Dnes sa na Edisonline začína Týždeň francúzskeho filmu

 

CremeDeLaCremelogo resizeSiedmy ročník Crème de la Crème ponúka oddnes až do nedele vo svojom filmovom menu tie najčerstvejšie francúzske delikatesy. Vo virtuálnej kinosále Edisonline si diváci môžu pozrieť komédiu o boji proti technologickým gigantom, romantiku na oceáne okorenenú trochou krimi, vtipný horor o mladom vlkolakovi alebo príbeh legendárnej postavy Johanky z Arku. Okrem premiér ponúkne v nabitom programe množstvo ďalších francúzskych filmov. Nebudú chýbať ani sprievodné podujatia.

Prehliadka, ktorú už po siedmykrát organizuje Film Europe spolu s Francúzským inštitútom, odštartuje najnovšou komédiou od režisérskeho tandemu Benoit Delépine a Gustav Kervern pod názvom Delete History. Snímka, ktorá získala strieborného medveďa 70. ročníka filmového festivalu v Berlíne, ponúka Delete resizesatirický pohľad na to, ako sa stredná generácia vyrovnáva s výdobytkami moderného sveta. Marie môže kvôli uniknutej sex-tape stratiť rešpekt svojho syna; Bertrandova dcéra je obeťou online šikany; a Christine, ktorej hodnotenie na Uberi odmieta narásť, má problém so závislosťou na seriáloch. S pomocou skutočného hackera sa odhodlajú bojovať s mocnými veternými mlynmi súčasného života: s technologickými gigantami.

O (ne)zmazateľnej digitálnej stope, kyberšikane, ale aj sex-tapes a o boji s technologickými gigantmi ako s veternými mlynmi sa porozpráva aj Michal Havran so svojimi hosťami. Počas diskusie Okrúhly stôl Michala Havrana budú hostia rozoberať, či je pravdou, že čo sa raz ocitne na internete, ostáva tam navždy. Hosťami diskusie budú psychologička Jana Štefániková, režisér Viliam Csino a odborník na netiketu Tomáš Kriššák. Diskusia bude prebiehať vo štvrtok 15. 4. o 18:00 formou livestreamu a diváci si ju budú môcť pozrieť na Facebookovej stránke podujatia.

Prehliadka si pre milovníkov romantiky a kriminálnych príbehov prichystala snímku režisérky Nicole Garcia Milenci. V nej sú Lisa a Simon nerozlučná dvojica. Milostná idylka na hranici zákona sa však náhle skončí. Po troch rokoch Lisa s manželom Léom náhodne stretáva Simona na dovolenke v luxusnom Edisonlinelogo resizerezorte. Lisa pred manželom zatají svojho ex a začne žiť dvojitý život, v ktorom si vyberá medzi luxusom a pohodlím a vášňou a neistotou. Režisérka prináša moderný pohľad na tému milostného trojuholníka s pravidlami filmu noir. K tomu jej napomáhajú aj excelentné herecké výkony Stacy Martina, Pierra Nineyho a Benoît Magimela.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia fantasy a hororov. Režiséri - dvojičky Lucovic a Zoran Boukherma prinášajú snímku Teddy, ktorá sa ocitla v minuloročnom výbere filmového festivalu Cannes. Snímka sa odohráva v dedinke vo francúzskych Pyrenejách. Miestnych dedinčanov hnevá prítomnosť vlka. Dvadsaťročný Teddy žije so svojím adoptívnym strýkom a pracuje ako výpomoc v masážnom salóne. Začína sa horúce leto. Avšak Teddyho za splnu mesiaca poškriabe neznáma šelma v lese. Ako týždne plynú, mladíka začínajú premáhať zvieracie pudy…

Tento rok je to presne 590 rokov, čo bola upálená Johanka z Arku. Toto neslávne výročie si podujatie pripomína veľmi svojráznym historickým filmom Johanka z Arku od režiséra Bruna Dumonta. Snímka zobrazuje moment, keď Johanka predstúpi pred cirkevný súd v meste Rouen. Proces vedie Pierre Cauchon, ktorý sa usiluje zbaviť ju všetkej dôveryhodnosti. Snímku definuje civilnosť, minimalizmus a dychberúci herecký výkon mladučkej vychádzajúcej hviezdy Lise Leplat Prudhomme v úlohe Johanky.

Pre súťaživých divákov a diváčky si organizátori spolu s Kvízomoľom pripravili špeciálny filmový kvíz venovaný francúzskej kinematografii pod názvom Onlajn Kvízomoľ: Crème de la Crème špeciál. V uvoľnenej atmosfére si tak môžu záujemcovia zasúťažiť o vecné filmové ceny už túto sobotu 17. 4. o 18:00. Podrobnejšie informácie a návod ako sa zapojiť do kvízu obsahuje popis udalosti na Facebooku.

Siedmy ročník podujatia ponúkne aj filmové dvojičky, overené francúzske filmové hity, ktoré sa ku každej premiére viažu témou, režisérom alebo spoločným hercom. Všetky filmy a kompletný program siedmeho ročníka Crème de la Crème je dostupný na www.cdlc.sk Festival bude prebiehať vo virtuálnej kinosále Edisonline. Po skúsenostiach z predošlých online prehliadok sa organizátori rozhodli vyhovieť požiadavkám divákov a program predĺžiť do neskorých večerných hodín. Virtuálna kinosála Edisonline bude denne premietať až štyrikrát a premiérové tituly sa ocitnú v dvoch časových slotoch, a to o 20:00 a 22:00.

Za jednodňovú vstupenku divák zaplatí 5 eur. K tomu ako bonus získa zdarma 14-dňový prístup do videotéky, kde v súčasnosti nájde nielen desiatky francúzskych filmov, ale aj stovky ďalších plus dva televízne kanály Film Europe a Film Europe+. Celofestivalová vstupenka za 20 eur mu umožní prístup do videotéky na celý mesiac. Počas týždňa sa budú v dennej ponuke striedať dva francúzske filmy, ktoré boli premiérovo uvedené počas festivalu. Divák, ktorý si za 4 eurá kúpi vstupenku, automaticky získava zdarma 7-dňový prístup do videotéky Edisonline.

Po skončení prehliadky na Edisonline sa Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème presunie na platformu #kinaspolu, vďaka ktorému môžu diváci kúpou lístka podporiť v súčasnosti zatvorené slovenské kiná. Do projektu sa zapojilo viac ako 13 kín po Slovensku.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.