Láska je dokonalý zločin (L´amour est un crime parfait)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Láska6 resizeKto rád lúšti rébusy, kto je kto, ako sa to vlastne odohralo, čo je pravda a čo fikcia, by si nemal nechať ujsť francúzsky thriller bratov Arnauda a Jean-Marie Larrieuovcov Láska je dokonalý zločin, v hlavnej úlohe v súčasnosti s najobsadzovanejším hercom Mathieuom Amalricom.

Krásne prostredie zasnežených švajčiarsko – francúzskych Álp je úchvatné samo o sebe. No, keď zistíme, že nás neočaria len výhľadom, ale môžu skrývať nejedno tajomstvo, je to ideálne prostredie na rozohranie rafinovanej hry vo Láska2 resizethrilleri Láska je dokonalý zločin. Hrdina príbehu Marc (Mathieu Amalric), profesor na univerzite v Laussane, prednáša žiakom lekcie tvorivého písania. Viac je však známy ako nenapraviteľný sukničkár. Má skutočne veľmi rád ženy, čo nie ja charakterová chyba, ale čo má chudák robiť, veď dievčatá uháňajú skôr jeho ako on ich. Hneď na začiatku odchádza s jednou z nich na svoju chatu, kde prežijú vášnivú noc. Ráno však nedokáže dievča zobudiť. Tá sa po tom stratí, ale Marca to nejako netrápi, žije si ďalej svoj zabehaný život, kým sa nezjaví osudová žena jeho života, nevlastná matka pohrešovanej dievčiny Anna (Maïwenn). Preskočí iskra a pohroma je istá. Marca po zlej skúsenosti so „stratenou“ Barbarou (Marion Duval) uháňa ďalšia kráska Annie (Sara Forestier). Je Láska3 resizeneodbytná, drzá a keď ju odmietne posťažuje sa otcovi, miestnemu mafiánovi a navyše sponzorovi univerzity, ktorý ho nielenže dá zmlátiť, ale takmer pripraví o zamestnanie. Našťastie, jeho nadriadený (Denis Podalydès), ktorého Marc z duše nenávidí, miluje jeho sestru Marianne (Karin Viard) a tá to vyžehlí. Vôbec Marianne je tou ženou, ktorá nad bratom bdie, stráži ho, neustále ho hreší, ale vždy všetko zariadi. Ich vzťah je komplikovaný, hraničiaci s incestom. Ani Marcovi nie je život Marianne ľahostajný, navzájom sa neustále obviňujú, sledujú a žiarlia jeden na druhého. Tieto komplikácie však nášmu hrdinovi nebránia vpadnúť vždy do osídiel nejakej mladej dievčiny, lebo Láska9 resizenakoniec, aby ho nevyhodili, sa dá dohromady aj s Annie. No miluje vraj skutočne len Annu. Stretávajú sa, plánujú budúcnosť... Akú? Veď o tej žene takmer nič nevie, ba ani to, či je skutočne tá, za ktorú sa vydáva.

 

Nejasností je neúrekom – čo sa v tú osudnú noc, keď sa stratila Barbara, stalo, kto je pôvabná a krásna osudová žena, čo ju k Marcovi priťahuje, vie hrdina, čo sa s ním často deje a nakoniec čo súrodenci skrývajú ? To sú otázky, na ktoré film i divák hľadá odpoveď. Nájsť ich na všetky je márna snaha, vysvetlení sa ponúka niekoľko. Udalosti sú zahmlené, fikcia sa strieda s realitou, tvorcovia naschvál diváka klamú, dezorientujú, aby mal Láska8 resizenad čím uvažovať. A robia to, musím povedať úspešne, navyše s vysokou dávkou štylizácie sa s tým pohrávajú. Často neviete, čo si o tom máte myslieť a brať vážne. Nemožno im však uprieť vynikajúce dávkovanie napätia a mnohé prekvapivé, ale aj predvídateľné momenty, no je ich minimum. Nakoniec sa hra na mačku a myš predsa len uzavrie, ale pochybnosti stále ostávajú, ako sa na správny thriller, navyše s evidentným znakmi film-noir, patrí.

