V Litve premietnu jedenásť slovenských filmov

SFU_resizeUž v utorok 27. septembra 2011 sa v litovskom meste Kaunas uskutoční 5. ročník rovnomenného medzinárodného filmového festivalu, ktorého hlavnou ideou je rozšíriť možnosti premietania artových filmov v bežnej distribúcii. Aktuálny ročník Medzinárodného filmového festivalu Kaunas uvedie vo svojom programe až jedenásť slovenských filmov, z ktorých desať tvorí retrospektívnu sekciu Filmy zlatej éry: Slovenská nová vlna. Festival je putovný a trvá do 16. októbra 2011.

Slovenské filmy budú uvedené v samostatnej sekcii s retrospektívnym charakterom pod názvom Filmy zlatej éry: Slovenská nová vlna. Slavnost_v_botanickej_zahrade_resizeOdpremietajú sa v nej naše reprezentatívne tituly z tohto obdobia, a to 322 Dušana Hanáka, Slávnosť v botanickej záhrade Ela Havettu, Drak sa vracia Eduarda Grečnera, Boxer a smrť Petra Solana, Havrania cesta Martina Hollého, ďalej snímky Štefana Uhra Slnko v sieti a Organ a filmy Juraja Jakubiska Vtáčkovia, siroty a blázni a Kristove roky. Do sekcie je zaradený aj dvojdielny celovečerný dokument Martina Šulíka 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna I. a II. a podujatia sa pri príležitosti prezentácie tejto sekcie zúčastní režisér Dušan Hanák. Súčasťou festivalu bude tiež slávnostná recepcia na počesť sekcie a diváci budú mať možnosť zakúpiť si i DVD nosiče so slovenskými filmami. Posledný z kolekcie slovenských filmov je na festivale zaradený do sekcie Music Moves the World, diváci tak zo súčasnej slovenskej kinematografie uvidia dokument Mareka Šulíka a Jany Drak_sa_vracia_resizeKovalčíkovej Cigarety a pesničky. V minulosti festival uviedol napríklad aj retrospektívu francúzskej novej vlny, retrospektívu režiséra Bélu Tarra alebo kolekciu nových írskych filmov.

Aktuálny ročník festivalu sa koná v termíne od 27. septembra do 9. októbra, potom sa výber z jeho programu uvádza aj v mestách Vilňus (3. – 9. október), Panevėžys (10. – 13. október) a Nida (13. – 16. október). Kompletná retrospektíva slovenských filmov z obdobia novej vlny bude uvedená len v Kaunase, sedem titulov z nej sa odpremieta vo Viľnuse a šesť v Panevėžyse. Film Cigarety a pesničky bude absolvovať okrem kaunsaského uvedenia aj projekcie vo Viľnuse a Nide.

Viac: www.kinofestivalis.lt.

























Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.