Vyšlo nové číslo Film.sk

SFU resizeV týchto dňoch sa k čitateľom dostáva októbrové číslo mesačníka o filmovom dianí na Slovensku Film.sk, ktoré je zaujímavým čítaním, predovšetkým pre záujemcov o slovenský film. Recenzuje nové slovenské filmy, predstavuje slovenských tvorcov Martina Šulíka, Otakara Krivánka, ale aj herca Stana Dančiaka a jeho témou je tiež písanie o filme.

Odborná reflexia kinematografiu spoluvytvára. Aj preto sa Film.sk zameral na písanie o filme a v rozhovore s filmovým historikom Václavom Macekom sa venuje kritickej reflexii. Témou rozhovoru s ním je i pripravovaná súborná publikácia Dejiny slovenskej kinematografie, ktorú Václav Macek pripravuje spolu s Jelenou Paštékovou, a ktorá vyjde v druhom rozšírenom vydaní. Z aktuálnych noviniek  Film.sk recenzuje až tri slovenské, resp. koprodukčné filmy. Na dokumentárnu hru Zvonky šťastia sa kritickým okom pozrela filmová teoretička Mária Ferenčuhová, film Až do mesta , ktorý je slovenským nominantom na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film, reflektuje filmový publicista a festivalový pracovník Pavel Smejkal. Tretia recenzia sa venuje filmu Davida Ondříčka V tieni, ktorý na Oscara v rovnakej kategórii nominovali zasa českí akademici. Aj pravidelná téma sa tentoraz zamerala na nové slovenské filmy. Informuje o tohtoročných pripravovaných domácich premiérach, ktorých počet sa na rozdiel od pôvodne plánovaných výrazne znížil. Nie zbytočne si Film.sk v titulku témy kladie otázku: Kam zmizli slovenské filmy?.

 

V októbrovom čísle si Film.sk pripomína aj tri výrazné osobnosti slovenskej kinematografie pri príležitosti ich výročí. Na režiséra dokumentárnych filmov Otakara Krivánka si spomína jeho kolega, filmový dramaturg a publicista Rudolf Urc. Zaujímavou formou sa čitatelia dozvedia niečo o Martinovi Šulíkovi. Hovoria o ňom blízki spolupracovníci Vlado Godár, Marek Leščák, Stanislav Párnický a Ondrej Šulaj, pritom každý po svojom. A Film.sk si pripomína aj výročie herca Stana Dančiaka. Spomienku na českého herca Radoslava Brzobohatého, ktorý hral aj v slovenských filmoch, napísala režisérka Mariana Čengel-Solčanská, ktorá s ním spolupracovala vo svojom filme Legenda o Lietajúcom Cypriánovi. Októbrové Film.sk predstavuje aj novú publikáciu z edičného oddelenia SFÚ. Tento mesiac by mala vyjsť kniha Hrabalovský svet očami Jiřího Menzla, o jej vzniku i obsahu hovorí jej autor filmový teoretik Peter Gavalier.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.