Významné vyznamenanie pre Evu Zaoralovú

Eva Zaoralová resizeEva Zaoralová sa zásadným spôsobom pričinila o obnovenie dobrého mena Medzinárodného festivalu v Karlových Varoch. Od roku 1995 do roku 2010 bola jeho umeleckou riaditeľkou a naďalej pôsobí ako jeho umelecká poradkyňa.

Novinárku a prekladateľku si k jej osemdesiatim narodeninám (28.12.1932) uctili Francúzi druhým stupňom Radu umenia a literatúry, udeľovanému francúzskym ministerstvom kultúry osobnostiam, ktoré významnou mierou prispeli k šíreniu francúzskej kultúry v zahraničí.

Prvý stupeň tohto vyznamenania, rytier, dostala už v roku 2002 a tentoraz ju poctili ďalším stupňom – dôstojník. Vysoké vyznamenanie jubilantke odovzdal v Prahe veľvyslanec Francúzskej republiky Pierre Lévy. Celoživotnú prácu Evy Zaoralovej ocenil v roku 2010 aj prezident Českej republiky Václav Klaus Štátnym vyznamenaním za zásluhy o štát v oblasti kultúry. Tohto roku jej rozhodnutím prezidenta Poľskej republiky udelili Rad za zásluhy, ako uznanie za výnimočný prínos k rozvoju poľsko - českého kultúrneho dialógu.

 

K toľkým oceneniam sa Eva Zaoralová vyjadrila nasledovne: „ Všetky tie skvelé vyznamenania, ktoré ma nesmierne tešia, by som nedostala keby sa mi pred rokmi nenaskytla príležitosť pomáhať Jiřímu Bartoškovi postaviť na nohy karlovarský festival.“      

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.