Protest Slovenského centra PEN

Logo Pen Centre resizeSlovenské centrum PEN, člen medzinárodnej organizácie bojujúcej za slobodu prejavu protestuje proti zastrašovaniu autorky Zuzany Piussi, ktorá vo svojom dokumentárnom diele Nemoc tretej moci poskytla verejnosti kritický pohľad na stav justície na Slovensku.

Sme presvedčení, že autorka scenára a réžie použitím úryvkov z rozhovoru  so sudkyňou neporušila zákony Slovenskej republiky. Naopak, autorka sa usilovala poukázať na problémy v justícii neštandardnou audiovizuálnou formou a tým verejne nastoliť otázku zmeny v nefungujúcom súdnom systéme SR. V umeleckej výpovedi nemožno formálne postupy charakterizovať ako spôsob zámerného poškodenia súkromnej osoby, pretože išlo o verejne činnú osobu, ktorá musí akceptovať zverejňovanie svojich vlastných názorov na veci verejné. Zároveň žiadame RTVS, aby v prípade právneho sporu účinnejšie vystupovala na obranu vecí verejných aj tak, že sa postaví za televíznych tvorcov, ktorí aj napriek rozvinutej demokratickej spoločnosti nemajú šancu slobodne tvoriť.
V Bratislave, dňa 8. novembra 2012

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.