Brooklyn

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Brooklyn3 resizeEilis Lacey je milé, usilovné, no ničím z radu nevytŕčajúce dievča. Žije so svojou staršou sestrou Rose a matkou v malom írskom meste Enniscorthy a pracuje u nie veľmi obľúbenej pani Kellyovej. Jej budúcnosť v malomestských podmienkach nevyzerá veľmi ružovo, ale vďaka zásahu jej sestry sa to má veľmi rýchlo zmeniť. Rose sa totiž podarí dohodnúť pre Ellis výrazne lepšiu prácu v Spojených štátoch amerických. Píše sa rok 1952 a Eilis nastupuje na loď smerujúcej k novému životu. Cieľovou destináciou je Brooklyn, domov mnohých írskych emigrantov.

Aj Brooklyn sa radí k jednej z mnohých knižných adaptácií. V roku 2009 ju napísal írsky spisovateľ Colm Tóibín a britský týždenník Observer ju dokonca zaradil medzi 10 najvydarenejších historických románov. Námetu sa chopil Brooklyn2 resizerovnako írsky rodák John Crowley a s výsledkom zabodoval. Prekvapujúco aj na samotných Oscaroch, kde ho členovia Akadémie pretlačili až do nominácií v najprestížnejšej kategórii. Síce bez výraznejšej šance na celkový úspech, ale príbeh mladého dievčaťa z chudobnejších pomerov objavujúceho krásy New Yorku ich zjavne patrične pohladil na očiach a srdci.

Brooklyn však klame telom, a to po viacerých stránkach. Tou prvou je jeho vizuál evokujúci televíznu tvorbu Hallmarku. Druhou je zase výrazný romantický podtón, v danom podaní na prvý pohľad pripomínajúci niečo od Rosamundy Pilcherovej. Lenže stále treba mať na pamäti, že John Crowley je režisér filmov ako Intermission, Chlapec A alebo aj Brooklyn11 resizeseriálových epizód druhej série Temného prípadu a o adaptáciu látky sa zase postaral uznávaný spisovateľ a scenárista Nick Hornby. Presne preto nejde o radovú romantickú drámu, akou snímka mohla byť, ak by sa jej ujali menej talentovaní tvorcovia. Stále je síce zdanlivo obyčajná, ale predsa len sa jej darí sa ísť o niečo viac do hĺbky a kráčať v šľapajách oceňovanej predlohy.

Hlavná devíza snímky teda nie je v klasicky vystavanej zápletke, nakoľko tej hlavne v prvej polovici chýbajú naozaj Brooklyn resizeneočakávané momenty. Eilis prichádza do Ameriky a pomaly sa etabluje na nové podmienky. Sprvoti sa jej cnie za domovom, ale po čase si zvyká. Medzitým si získava priazeň svojej domácej pani, čiastočne aj ďalších spolubývajúcich a nachádza lásku, z ktorej sa možno vykľuje jej budúci životný partner. Alebo aj nie. Ale v druhej polovici sa dej predsa len uberá trochu inými kľučkami. Dilema vynárajúca sa na konci, však nie je z kategórie lacných romantických brakov. Smeruje k logickému záveru, kde stále mladá a nie úplne zrelá hlavná hrdinka definitívne dospieva a uvedomuje si zmysel všetkého, čo dosiahla. Vďaka Crowlyemu a Hornbymu aj záveru, vyvolávajúcemu dostatočne silnú katarziu a uspokojenie.

Brooklyn8 resizeAk vás však má zasiahnuť, musíte byť dušou aspoň čiastočne romantický divák. Cynici sa nedostanú ani cez jeho vrchnú vrstvu, pretože ide o dokonalú ukážku plnokrvnej romantiky v štýle Zápisníka jednej lásky. Možno nejde o úplne presné prirovnanie, ale žánrová čistota je citeľná od prvého do posledného záberu. Uhladený retro štýl, nie úplne originálny, no dobre sfilmovaný príbeh, ktorý sa nikam neponáhľa, s hromadou viac či menej explicitne podávaných emócií, no ,našťastie, bez lacného sentimentu. Veľkú zásluhu na tom má aj výborne zvolená predstaviteľka Eilis, dvadsaťjeden ročná Saoirse Ronan ju dokonca svojim osudom aj čiastočne pripomína. Narodila sa síce priamo v New Yorku, ale ako dieťa írskych rodičov prežila svoju mladosť v Írsku, len aby sa Brooklyn7 resizeneskôr vrátila do rodného mesta. Svoj talent už predviedla mnohokrát, počnúc Pokáním a končiac Grand Hotelom Budapešť, ale až postava Eilis naplno odhaľuje jej herecké vlohy. So samozrejmou ľahkosťou sa dokázala ponoriť do náročnej úlohy a potvrdzuje, že mladosť jej talent vôbec neskresľovala. Jej herecký koncert nezatieňujú ani ostrieľaní veteráni ako Jim Broadbent, Julie Walters, ani čoraz zaujímavejší Domhnall Gleeson.

Brooklyn je svojim spôsobom veľmi sympatická záležitosť na spríjemnenie dlhých chvíľ. Obzvlášť vo dvojici. Ideálnejší film pre páry a citlivejšie povahy totiž momentálne asi nenájdete. Niekedy to plne stačí.

Brooklyn4 resizeBrooklyn, Írsko, Veľká Británia, Kanada, 2015
Dĺžka: 111 minút
Réžia: John Crowley
Námet: Colm Tóibín
Scenár: Nick Hornby
Kamera: Yves Bélanger
Strih: Jake Roberts
Hudba: Michael Brook
Hrajú: Saoirse Ronan, Hugh Gormley, Brid Brennan, Jim Broadbent, Maeve McGrath, Emma Lowe, Barbara Drennan, Gillian McCarthy, Fiona Glascot, Jane Brennan, Eileen O'Higgins, Peter Campion, Eva Birthistle a ďalší
Distribúcia: CinemArt  SK
Premiéra v SR:  25. februára 2016
Foto:: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.