Marcella 1 - 3. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Marcela resizeBritské detektivky ešte stále majú pôsobivý cveng, aj keď popri tých škandinávskych hrajú čoraz častejšie nižšiu ligu. Vyznačujú sa spoľahlivou kvalitou, čo iste potvrdia fanúšikovia Wallandera (2008-2010) , Inšpektora Morsa (1987-1993), ale aj ľahších ako sú Vraždy v Midsomeru (1997-2021), alebo zástupu geniálnych detektívov, vystupujúcich z románov Agathy Christie. Obvyklé dvojice Randall a Hopkirk, Dempsey a Makepeaceová alebo Dalziel a Pascoe (nakoniec i v obľúbených Profesionáloch figuruje dvojica agentov), striedajú i v britských detektivkách čoraz častejšie ženské vyšetrovateľky. Ich počet nie je taký hojný ako v severských seriáloch, ale nástup genderovej rovnováhy je evidentný. Marcella, je jednou z inovovaných figúr nového zastúpenia.

Sila racionálneho úsudku a povedzme fyzická zdatnosť musia byť nutne pribrzdené a mierne relativizované, aby zo scenára nevystúpilo všemocné monštrum. Tretia séria svedčí o pokračujúcej popularite síce skvelej vyšetrovateľky, ale postihnutej psychickými problémami. Keď sa u hlavného hrdinu objaví táto Marcela2 resizeanomália, je obvykle znakom geniality a inak to nie je ani v prípade Marcelly. Stelesnila ju aj u nás známa Anna Friel, Báthoryčka z Jakubiskovho filmu.

V úvode Marcellu, bývalú vyšetrovateľku navštevuje detektív Rav (Ray Panthaki) so snahou zistiť bližšie okolnosti prípadu spred niekoľkých rokov, keď vrah zabíjal brutálnym spôsobom, spútaným obetiam navliekol na hlavu igelitové vrecko a smrť nastala udusením. Nikdy ho však nechytili a polícia vyšetruje smrť ďalších obetí, zavraždených rovnako. Marcella si niektoré podrobnosti pamätá a požiada o možnosť návratu k polícii. Podozrievala istého Petra Cullena (Ian Puleston-Davies), ten je však vo výkone trestu za vraždu svojej ženy. Hneď zistí, že väzeň môže pod dozorom pracovať v miestnej pekárni a má možnosť nepozorovane z dohľadu uniknúť.

Paralelne sledujeme jej bývalého muža Jasona (Nicholas Pinnock). Sú v rozvodovom konaní a Marcela3 resizeMarcelle táto situácia na psychickej rovnováhe nepridá. Muž je právnik a pracuje v developerskej spoločnosti DTG Construction. Vedie ju drsná, ale uhladená majitelka Sylvie (Sineád Cusack) a Jason tajne chodí s jej dcérou Grace (Maeve Dermondy). Marcella ju navštívi a mladá žena vzápätí zmizne. Pomery v rodinnej firme sú zložité, vedľa ambicióznej Grace sa snaží presadiť jej nevlastný brat Henry (Harry Lloyd), ale macochu Sylvie jeho veľkolepé plány neoslovujú. Do gordického uzla podozrivých postáv patrí i dvojica gayov, Yann (Tobias Santelmann, ktorý bol korunným princom Olavom v seriáli Cesta za oceán, odvysielaný na ČT2) a jeho partner Matthew (Ben Cura), Henryho kamarát z detstva. Ich záujmy sa križujú, spolupracujú na presadení firemných projektov. Nesúlad medzi Henrym a Jasonom vedie k snahe Marcela4 resizeovplyvniť a manipulovať situáciu vo firme. Všetci hľadajú spojencov a pomocníkov. Jedným z nich je i bývalý vojak Stuart, ktorý Jasonovi vyhľadáva potrebné kompromitujúce dokumenty. Má začínajúcu sklerózu multiplex a potrebuje peniaze. Jeho podnájomník Benedek (rumunský herec Emil Hostina) chce v tejto hre získať maximum. Policajné vyšetrovanie sa snaží rozpliesť gordický uzol sústredene a podľa logicky zostaveného plánu, ktorý najmä zásluhou Marcellinej neomylnej intuície a rýchleho úsudku skončí v troskách. Odhalenie pravdy je otázkou náhody a povedzme psychicky neštandarne vybavených sólistov, tak to nielen v seriáli často dopadne.

