Everest – najťažšia cesta získal Grand Prix v Poľsku

Grand Prix resizeFestiwal Górski v poľskom meste Ladek-Zdrój je najstaršia a najznámejšia udalosť tohto druhu v Poľsku a zároveň jeden z najväčších festivalov horských filmov na svete. Patrí do Aliancie horských filmov a jeho 26. ročník sa konal 10.-19. septembra 2021. Tento ročník bol mimoriadny nielen kvôli hybridnej forme – konal sa „online aj naživo“, ale aj množstvom prihlásených filmov. Do súťaže a na premietanie bolo nakoniec nominovaných 31 filmov z celého sveta, ktoré si pozrelo vyše 3200 divákov naživo a mnohonásobne viac online.

Odborná porota udelila najvyššiu, prestížnu cenu Grand Prix dokumentárnemu filmu slovenského režiséra Pavla Barabáša Everest – najťažšia cesta. Ide tak o pätnáste ocenenie pre tento film. Príbeh štyroch Slovákov, ktorí zdolali Mount Everest najťažšou cestou, ale pri zostupe zomreli, zaujal už divákov a porotu na festivaloch od Nového Zélandu až po Argentínu. Režisér filmu Pavol Barabáš povedal: „Z tohto ocenenia mám veľkú radosť. Film som robil ako spomienku na mojich štyroch priateľov, ktorých fantastický výkon na Evereste bol hodný takéhoto pomníka. Aj po 33 rokoch má tento príbeh čo povedať dnešnej generácii. Som rád, že si film našiel svojich priaznivcov a je zrozumiteľný pre divákov na celom svete.“

Dokumentárny film Everest – najťažšia cesta svoju festivalovú púť ešte nekončí. Na jeseň ho uvidia diváci na Ukrajine, v Holandsku, Rumunsku a Peru. Slovenskí diváci ho budú mať možnosť vidieť v TV premiére 20. októbra na Dvojke.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.