projektu: Eilif Skodvin, Anne Bjørnstad
Réžia: Jens Lien
Scenár: Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
Kamera: Pål Bugge Haagenrud, Philip Øgaard
Hudba: Ginge Anvik
Strih: Vidar Flataukan, Anders Bergland, Geir Ørnholt
Zvuk: Bent Holm, Bård Farbu
Scénografia: Are Sjaastad, Arūnas Čepulis, Lars Tiller
Masky: Dimitra Drakopoulou, Dorte Pedersen, Cecilie Aadnevik, Lotte Aas, Rebecca Kilcline Abbott, Anna Engerdahl, Camilla Haugeli, Vilde Heimdal, Mette Johrde, Trine Morland, June Agneta Myrén, Ingrid Opdahl, Terje Rødsjø
Kostýmy: Louize Nissen, Marie Nesset, Anne Isene
Producenti: Terje Strømstad, Jan-Erik Gammleng
Hrajú: Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff, Agnes Kittelsen, Mikkel Bratt Silset, Stig Ryste Amdam, Ragnhild Gudbrandsen, Camilla Roman, Ívar Örn Sverrisson, Cecilie Svendsen, Jonathan Chedeville, Lavrans Haga, Stian Isaksen, Nader Khademi, Jeppe Beck Laursen, Jon Erik Myre, Herbert Nordrum, Mary Sarre, Richard Skog, Morten Svartveit, Kyrre Haugen Sydness, Kaveh Tehrani, Oddgeir Thune, Odd-Magnus Williamson, Haakon Dyrnes Alfheim, Ingrid Anne Yttri, Eirik Hallert, Jonathan Tufvesson Larsson, Harald Kolaas, Mina Martine Lystad, Ivar Nergaard, Christiane Schaldemose, Ann Kristin Sømme, Ellen Birgitte Winther, Ingunn Beate Øyen
Distribúcia: HBO GO
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.