Slovenskí filmári idú k Redfordovi

Mladý slovenský filmár Marek Mackovič cestuje na Sundance Film Festival, aby spolu s oscarovým režisérom Kevinom MacDonaldom a ďalšími filmármi, uviedol celosvetovú premiéru projektu Life in a Day. Diváci našej planéty sú 27. januára, prostredníctvom YouTube, pozvaní na premiéru dokumentárneho filmu o jednom dni života na Zemi.

Projekt Life in a Day je prvý film svojho druhu, kinematografický experiment, ktorý produkuje Ridley Scott (Gladiátor, Thelma & Luise, Robin Hood) a realizuje oscarový režisér Kevin MacDonald (Posledný Škótsky kráľ, Pád do ticha, One day in Semptember). Film je unikátny tým, že po prvýkrát v histórii je jeho obsah generovaný ľuďmi z celého sveta. Z 80.000 príspevkov zo 192 krajín sa príspevok Mareka Mackoviča dostal do top 15, ktoré oscarových filmárov najviac zaujali a pozvali ho, aby s inými filmármi a režisérom Kevinom MacDonaldom 27. januára uviedli svetovú premiéru filmu na jednom z najvýznamnejších filmových festivalov - Sundance Film Festival, ktorého usporiadateľom je Sundance Institute. Založil ho herec a režisér Robert Redford s cieľom podporiť nezávislých filmárov.

Marek Mackovič spolu s Dušanom Milkom už druhý rok pracujú na filme o Kórejčanovi Okhwanovi Yoonovi, ktorý zanechal podnikateľskú a právnickú kariéru a desiaty rok bicykluje okolo sveta. Časť ich pripravovaného filmu, ktorú nakrútil 24. júla v Nepále, prihlásili do projektu Life in a Day.

Marek Mackovič: “Hneď ako sme sa prvýkrát dopočuli o projekte Life in a day, začali sme žartovať, že si nesmieme nič plánovať na január, lebo tam máme festival Sundance. Keď sme dostali list v mene Kevina MacDonalda a Ridleyho Scotta, začali sme sa smiať ešte viac...“

Marek Mackovič (29-ročný) si už vyskúšal viaceré filmárske remeslá - kameru, réžiu, strih, asistenta réžie, produkciu. Spolupracoval na výrobe hraných filmov nakrúcaných na Slovensku (Behind enemy lines, Uprising, Frankenstein, Siegfried, Kráľ zlodejov). Po založení vlastnej firmy začal robiť videoklipy a koncertné DVD medzi inými aj pre Polemic, Richarda Müllera, HEX, IMT smile, Fermata... Spolu s uznávaným slovenským strihačom Dušanom Milkom (Záhrada, Všetko, čo mám rád, Neha, Krajinka, Orbis Pictus) pripravujú celovečerný film o Okhwanovi Yoonovi.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.