Muzzikanti

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Muzika6 resizeMuzzikanti je názov najnovšieho českého filmu slovenského režiséra Dušana Rapoša, ktorý prichádza do našich kín.  Ozvláštňuje ho nielen zdvojené „z“ v názve, medzinárodné herecké obsadenie Čechov, Poliakov a Slovákov, ale aj skutočnosť, že sa  ním po rokoch vracia k žánru hudobného filmu, či presnejšie „hudobnej romance“.

Známy slovenský režisér, Dušan Rapoš (1953), scenárista a hudobný skladateľ, patrí totiž k najambicióznejším a svojou tvorbou aj k najširokospektrálnejším tvorcom svojej generácie. Rodák z Moravian začínal štúdiom žurnalistiky a Muzika2 resizepokračoval štúdiom filmovej réžie. Vyskúšal si rôzne žánre. Ako hudobník používa umelecký pseudonym Sui Generis a podpísal sa pod rockovú operu na Rollandov námet Peter a Lucia či balet Deti Titanicu. Ako filmár začínal dokumentmi, vrátil sa k nim aj titulom Karel Kryl – Kdo jsem, či ako spoluautor projektu Slovenský bigbít. Nakrútil filmovú rozprávku (Falošný princ), komédiu (Utekajme, už ide) hudobný film (Rabaka so skupinou Elán), drogovú drámu (Suzanne) či historický film (životopisný príbeh rómskej hudobníčky Cinka Panna). Najväčšej popularite sa však teší Fontána pre Zuzanu a jej pokračovania (1985, 1993 a 1999).

Muzika4 resizePríbeh filmu Muzzikanti  sa odohráva na česko-slovensko-poľskom trojmedzí v Tešínskom Sliezsku, kde v posledných rokoch režisér žije so svojou rodinou. Sem, do svojho rodného kraja sa vracia protagonista príbehu Robin (Patrik Děrgel), ktorý sa už niekoľko rokov márne pokúša, aj s kamarátmi, presadiť na rockerskej scéne. Zdá sa, že teraz sa na nich usmialo šťastie. Hasnúca popová hviezda Majkl Boss (Martin Dejdar) sa rozhodne priživiť na ich pesničkách a tak sa vrátiť na výslnie. Predstaví ich ako svoju novú kapelu hudobnému producentovi Schwartzovi (Maroš Kramár) . Aby získal druhú šancu, Muzika3 resizeponúkne účinkovanie aj producentovej dcére Erike (Sara Sandeva). Zohrať by sa mali  mimo Prahy, v horskom kempe, ktorý prevádzkuje bývalý rocker Izzy (Pavel Kříž) so svojou priateľkou Klárou (neobyčajne tvárna poľská herečka Michalina Olszaňska, predstaviteľka titulnej postavy českého filmu Ja, Olga Hepnarová). Robin sa ťažko zmieruje so skutočnosťou, že si Boss privlastňuje jeho nápady a prispôsobuje ich svojmu gýčovitému prejavu, ale je neznámy hudobník a potrebuje peniaze, takže mlčí. Komplikuje sa i jeho citový život, lebo to začína iskriť nielen medzi ním a Erikou, ale aj Klárou, čo sa neveľmi pozdáva jeho niekdajšiemu idolu Izzymu...

Muzika5 resizePostupne sa dozvedáme príbehy jednotlivých postáv, sledujeme peripetie ich osudov, napríklad ako sa Izzy po autonehode musel vzdať svojej rockerskej dráhy, či o Klárinej drogovej  minulosti a podobne. Humornú linku by malo zdôrazniť prelínanie rozprávania s kreslenými komiksovými vložkami. Napríklad Robin hovorí o ich hudobnom snažení, ktoré vyvrcholilo na turné po Európe, na obrázku však  nevidíme hudobníkov na pódiu, ale ako umývajú špinavý riad niekde v Londýne a podobne.