Rozsiahla sieť podozrivých a ich motívov je skvele zostaveným mechanizmom, generujúcim stále prítomné napätie. Zakomponovanie rodinnej situácie s presahmi do celej kauzy je tiež dôkazom o Marcela5 resizeprofesionálnej virtuozite tvorcov seriálu, pod ktorý sa podpísal aj Švéd Hans Rosenfeldt, seriálový otec kultového Mostu (2011-2018). Sledovať takto napísanú a natočenú křížovku je sice potešením, ale pohľad do domácich, ako slovenských, tak českých detektívkových a kriminálnych súradníc je v tomto porovnaní viac než tristný.

Väčší priestor dostáva Marcellina rodina v druhej sérii. Vyšetruje prípad s omnoho temnejším pozadím. Majitelia nového bytu pri jeho úprave nájdu za stenou mŕtvolu chlapca Lea, zhodou okolností spolužiaka Marcellinho syna Edwarda. Ako prvý sa medzi podozrivými objaví pedofil Phil Dawkins (Peter Sullivan). Ďalšou postavou, vstupujúcou do kruhu potenciálnych páchateľov je Eric (Josh Herdman), Marcela6 resizenezamestnaný s dlhmi a rodinou a dvojica penzionovaných hudobníkov s čiernym svedomím, v mladosti na jednom z bujarých drogových večierkov prišlo o život mladé dievča. Ericova žena pracuje ako ošetrovateľka v ústave pre hendikepovaných a ochrnutého mladíka vedie k posunkovej reči, pohybom malíčka jej diktuje správu, ktorá má pre priebeh vyšetrovania dôležitú význam. Bez viny nebude evidentne aj dvojica Vince (Jason Hughes), majiteľ obchodnej firmy Red Cow Gifts a jeho manželka Maya (Victoria Smurfit). Riadi nadáciu na pomoc deťom a mladistvím, ale sexuálne chúťky manžela ju poškodzujú.

Jason žije s novou partnerkou. Becky (Jolanda Kette) je sestričkou na odvykacom oddelení a Marcella Marcela7 resizežije s šéfom oddelenia Timom (Jambie Bamber). Od budúcej Jasonovej manželky dostane kontakt na psychoterapeutku a hypnóza jej odhalí všetko o smrti dcérky Juliett. Marcella sa s týmto vedomím zmieruje s veľkými problémami. Vyšetrovanie ďalej pokračuje, zo smrtelného zajatia dokázal ujsť unesený chlapček Adam. Na ceste ho do nemocnice vezie manželská dvojica penzionovaných učiteľov, ale skončia pod kolesami vlaku. Odhalenie vraha detí má neočakávaný obrat a Marcella dokonca bojuje o život svojho syna Edwarda.

Marcela9 resizeTretia séria v neočakávanostiach pokračuje. Pokus o samovraždu nevyjde a Marcelly sa pod falošnou identitou ujmú tajné služby. Nainštalujú ju do rodiny drogových priekupníkov, kde prebieha boj o mocenské pozície. Asi je zložité posudzovať, nakoľko sa snaha vyjsť v ústrety divákovi a nekompromisne sa ujať jeho pozornosti, vzďaľuje realite a posúva sa do orbitu vytvorených vzorov o mafiánoch a zločincoch. V tretej sérii sa už táto pochybnosť vynára vcelku jasne, ale nič to nemení na tom, že detektívka má aj vďaka výnimočnému hereckému výkonu Anny Friel svoje čaro a magnetizmus.

Marcela8 resizeMarcella (TV seriál, tri série),Veľká Británia, 2016- 2019
Dĺžka: 3 série 18 hod. 24 min.
Manažéri projektu: Hans Rosenfeldt, Nicola Larder
Réžia: Charles Martin, Jonathan Teplitzky, Henrik Georgsson, Charles Sturridge, Jim O´Hanlon, Gilles Bannier, Ashley Pearce
Scenár: Hans Rosenfeldt, Ben Harris, Camilla Ahlgren, Mark Greig, Mike Walden, Matthew Thomas, Tim Loane Marston Bloom, Paul Waters
Kamera: Urzsula Ponikos, Ulf Brantas, Carl Sundberg, Adam Suschitzky, Maja Zamojde, Kate Reid, Sam Care, Dirk Nel
Hudba: Lorne Balfe
Strih: Liana Del Giudice, Daniel Gethic, Elen Pierce Lewis, Isobel Stephenson, Dominic Stevens, Mike Jones, Adam Green, Robbie Morrison
Hrajú: Anna Friel, Ray Panthaki, Nina Sosarva, Nicholas Pinnock, Charlie Covell, Sinéad Cusack, Jack Doolan, Harry Lloyd, Tobias Santlemann
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix, ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.