Prázdniny v Provence

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Prazdniny6 resizeRoadmovie?  Romanca?  Komédia?  Paródia?  Myslím si, že viacero divákov si bude lámať hlavu nad tým, čo vlastne tento film je. Prázdniny v Provence si berú tak trocha z každého rožku trošku. Mám pocit, že režisér Vladimír Michálek sa tak trochu inšpiroval tvorbou Zdeňka Trošku, lebo film je až príliš podobný Babovřeskom z roku 2013.  

Vladimír Michálek. je meno, ktoré ani Čechách, ani na Slovensku asi netreba príliš predstavovať a bol doteraz zárukou určitej istoty a celkom kvalitnej produkcie. Spomenutia hodné sú určite diela ako Zapomenuté světlo (1996), Je třeba Prazdniny2 resizezabít Sekala (1998), Babí léto (2001), O rodičích a dětech (2007). No a po šesťdielnom seriály Mamon (2015) nakrútenom na špičkovej úrovni, by si tak človek aj povedal, že Michálek je v tej najlepšej forme. No rozhodol sa nakrútiť film o pseudokapele, zloženej,  pravdepodobne, z troch najnesympatickejších postáv českej kinematografie. A títo traja majú byť vlastne mimoriadne vtipní a utiahnuť hodinu a pol dlhý film iba svojimi vtipnými hláškami. Mám rád antihrdinov, avšak Vojta Kotek ako ustavičný „húlič", Jakub Prachař trpiaci žalúdočnými problémami ako šaman s ťažkými filozofickými Prazdniny8 resizeúvahami, striedajúcimi sa s egocentrickými a povýšeneckými rečami a Kryštof Hádek ako milý, ale neschopný hlupáčik (paradoxne najsympatickejší z trojice), mi pripadal ako ten najhorší možný variant výberu postáv. Ak sa však držíme žánru, konkrétne komédie, sú to skvelé typy. A ono by to vlastne možno aj celkom dobre fungovalo, keby neabsentovala presnejšia motivácia ich konania a bolo to aspoň vtipné a zaujímavé. No, bohužiaľ, nie je.

Je až zarážajúce, ako dokáže Michálkove filmy ovplyvniť scenárista. Daniel Miňovský, ktorý sa zatiaľ uviedol  nie práve úspešnou rozprávkou Řachanda, nám tentokrát dokonale Prazdniny resizepredviedol, ako to vyzerať nemá. Obávam sa, že nápad  mu vnukol film Strach a hnus v Las Vegas, lebo Prázdniny v Provence sa naň totiž trocha podobajú,  respektíve chcú sa podobať. Slovo vyprázdnená narácia pri tomto filme naberá úplne nový význam a bez spoilerovania sa v tomto filme, okrem  túlania  troch hlavných hrdinov, nič nedeje. To by neprekážalo, keby sa témy ujal možno iný tvorca. V prevedení Vladímira Michálka však film pôsobí ako spleť náhodne vybraných a úmorne nudných a trápnych scén, s príšernou hudbou, ktorá už po piatich minútach začne liezť na nervy. Prazdniny10 resizePrekvapilo ma, že sa kamery ujal Martin Štrba. Ani jemu sa veľmi nedarilo, lebo nefunguje ani rozzáberovanie scény. Kládol som si otázku, či úmyselne s režisérom nenakrútili zlý film?  Alebo, nebodaj, sa po rokoch snažia o nejakú avantgardu a naratívno-štylistickú anarchiu, či paródiu ? Obávam sa však, že o žiadnu rafinovanú hru v tomto prípade nejde, tvorcovia jednoducho látku nezvládli. Nechcem divákov celkom odradiť, lebo na zopár vtipoch sa predsa len zasmejú. No nech nečakajú ani umelecký zážitok, ani dobrú zábavu.

Prazdniny5 resizePrázdniny v Provence , Česko, Francúzsko 2016)
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Vladimír Michálek
Scenár: Daniel Miňovsky
Kamera: Martin Štrba
Strih: Olga Kaufmanová
Hudba: Roman Holý
Hrajú: Jakub Prachař, Vojtěch Kotek, Kryštof Hádek, Denisa Pfauserová, Igor Bareš, Jana Pehrová-Krausová, Chantal Poullain-Polívková, Jaromír Nosek, Anna Stropnická a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 22. septembra 2016
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.