Liga spravodlivosti (Justice League)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Justice resizePri každej premiére filmu podľa komiksovej predlohy, či už sa jedná o marvelovky alebo DCovky, každý zanietený filmový divák očakáva ohromujúci filmový zážitok. Avšak, filmoví fanúšikovia snímok nakrútených podľa DC komiksov z dielne Warner Bros si už istotne všimli, že s filmami jedného z najväčších komiksových impérií je to v poslednom desaťročí ako na húsenkovej dráhe.

Popri kvalitných Nolanových batmanovkách a Snyderovom Mužovi z ocele vznikli aj také ako Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, Green Lantern a Suicide Squad, ktorým sa nepodarilo naplniť očakávania divákov. A Liga Justice2 resizespravodlivosti (Justice League) patrí práve do tejto skupinky menej vydarených filmových spracovaní. Prvý pokus spojiť niekoľko komiksových superhrdinov sa tak kvalitatívne nedokázal vyrovnať svojmu najväčšiemu komiksovému rivalovi – Avengerom.

Popri starších už sfilmovaných charakteroch Batmana (Ben Affleck), Supermana (Henry Cavill) a v lete premiérovanej Wonder Woman (Gal Gadot), bolo potrebné predstaviť a zasadiť do prostredia deja niekoľkých nových superhrdinov. Práve tento moment je najväčším nedostatkom tejto snímky. V chaoticky usporiadaných sekvenciách nám tvorcovia Justice5 resizepredstavujú nové charaktery. Divákovi je predkladané kto Flash, Aquaman a Cyborg sú, aké majú schopnosti a uvádzajú ich do vzťahových súvislosti s už známymi hrdinami. Celý film tak pôsobí roztrúsene a neharmonicky. Možno sa tvorcovia snažili vyjadriť príliš veľa myšlienok na veľmi malej ploche. Celkový dojem potom pôsobí tak, akoby spojili štyri či päť rôznych filmov do jednej nekompaktnej zmesi. Samotné časti ešte ako-tak fungujú, no o celku sa to už napísať, nanešťastie, nedá.

Tento problém mohol byť sčasti zapríčinený nezvyčajne problémovou produkciou. Po tragických rodinných udalostiach režiséra Zacka Snydera a jeho odstúpení od projektu, ho na režisérskej stoličke vystriedal Joss Whedon (poz.red. v Justice7 resizetitulkoch na poste režiséra zostal Zack Snyder a Joss Whedon bol uvedený ako spoluautor scenára). Whedon, režisér marvelovských Avengerov, dokrútil niekoľko chýbajúcich scén, iné zase pretočil a strihovo upravil snímku podľa svojho gusta. Ako som už spomenula, spolupráca Snydera a Whedona neprebehla na výbornú a snímke tak chýbala ucelenosť.

Akonáhle je divák oboznámený s jednotlivými charaktermi, konečne začínajú byť zaujímavejšie. Každá postava je iná a má iné motivácie. Barry a jeho superhrdinské ja Flash je mimoriadne neistý mladý muž. So svojimi rovesníkmi a celkovo Justice8 resizes okolím si vôbec nerozumie, preto sa pridáva k jednotke superhrdinov. Ako s iste pamätáme, Diana na istý čas prestala byť Wonder Woman, nechránila svet tak intenzívne, ako predtým. Za toto odmlčanie cítila veľkú vinu, preto sa spojila s Bruceom Wayneom a Batmanom v jednej osobe. A takto by sme vedeli pokračovať. Napriek komplikovanému úvodu, dostáva každá postava priestor na pochopenie jej zámerov a motivácií, ktoré presahujú „iba“ porazenie antihrdinu a úhlavného nepriateľa Steppenwolfa.

Justice11 resizeNiektoré postavy majú isté do oči bijúce nedostatky. Aj keď snímka naznačuje niekoľko pokusov vytvoriť hrôzostrašného antihrdinu, Steppenwolf takýmto dojmom vôbec nepôsobí. Chyba možno nastala v strihovej skladbe a spájaní jednotlivých záberov. Netvor tak vo väčšine prípadov pôsobil ako zbitý nadrozmerný psík, ktorý si zaslúži naše poľutovanie. Zvláštna bola aj postava mohutného silného Justice9 resizeBatmana. Jeho rešpekt a odvaha sa akoby postupne vytrácala. Síce svalnatý, ale sivovlasý na duchu sklesnutý a postupne chradnúci obľúbený hrdina stráca svoje čaro. Miestami až iritoval.

Na Justice League tak bolo priveľmi cítiť zmenu v kreatívnom štábe. Niektoré motívy z fragmentov superhrdinov ako teroristický útok a záchrana civilistov Wonder Women ostali visieť, takpovediac, vo vzduchu. Aj veľa vizuálnych efektov tvorcom nevyšli tak, ako mali. Niektoré akčné scény efekty tak Justuce4 resizevyzneli skôr komicky ako vážne a napínavo. Ďalším boli skriptové chybičky pri dokrúcabí niektorých scén. Postava Cyborga a Supermana boli, pravdepodobne, dokrúcané alebo opravované, jednotlivé zábery nekorešpondovali s nasledovnými zábermi či predchádzajúcimi zábermi. Z týchto dôvodov sa Justice League asi nezapíše do histórie ako kultový a vydarený film nakrútený podľa DC komiksu. Prečo sa ale oplatí kino navštíviť a pozrieť si túto snímku je veľké plátno v IMAXe a vydarená a mimoriadne vtipne napísaná postava Barryho, teda Flasha.

Justice3 resizeLiga spravodlivosti (Justice League),USA, 2017)
Dĺžka: 120 minút
Réžia: Zack Snyder
Scenár: Chris Terrio, Joss Whedon (podľa komiksovej predlohy Gardnera Foxa) Kamera: Fabian Wagner
Strih: David Brenner, Richard Pearson, Martin Walsh. Hudba: Danny Elfman
Hrajú: Ben Affleck, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Henry Cavill, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, J. K. Simmons, Amber Heard, Robin Weight, Diane Lane a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 16. novembra 2017
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.