Angelino vianočné želanie (Angela's Christmas Wish)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Angela resizePamätáte si ešte príbeh o malom dievčatku, ktoré z jasličiek v kostole ukradlo Ježiška, pretože mu bola údajne zima? Pokračovanie krátkeho animovaného filmu na seba nenechalo dlho čakať. Po troch rokoch sa malá zvedavá Angela opäť vracia na domáce obrazovky svojho publika streamovacej platformy Netflix v snímke Angelino vianočné želanie.

Nie nadarmo režisér Damien O’Connor videl potenciál v postave malého rozkošného dievčatka, ktoré prežíva svoje dobrodružstvá počas neopakovateľnej atmosféry Vianoc. Unikátnosť tohto animovaného filmu spočíva v jeho srdečnosti, ktorú O’Connor tak dokonale preniesol na streamovacie filmové plátno. Angelino vianočné želanie sa rozhodne stane vaším obľúbeným vianočným filmom v prípade, že už máte po krk nablýskaných masových príbehov, v ktorých Angela2 resizedeti toto najkrajšie obdobie v roku trávia v podobe zaužívaných charakteristík súčasnej konzumnej spoločnosti. Angela nevyrastá v dobe, keď je jedinou túžbou detí získanie čo najväčšieho počtu darčekov, ktoré si zúrivo rozbaľujú pod nádherným vianočným stromčekom.

Tento film je iný ako mnoho vianočných výberov, z čoho vyplýva, že určite nezaujme každého. Neexistuje tu žiadna mágia, žiadny lietajúci sob či Santa Clause, ale existujú tu ťažkosti každodenného života, smútok, nádej, obavy, empatia, láskavosť či radosť. Angeliným jediným želaním je, aby bola jej rodina po odchode otca za prácou opäť spolu. Splní sa však malému dievčatku jej obrovské želanie a vráti sa jej otec z ďalekej Austrálie? Dokáže ho dostať domov napríklad cez tunel, ktorý sa rozhodla vykopať zo záhrady v Írsku až do krajiny protinožcovAngela3 resize?

Splnenie Angelino želania je skutočne len ťažko predstaviteľné. Spoločne s jedným zo svojich bratov a novou kamarátkou sa rozhodne podniknúť niekoľko ráznych a naozaj odvážnych krokov pre to, aby boli Vianoce jej rodiny dokonalé. Samozrejme, keby nebolo všetkých tých nepodarených pokusov, ako dostať otecka domov, tento príbeh by nebol taký zaujímavý. Sequel krásnej vianočnej rozprávky sa tak od prvej časti líši najmä zložitosťou príbehu. Zatiaľ čo krátkometrážny film Angeline Vianoce boli jednoduchým príbehom s jediným jasným cieľom – zachrániť Ježiška pred zimou, jeho pokračovanie má, možno aj v dôsledku rozšírenej metráže, o niečo zložitejší príbeh. Nie však na úkor kvality alebo atmosféry, ktoré sú porovnateľné s prvou časťou príbehu o malom a odvážnom dievčatku.

Je zaujímavé, že oba príbehy o Angele v sebe, podobne ako iné vianočné filmy, zahŕňajú element viery. Angela4 resizeTá však nie je základom celého príbehu. Viera alebo spiritualita sú prítomné vo chvíli, keď sa rodina zúčastňuje omše a modlí sa pri večeri, no nie je nosným prvkom tohto filmu. Tým je predovšetkým sila rodiny. Smutná matka sa za každú cenu snaží udržať rodinu šťastnú aj napriek tomu, že ona sama sa veľmi trápi. Snaží sa odvrátiť pozornosť rovnako smútiacich detí prostredníctvom zaujímavých príbehov s kúskami skrytých múdrostí a udržať ducha Vianoc neustále prítomného, aj keď celá rodina nie je pohromade. Angelino vianočné želanie má tak všetko, čo od podobných príbehov očakávajú dospelí a ich ratolesti – unikátny príbeh, krásnu animáciu, adekvátnu metráž, dobrodružstvo i morálne posolstvo bez akýchkoľvek strašidelných sekvencií, takže je vhodný naozaj pre úplne všetky vekové kategórie.

December je tým obdobím v roku, keď sa väčšina cinefilov i laikov začína pomaly, ale isto, pripravovať Angela5 resizena sviatočné obdobie aj prostredníctvom sledovania ich obľúbených filmov a rozprávok. Angeline Vianoce a Angeline vianočné želanie si rozhodne zaslúžia stále miesto vo vašej filmotéke magických príbehov charakteristických pre vianočné obdobie. Po tejto krátkometrážnej snímke vaše srdce určite zmäkne a zväčší sa minimálne trojnásobne. Spoločne s Angelou sa určite dostanete do vianočného módu plného rozdávania radosti a chuti byť s vašou rodinou a blízkymi. Ak ste sa teda v uplynulom roku k tomuto filmu nedostali, rozhodne ho nevynechajte nasledujúcu sezónu. Alebo si jednoducho na niekoľko minút pripomeňte prežité vianočné sviatky a pozrite si ho kedykoľvek počas roka.

Angelino vianočné želanie (Angela's Christmas Wish), USA, 2020
Dĺžka: 47 minút
Réžia: Damien O'Connor
Scenár: Damien O'Connor
Hraju: Moe Dunford, Jared Harris, Ruth Negga, Lucy O'Connell
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSDF cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.