Hviezdny taxík

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

hviezdny taxik 4Filmový a divadelný režisér Anton Šulík, architekt a urbanista Juraj Krumpolec a výtvarník, ilustrátor, grafik Igor Derevenec sú autormi slovenského krátkeho animovaného filmu, inšpirovaného predlohou Gianniho Rodariho (1920 - 1980). Preslávil sa v polovici minulého storočia ako tvorca moderných rozprávok pre deti. Hviezdny taxík ho bez úhony priviezol na Slovensko 21. storočia.

Šulík, Krumpolec a Derevenec napísali scenár, Derevenec s Krumpolcom sú i výtvarníkmi filmu. Strihačom, produkčným a režisérom je Juraj Krumpolec. Výsledok je taký svieži, zábavný, hravý a plný radosti, že od vzniku v roku 2015 už stihol zažiariť na viacerých prehliadkach a odniesť si z nich za hrsť cien: Remi Winner 2016, Anča D Award 2016, Best Animation Film 67th MISFF, Literary Fund Award XII. BAB sú niektoré z nich. Nečudo, že ich dielu sa dostalo výsady tvoriť predprogram k celovečernému nórskemu rodinnému filmu Akcia Arktída, ktorý do našich kín priniesla spoločnosť Film Europe. To, čo bolo pred niekoľkými desaťročiami pravidlom, je dnes príznačné len pre dlhometrážne filmy štúdií Walt Disney Animation a ich epigónov. Pravda, tvorcov Hviezdneho taxíka nemožno obviniť zo žiadneho epigónstva, pretože sú originálni, svoji.

hviezdny taxik 1Príbeh ich dielka je zdnalivo prostý: školák Hugo nie je hlúpy, ale zdá sa, že vyučovanie mu nevonia. Večne v predstavách lieta vo hviezdach, nedáva pozor, nesústredí sa, a tak od učiteľov žne zlé známky a od spolužiakov posmech. Jedného dňa, po tom, ako opäť dostal na chémii guľu, roztržitý žiak cestou domov takmer vletel pod kolesá uháňajúceho auta. No – kolesá… to vozidlo žiadne kolesá nemalo! Vystúpil z neho čudný fúzatý mužíček a od radosti, že Hugovi neublížil, ponúkol mu odvezenie domov. A asi ho domov napokon aj na tú Azalkovú 26 dopravil, lenže rýchlosťou svetla plus jeden meter – a špeciálnou skratkou okolo Alfy Centauri. Stihol mu popri tom vyrozprávať aj celý príbeh, ako sa z bežného mestského taxikára stal taxikárom hviezdnym, ba dokonca i to, ako hneď s prvým zákazníkom zablúdil na planétu nebezpečných divokých vyzbrojených vtákov a padol do zajatia. Tak to aspoň Hugo druhý deň rozpráva spolužiakom. Niektorí mu veria, iní sa mu smejú. Ako rojkom Hugovho typu vždy.

Ako pozadia autori použili fotografie súčasného panelákového sídliska i školskej jedálne. Pred nimi sa odvíja fantastický rozprávkový príbeh s kvapkou bláznivosti a veľkým nádychom poézie. Spoluautormi veselej, hravej hudby sú Peter Dudák alias Ďuďo z kapely Hex a Tomáš Sloboda, známy z projektu Sounds Like This či skupiny Le Payaco. S obrazom a hudbou skvele ladí hlas Richarda Stankeho, ktorý narozprával všetky postavy.

hviezdny taxik 6Napriek zámerne hrubo zjednodušeným „detským“ kresbám sa autorom podarilo na plátno preniesť svojrázne figúrky, atmosféru bratislavskej Petržalky, ordinárny parfém obstarožných suchopárnych učiteliek i nenapodobiteľný smrad školských jedální. Ale predovšetkým hravosť detskej predstavivosti, čistú radosť z tvorivosti.

Ako samostatný príbeh zaujme Hviezdny taxík nielen originálnymi výtvarnými riešeniami, pôsobivou atmosférou, ale najmä nedopovedanosťou a mnohoznačnosťou, ktorá každého diváka vedie k odlišnej interpretácii. Sú to všetko Hugove výmysly, alebo je na jeho príbehu aj kúsok pravdy? A – záleží na tom vôbec? Nie je pravdou všetko, čokoľvek sa zrodí v detskej fantázii?

Úvodné titulky však tvrdia že Hviezdny taxík je „pilotný film animovaného seriálu Obyčajné príbehy“. Kiež by sa tak stalo! Možno by sme sa o Hugovi a taxikárovi Peppinovi dozvedeli i to, čo do Hviezdneho taxíka autori nedostali. Vzniklo by však predovšetkým čosi na míle vzdialené slovenskej večerníčkovej tradícii. Vtipné, hravé, bláznivé, milé – a predovšetkým moderné, súčasné, nové, svieže a plné radosti. Zábava, obsahom, formou, štruktúrou rozprávania i mnohoznačnosťou výrazne prekračujúca tunajší štandard animovaných filmov pre deti. Alebo, ako zvykne nadšene kričať hviezdny taxikár Peppino: „Tutti perfetti!“
 hviezdny taxik 7 
Hviezdny taxík (Slovensko)
14 minút.
Scenár: Juraj Krumpolec, Igor Derevenec, Anton Šulík. Strih, produkcia a réžia: Juraj Krumpolec. Výtvarníci: Igor Derevenec, Juraj Krumpolec. Animácia: Adam Belis, Matej Mazák Hudba: Peter Dudák, Tomáš Sloboda. Účinkuje: Richard Stanke.
Slovenská premiéra 24. novembra 2016
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.