Milostná pasca (Love Hard)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pasca2 resizeSme takmer v polovici decembra, a to znamená, že streamovacia spoločnosť Netflix naplno rozbehla algoritmus dávkovania vianočných filmov divákom. Výnimkou nie je ani dovolenková romantická komédia Milostná pasca. Nešťastné vzťahy mladej ženy z L.A. Natalie (Nina Dobrev) sa jeden po druhom rúcajú. Preto sa rozhodne začať randiť prostredníctvom zoznamovacej appky. Je to síce zvláštne, no zamiluje sa do pohľadného mladého muža Josha (Jimmy O. Yang) z východného pobrežia. Na tom by nebolo nič čudné, keby sa ho bez jeho vedomia nerozhodla navštíviť priamo v jeho dome. A aby to bolo poriadne americké klišé, tak presne na Vianoce. Ako katastrofálne sa takéto rande naslepo môže skončiť? A aké nástrahy prináša randenie online?

To, že rande nedopadlo podľa predstáv samotnej Natalie ani Josha, sa asi ani nemusím písať. Práve toto ďalšie nepodarené rande umožnilo, Pasca4 resizeaby Nina Dobrev stvárnila celkom vtipnú mladú ženu. Jej načasovanie nie je ideálne, no nebojí sa pôsobiť hlúpo alebo trápne. Aj v tej najabsurdnejšej situácii však dokáže stáť nohami pevne na zemi. Musím uznať, že Nina Dobrev ma v polohe komediálnej herečky celkom prekvapila. Sčasti možno aj preto, lebo pomerne dlho som ju nevidela hrať žiadnu výraznejšiu hlavnú postavu. Toto herecké duo celkom podarene dopĺňa aj Jimmy O. Yang. Stvárňuje nevýrazného mladíka so sarkastickým zmyslom pre humor. Je omnoho menej expresívny než samotná Dobrev, čím vyvažuje jej postavu mladej ženy zosobňujúcej americké klišé.

Základom každého vianočného filmu je, samozrejme, čaro, ktoré vytvára niekedy rozhádaná, inokedy trúchliaca alebo veselá rodina. Práve medzi jednotlivými členmi rodiny Linovcov aj samotnej Natalie vzniká mnoho sentimentálnych i satirických Pasca7 resizemomentov. Harry Shum Jr. si zahral postavu Joshuovho brata, ktorý je omnoho viac výraznejší a obľúbenejší. Medzi bratmi tak vzniká typické súrodenecké napätie a rivalita, podnetné pre vytváranie mnohých komických rodinných situácií. Aj keď niektoré z nich už boli trochu za hranicou znesiteľnosti a vyzneli jemne trápne. Avšak, je potrebné dodať, že presne takýmto spôsobom bola napísaná aj jeho postava. Veľmi podarenou je aj starká June, ktorá sa snaží držať krok s mladou generáciou, no väčšinou je takpovediac dosť mimo. Ale je to krásna postava starej mamy.

Čo sa týka príbehu, Milostná pasca je to až priveľmi predvídateľná snímka. Myslím si, že aj laický divák dopredu vie, čo môže v rámci tohto žánru očakávať a čo sa bude odohrávať každú jednu minútu. Tieto schopnosť, samozrejme, nadobudol sledovaním Pasca5 resizepodobných filmov. Snímka sa v niektorých sekvenciách ponášal hneď na niekoľko filmov. While You Were Sleeping, Proposal, Hitch, How To Loose a Guy in Ten Days a možno by sme v ňom vedeli nájsť množstvo iných inšpirácií. Je tu niekoľko pasáži, ktoré boli „požičané“ z iných romantických komédií. Táto sa však v jednom momente zvrtne na zvláštnu žánrovku. Netuším, prečo sa takmer v každom vianočnom filme musí spievať a tancovať. Presne to je tá moja hranica znesiteľnosti, keď film prestáva byť napríklad romantickým filmom/komédiou a stáva sa z neho zmes nie veľmi vydareného muzikálu a tanečného filmu. Niekedy je takáto pasáž prirodzenou súčasťou deja, no v tomto prípade mi prišla len ako lacné naháňanie chýbajúcich minút. Ak je raz komédia dobrá, pravdepodobne si nevyžaduje nadužívanie a „krádež“ podobných prvkov Pasca8 resizez iných žánrových formátov.

Dynamika medzi dvoma hlavnými charaktermi je naozaj vydarená, aj keď množstvo zodpovednosti ostalo len na samotnej Dobrev. Milostná pasca je pomerne šialená jazda, ktorá sa však nikdy nedostane až do štádia, že by ste ju chceli vypnúť. Ide o znesiteľný pomer komédie, romantiky a podivnosti. Príbeh musí mať, samozrejme, slabšiu pasáž alebo dve, počas ktorých sa možno trošku budete nudiť. No sú potrebné, aby dej dokázal vyeskalovať do romantickej záverečnej katarzie. Aj keď miestami trochu lacnej. Koniec koncov je dobrá oddychovka po náročnom pracovnom dni, ktorú si však viackrát z vlastnej iniciatívy asi nepozriete.

Pasca resizeMilostná pasca (Love Hard), USA, 2021
Dĺžka: 104 minút
Réžia: Hernan Jimenez
Scenár: Daniel Mackey, Rebecca Ewing
Kamera: Shane Hurlbut
Hudba: Mark Orton
Hrajú: Nina Dobrev, Jimmy O. Yang, Darren Barnet, James Saito, Rebecca Staab, Harry Shum Jr., Mikaela Hoover, Matty Finochio, Darien Martin, C. Ernst Harth, Takayo Fischer, Dean Petriw, Justine Warrington, Kwasi Thomas, Patrick Roccas, Peter Ciuffa, Eric Pollins
Strih: Priscilla Nedd-Friendly
Scénografia: Patrick M. Sullivan Jr.
Kostýmy: Anninka Velie
Producentka: McG, Mary Viola
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.