Sedliaci (Poľsko / Srbsko / Litva, 2023)

ChłopiChłopi
Dráma / Historický / Animovaný, 114 minút
Réžia: DK Welchman, Hugh Welchman. Scenár: DK Welchman, Hugh Welchman (podľa knihy Władysława Reymonta). Kamera: Kamil Polak, Radosław Ładczuk, Szymon Kuriata. Hudba: Łukasz Rostkowski
Hrajú: Kamila Urzędowska, Robert Gulaczyk, Mirosław Baka, Sonia Mietielica, Ewa Kasprzyk, Andrzej Konopka, Małgorzata Kożuchowska, Julia Wieniawa-Narkiewicz
Slovenská premiéra: 21. december 2023
Po celosvetovom úspechu filmu S láskou Vincent sa tentoraz režisérska dvojica DK Welchman a Hugh Welchman zamerala na jedno z najvýznamnejších diel poľskej literatúry, na "Sedliakov". Román, za ktorý jeho autor W. S. Reymont získal Nobelovu cenu. Ústrednou postavou príbehu je krásna Jagna, chudobné dievča, do ktorého sa zamiluje starý a bohatý sedliak Boryna. Napriek protestom svojej rodiny sa s ňou ožení. Jagna však stojí pred rozhodnutím, či je pre ňu dôležitejší spokojný život, alebo láska k Antekovi, synovi sedliaka Borynu. Nanešťastie, v krajine tradícií sa láske nedáva prednosť.
Režiséri sa vo filme vracajú k svojim poľským koreňom a román Władysława Reymonta predstavujú širokej verejnosti technikou animovanej maľby, ktorá si už získala srdcia státisícov fanúšikov po celom svete vďaka filmu S láskou Vincent, nominovanému na Oscara. Vo filme Sedliaci sa nesústredili len na samotný román, ale interpretovali doň aj maľby významných predstaviteľov hnutia Mladé Poľsko, ako sú Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc a Leon Wyczółkowski. Ako sami hovoria, bola to pre nich ďalšia objavná cesta, ktorá im umožnila hlbšie preniknúť do emocionálnych možností a estetickej krásy, ktorú môže animácia v podobe špeciálnej olejomaľby vniesť do filmového príbehu.
Foto: Vertigo Distribution

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.