Zázraky z neba (Miracles from Heaven)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Zazraky2 resizeFilmov nakrútených podľa skutočných udalostí je neúrekom, rovnako ako relizovaných podľa knižnej predlohy. Zázraky z neba v sebe kombinujú oba tieto fakty a dostávajú na plátna kín srdcervúci príbeh desaťročnej Anny a jej rodiny, ktorá je skúšaná ťažkým životným osudom. Anne totiž jedného dňa diagnostikujú vzácnu a neliečiteľnú chorobu tráviaceho traktu.

V úvodnom preslove nám Christy Beamová (Jennifer Garner) kladie otázku: Čo je to zázrak? Je to, podľa jej vlastných slov, zrejme niečo, čo nedokážeme vysvetliť vedecky a čo sa stalo aj napriek tomu, ako málo Zazraky6 resizepravdepodobné bolo, že sa to stane. Presne to je prípad jej dcéry Anny (Kylie Rogers), ktorá sa nevysvetliteľne vyliečila z nevyliečiteľnej choroby a zanechala vo vzduchu visieť obrovský otáznik. Existujú vážne zázraky?

Už od úvodných scén máme možnosť vidieť akým spokojným životom si nažíva rodina Beamovcov na farme v Texase. Z každého záberu priam srší pozitívna energia a láska, obraz je neskutočne farebný a kamera pôsobivá - miestami dokonca pripomína prehliadku nádhernej texaskej prírody. Celé mestečko sa každú nedeľu stretáva v kostole na zaujímavých kázňach miestneho reverenda, po ktorých si užívajú obrovské spoločné grilovačky. Nádherný a bezstarostný život však Zazraky resizečoskoro rodina Beamovcov nedobrovoľne zamení za trápenie a smútok. Jednej noci sa malá Anna sťažuje na bolesti brucha, doktori v nemocnici však na nepríjemné prekvapenie rodičov nespravia pre ich dcérku nič, okrem základných vyšetrení a liekov proti bolesti. Keď však bolesti a zvracanie prichádzajú opakovane, Christy a jej manžel Kevin (Martin Henderson) tušia, že niečo nie je v poriadku. Ich obavy sa potvrdia, keď im lekári oznámia, že ich dcérka má pokrútené črevá a jej telo nie je schopné Zazraky4 resizespracovať potravu. Po okamžitej operácii musí Anna prijímať tekutú stravu cez hadičku a Christy sa všemožne snaží skontaktovať s lekárom z Bostonu, najuznávanejším odborníkom na tráviace problémy, doktorom Nurkom, u ktorého sa však na vyšetrenie čaKá celé mesiace. Christy však vie, že Anna toľko času nemá, a preto sa ju rozhodne odviesť do Bostonu aj bez dohodnutého termínu.

Film apeluje na to, že vďaka viere a dobrým skutkom ľudí, či dokonca zázrakom, sa pre Annu otvorí skorší termín a doktor Zazraky7 resizeNurko ju začne liečiť - aj napriek faktu, že na túto chorobu, neexistuje liek. Pozitívny doktorov prístup, viera Anny v Boha a obetavosť jej rodičov, nakoniec vyústi v to, že sa stav malej pacientky aspoň stabilizuje. Annu prepustia domov a pri lezení na strom so prepadne do dutiny stromu z výšky skoro desať metrov a padne priamo na hlavu. No stane sa niečo, čo sa neočakávalo, ale podrobnosti neprezradím.

Záverečná scéna je emocionálnym vyvrcholením filmu a ukážkou neskutočnej sily viery a nádeje. Tvorcovia sa však rozhodli dať názvu filmu a cekovému odkaz aj hlbší zmysel. Zazraky11 resizeVšetko, čím si rodina Beamovcov musela prejsť, od začiatku až do konca, je podtrhnuté skvelými výkonmi hercov, hlavne Jennifer Garner a mladej Kylie Rogers. Potešila aj malá rola herečky Queen Latifah, ktorá si zahrala čašníčku v reštaurácii a tiež pomohla Anne a Christy aspoň na chvíľu zabudnúť na ich trápenie. Scéna, v ktorej ich zobrala do bostonského akvária, bola asi najkrajšie nakrútenou časťou filmu. A v neposlednom rade si zaslúži poklonu aj postava pastora Scotta (John Carroll Lynch), človeka, ktorý podporuje rodinu a dodáva im silu v tomto takmer prehratom boji.  

Zazraky3 resizeZázraky z neba (Miracles from Heaven), USA, 2016
Dĺžka: 109 minút
Réžia: Patricia Riggen
Predloha: Christy Beam (kniha)
Scenár: Randy Brown
Kamera: Checco Varese
Strih: Emma E. Hockox
Hudba: Carlo Siliotto
Hrajú: Jennifer Garner, Kylie Rogers, Martin Henderson, Brighton Sharbino, Courtney Fansler, Queen Latifah, Bryce Zentkovich, Eugenio Derbez, Kelly Collins Lintz, John Carroll Lynch, Brandon Spink, Rhoda Griffis, Erica McGee, Wayne Pére, Bruce Altman a ďalší
Distribúcia: ITAfilm
Premiéra v SR: 21. apríla 2016
Foto: ITAfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.