Deepwater Horizon: More v plameňoch (Deepwater Horizon)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

More12 resizeV krátkom čase po sebe sa do slovenskej distribúcie dostávajú hneď tri filmy, námetmi čerpajúce zo skutočných, katastrofických udalostí. Eastwoodov Sully: Zázrak na rieke Hudson nám predviedol, ako sa zachraňuje lietadlo s nefunkčnými motormi, onedlho nám Gianfranco Rossi ukáže dokumentárne zachytenie jednej záchrannej akcie afrických utečencov pri talianskom pobreží v Požiari na mori a tento týždeň prichádza Peter Berg so svojou verziou havárie ropnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive v apríli 2010.

Spomenúť to treba nielen preto, aby si potenciálny divák nesplietol Požiar na mori s Deepwater Horizon: More v plameňoch, ale aj vzhľadom na vysokú kvalitu týchto troch diel a ich viaceré styčné prvky. Všetky sa totiž snažia More2 resizenielen autenticky sprostredkovať intenzívny zážitok katastrofy, respektíve záchrannej akcie, ale pomocou inteligentnej filmovej reči dodať filmom niečo navyše. Niečo, čo bezprostredne z reálnych udalostí nevyplýva, ale čo nám povie viac o nás ako ľuďoch, našom humanizme a možno aj našom osude. Áno, nezabúdam ani na podobne nevkusné mustáže Kurta Russella (DH: MVP) a Aarona Eckharta (Sully: Zázrak na rieke Hudson).

Ropnú plošinu Deepwater Horizon zachvátila 20. apríla 2010 počas vykonávania hĺbkových vrtov masívna explózia, nasledovaná celoplošným požiarom, vyžadujúcim si náročnú záchrannú akciu. Režisér sa snaží všetky technické podrobnosti zrozumiteľne vysvetliť počas expozície (ak chcete, preštudujte si vopred internet) predchádzajúcej katastrofe, takže každému More5 resizevnímavému divákovi, dovolím si povedať, bude všetko jasné. Režisér Peter Berg si za hlavného hrdinu svojho príbehu volí pracovníka na plošine Mikea Williamsa v podaní Marka Wahlberga. Spoznávame jeho rodinu, manželku a malú dcérku, žijúcich spolu v harmonickom manželstve. Akcia na mori je tak paralelne prestrihávaná so zábermi manželky "na súši" (Kate Hudson), respektíve sme svedkami ich vzájomných videotelefonátov. Berg si vyberá spomedzi 126 zamestnancov niekoľko, ktorým sa potom bude počas celej stopáže viac alebo menej venovať. Dôležitými postavami sú Jimmy Harrell (Kurt Russell) a obligátna záporná postava, predstaviteľ ropnej spoločnosti BP Donald Vidrine (adekvátne slizký John More10 resizeMalkovich), "strojca" všetkých problémov. Za zmienku stojí ešte ženský element Andrea Fleytas (Gina Rodriguez), aby bolo koho zachraňovať.

Z uvedeného možno vyplýva, že scenáristi do skutočného desivého príbehu pridávajú zbytočnú dávku rozprávačských klišé. Všetko je však otázkou miery a ak sa aj scenár vyznačoval schematizmom (nečítal som ho), Berg sa sústreďuje viac na uveriteľnosť akcie, jej pseudodokumentárne vyobrazenie a melodramatickejšie časti tak čiastočne ustupujú do pozadia. Ak spojenie s manželkou vôbec považovať za chybu a nie za povinnú položku každého katastrofického filmu. Donald Vidrine je postavou, zodpovedajúcou sa za potenciálne preinvestované milióny a musí jednať nielen na základe pochybných výsledkov testov, ale aj intuície a skúseností. More9 resizeJeho argumenty pôsobia relatívne presvedčivo. Ak sa nakoniec mýli, nie je na konci divákovi predložený ako predmet jeho nenávisti. Takéto zjednodušujúce filmové postupy sú už, našťastie, záležitosťou minulosti. Že je to "asshole", je už iná vec.

Peter Berg zobrazuje samotnú akciu pomerne neprehľadne. To, čo býva vyčítané mnohým akčným filmom, je v Deepwater Horizon logicky motivované. Ropná plošina, napriek svojej mohutnosti, je vďaka menším interiérovým priestorom klaustrofobickým miestom pripomínajúcim kajuty lode a jej industriálny vzhľad znemožňuje priestorovú orientáciu. Divák More6 resizesa cíti ako aktér katastrofy a rovnako ako postavy často netuší, kde sa práve nachádza a kam (a pred čím) uteká. Navyše, ak nie je kam sa ukryť. Veci nepomáha ani tma, požiar sa poriadne rozšíri až v noci. Dnes je táto tzv. greengrassovská akcia postupom, bez ktorého by akčný film pôsobil nemoderne a výnimkou nie je okrem najnovšieho diela Petera Berga ani štýlovo svojský Michael Bay (13 hodín: Tajní vojaci z Bengházi).

Čím ma však mainstreamový remeselník Berg nečakane prekvapil, a tak sa oblúkom vraciam ku začiatku recenzie, sú niektoré inteligentne vymyslené neakčné scény. Partia pracovníkov sa vracia na začiatku filmu na svoje pracovisko More3 resizevrtuľníkom. Pilot náhle následkom vniknutia vtáka medzi vrtule (opäť spomienka na Sully) stráca nad ním na chvíľu kontrolu. Túto situáciu môžeme chápať, ako predzvesť nasledovnej tragédie, ale na scénu si spomenieme aj neskôr pri lete ropou zmočeného dezorientovaného vtáka v interiéroch plošiny. Vták, respektíve príroda (všimnite si napríklad dinosaurieho drápu) sa tak stáva jedným z významotvorných motívov filmu. Spomínaná scéna môže byť rovnako aj kľúčom k pochopeniu dôležitej myšlienky scenára, neustáleho a nevyhnutného boja človeka s prírodou. Sme k nemu totiž vzhľadom na nutnosť prežitia osudovo predurčení. Že sa podobne konotačne vyjadruje Rossi v spomínanom Požiari na mori, je automatickou More8 resizepožiadavkou na art film, že sa tak vyjadruje štúdiový veľkofilm, môže byť prísľubom svetlejších zajtrajškov žánru katastrofického filmu.

Námetov na premýšľanie sa nájde v Deepwater Horizon: More v plameňoch viac. Výber témy môže byť zase prísľubom k ešte častejšiemu príklonu k látkam, založených na skutočných udalostiach. Dá sa totiž pesimisticky predpovedať, že podobných udalostí, aké sa stali na ropnej plošine v Mexickom zálive, budeme v budúcnosti stále častými svedkami. Lepšie je ich však prežiť v kine, ako na vlastnej koži.

More resizeDeepwater Horizon: More v plameňoch (Deepwater Horizon),USA, 2016)
Dĺžka: 107 minút
Réžia: Peter Berg
Scenár: Matthew Michael Carnahan, Matthew Sand
Kamera: Enrique Chediak
Strih: Gabriel Fleming, Colby Parker Jr.
Hudba: Steve Jablonsky.
Hrajú: Mark Wahlberg, Dylan O'Brien, Kate Hudson, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez, Joe Chrest, Chris Ashworth, J.D. Evermore, Deneen Tyler a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 29. septembra 2016
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.