Muzika7 resizeNa plátne sa objavia aj v malých úlohách zaujímavé typy. Napríklad režisérova manželka a múza, stále pôvabná Eva Vejmělková, ako psychologička, ktorá, medzi iným, z okna zakýva svojmu niekdajšiemu partnerovi z filmu o básnikoch Pavlovi Křížovi ako Izzymu. Sympaticky pôsobí Norbert Lichý ako chápavý farár, ktorý si vo voľných chvíľach rád zabubnuje. Mimochodom, miništruje mu slovenský hudobník a spevák Peter Cmorík. V svojej úlohe Muzika8 resizenespieva, ale prepožičal hlas do spievaných pasáží Robinovi, čiže Patrikovi Děrgelovi. Herecké party majú i scenárista, inak textár, producent a moderátor Petr Šiška (Béďa) a autor hudby a známy  producent Lešek Wronka (starosta). Ťažko však pochopiť, prečo sa opakovane objaví na plátne samoúčelná  postava zahraničného parašutistu (Jakub Kohák), ktorý by mal pôsobiť vtipne, ale je skôr trápny.

V záverečných titulkoch sa dozvieme, kto spieva za ktorého MUzika10 resizeherca. Ťažšie stihneme prečítať, kto je autorom jednotlivých piesní a kto textárom. Najpôsobivejším však aj tak zostáva pesničkár Jarek Nohavica, ktorý hrá sám seba. I keď som až v závere pochopila, že úvodná scéna, v ktorej v noci pred koncertom daruje Robinovi gitaru, vlastne celý film rámcuje. Pieseň, ktorú potom spolu s Robinom odspieva má aj isté textové posolstvo, o tom, že nesieme svoj kríž, túžba nám ukáže smer a cieľ, a keď spadneme, nezostáva nám nič iné len nájsť silu znova vstať a ďakovať za každú minútu, keď môžeme spievať a hrať. Zaujmú krásne zábery prírody, pri ktorých boli využité aj drony. Muzika11 resizePohľady na romantické zákutia rieky, cválajúce kone strieda atmosféra rockového klubu či folklórnych slávností. A do toho zaznieva rôznorodá zmes hudobných žánrov -  piesne rockové, folkové i folklórne (jestvuje vraj aj CD).

Na jednej strane je to dobre odvedená filmárska práca. Na druhej je tu večný filmársky problém so scenárom. Divák si možno spomenie na slávny Čapkov príbeh o tom, ako psík a mačička chystali tortu a dali tam všetko možné. Vo filme Muzzikanti vari ani niet  klišé, ktoré by sa nepoužilo. Ich Muzika9 resizepospájanie občas pripomína guláš alebo červenú knižnicu. V zmysle: Každý si nájde to, čo chce. Takže tu nechýba otec, ktorý zrazu zistí, že má popri vlastnej aj nemanželskú dospelú dcéru a obe milujú toho istého muža. Čestný bývalý rocker má traumu z autonehody, ale aj zo spoločnosti, ktorá vyznáva iné hodnoty ako on. Starnúca popová hviezda intriguje. Bodygard miluje bývalú baletku, ktorá pre kariéru obetovala rodinu. Do toho sa pripletú mafiáni, ktorí vymáhajú staré dlhy, boj proti drogovej závislosti, pripomienka charity, naliehavá oprava kostola, pohrávanie sa s poangličťovaním slovanských mien, Muzika resizedivoké popíjanie z radosti i zo žiaľu a dosť bezuzdné milovanie sa kade-tade, ale aj osudová smrť jedného z protagonistov, ktorý si ešte stihne strhnúť prívesok, aby ho vtisol do ruky svojho šťastnejšieho soka. Nemôže chýbať ani pohreb, ani svadba.

Dobre filmovo nakrútený príbeh, podľa nie najlepšieho scenára, môže niekoho rozčúliť, iného pobaviť. Tvorcovia nakoniec všetko a všetkých dovedú k zmiereniu. Mladí majú konečne svoju slávu a popová hviezda kytice od geriatrických obdivovateliek. Napriek istým výhradám publikum odchované televíznymi seriálmi môže byť spokojné, náročnejší divák sotva.

Muzika12 resizeMuzzikanti, Česká republika, 2017
Dĺžka: 109 minút
Réžia: Dušan Rapoš
Scenár: Petr Šiška, Dušan Rapoš
Kamera: David Ployhar
Strih: Adam Dvořák
Hrajú: Pavel Kříž, Michalina Olszaňska, Martin Dejdar, Maroš Kramár, Sara Sandeva, Markéta Konvičková, Eva Vejmělková, Patrik Děrgel, Jaromír Nohavica, Norbert Lichý, Peter Cmorík a ďalší
Produkcia v SR: Continental film
Premiéra v SR: 23.februára 2017
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.