 

Kladom snímky sú herecké výkony, najmä hlavného Láska7 resizepredstaviteľa Mathieua Amalrica (1965). Nie je krásavcom typu Jean Marais, Alain Delon, ale šarmantný a charizmatický muž, obdarený veľkou dávkou talentu. Naši diváci ho poznajú najmä z filmov Skafander a motýľ, Grandhotel Budepešť, Quantum of Solace a Mníchov. Herec menšieho kalibru by si s úlohou asi tak dobre neporadil. Amalric sa jej však zmocnil s bravúrou, veríme mu, že si nič nepamätá, že klame, že je nevinný, že má rád ženy, že je až po uši zamilovaný, ale napriek tomu sa nedokáže odpútať ani od sestry, prosto všetko to robí prirodzene a so šarmom. Sám priznáva, že ako spisovateľ zlyhal, nemá talent, ale tiež tušíme, že je v ňom niečo temné, nepostrehnuteľné, zatajené a hlboko ukryté. Vďačnú  úlohu mala aj Maïwenn Láska resize(1976, celým menom Maïwenn Le Besco) v úlohe Anny, o ktorej od začiatku vieme, že niečo skrýva, tají, len dlho netušíme čo. Zhostila sa úlohy dostatočne tajomne, nepochybujeme, že je to typ osudovej ženy, ktorej naletí hádam každý. Mimochodom u nás sa možno nevie, že ako 16-ročná porodila Lucovi Bessonovi dcéru Shannu (1993), žili spolu dlhé roky v Beverly Hills, po rozchode s Bessonom sa vrátila do Francúzska, pokračovala v kariére ako herečka, ktorú pred rokmi ako dieťa odštartovala vo filme Léon pod menom Ouin-Ouin. Je však známa aj ako režisérka. V roku 2011 uviedli na festivale v Cannes jej film Láska5 resizePolisse a dostala zaň právom Cenu poroty. Úloha hysterickej a neukojenej starej dievky Marianne sa ušla Karin Viard, ktorá tiež využila všetky možnosti, ktoré jej scenár ponúkal. Ansámble vhodne doplňovali Sara Forester ako Annie a Dennid Podalydès v úlohe rektora Richarda.

 

Jean-Marie Larrieu (1965) a Arnaud Larrieu (1966) sú  známi napríklad filmami Koniec leta, Cesta do Pyrenejí, Posledné dni sveta a tohto roku sa uvideli filmom Dvadsaťjeden nocí s Pattie. Láska10 resizePri filme Láska je dokonalý zločin ich zaujal román  Philippea Djiana Incidences (Dôsledky), žiaľ, neviem porovnať originál s filmom. Vraj je oveľa prehľadnejší, jasnejší a možno aj údernejší. To je však z mojej strany len sprostredkovaná špekulácia z druhej ruky. Jedno je isté, že kto má rád thrillery, rád sa bojí, kombinuje a čaká, ako si v pátraní s prípadom poradí polícia, sa má na čo tešiť. Snímka Láska je dokonalý zločin, nie je dokonalý film, chýba mu hlbšie posolstvo a možno aj trochu precíznejšie (aspoň v náznakoch) rozohratie zamotaných vzťahov medzi jednotlivými hrdinami. No aj s menšími výhradami bude obohatením repertoáru našich kín.

 

Láska11 resizeLáska je dokonalý zločin (L´amour est un crime parfait), Švajčiarsko, Francúzslo, 2013
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Arnaud a Jean-Marie Larrieu
Scenár: Arnaud Larrieu podľa románu Philippea Djiana Incidences
Kamera: Guillaume Deffontaines
Hudba: Caravaggio
Hrajú: Mathieu Amalric, Karin Viard, Maïwenn, Sara Forestier, Denis Podalydès, Marion Duval, Damien Dorsaz, Xavier Beauvois, Carl von Malaisé, Anne-Laure Tondu, Alain Börek, Pierre Maillard, Guilherme Dias Martins, Nora Steining, Baptiste Coustenoble, Fabienne Barras
Distribúcia. Film Europe
Premiéra v SR: 9. apríla 2015
Fofo: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.