Spravodlivosť pre Emmetta Tilla (USA, 2022)

TillTill
Dráma / Životopisný, 130 minút
Réžia: Chinonye Chukwu. Scenár: Chinonye Chukwu, Keith Beauchamp, Michael Reilly. Kamera: Bobby Bukowski. Strih: Ron Patane. Hudba: Abel Korzeniowski. Hrajú: Danielle Deadwyler, Haley Bennett, Whoopi Goldberg, Frankie Faison, Sean Patrick Thomas, Kevin Carroll, Roger Guenveur Smith, Tosin Cole, Josh Ventura, John Douglas Thompson, Jalyn Hall, Ed Amatrudo, Jayme Lawson, Tim Ware, Lee Spencer, Jackson Beals, Eric Whitten, Diallo Thompson, Brendan Patrick Connor, Princess Elmore, Jaylin Webb, Al Mitchell, Keisha Tillis
Slovenská premiéra: 2. februára 2023
Skutočný príbeh, ktorý v roku 1955 otriasol Amerikou, podnietil niekoľko ďalších protestných akcií a upriamil pozornosť celého sveta na silnejúce hnutie za občianske práva. V jeho centre stojí Mamie Till Mobley, matka 14-ročného Emmetta, ktorý sa teší na prázdniny u bratrancov v Mississippi. Mamie posadí syna v Chicagu na vlak a nikdy ho už živého neuvidí. Po obvinení, že zapískal na bielu ženu v obchode, ho unesú a brutálne zavraždia dvaja miestni muži. Na Emmettovom pohrebe Mamie trvala na tom, že rakva s jeho telom musí zostať otvorená, aby „svet videl, čo urobili jej dieťaťu“. Bol to bezprecedentný akt vzdoru proti útlaku a nenávisti, ktorý vyslal jasný signál o tom, že spravodlivosť nebola určená pre všetkých obyvateľov Spojených štátov. Mamie svoj smútok dokázala premeniť na činy, ktoré inšpirovali ďalších bojovníkov za občianske práva.
Foto: Forum Film SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.