Zvonár u Matky Božej (USA, 1923)

The Hunchback of Notre DameThe Hunchback of Notre Dame
Dráma / Historický, 133 minút
Réžia: Wallace Worsley. Scenár (Podľa knihy Victora Huga). Kamera: Virgil Miller, Charles J. Stumar. Strih: Edward Curtiss. Hudba: Hugo Riesenfeld. Hrajú: Lon Chaney, Patsy Ruth Miller, Norman Kerry, Kate Lester, Nigel De Brulier, Brandon Hurst, Ernest Torrence, Tully Marshall, Raymond Hatton, Gladys Brockwell, Elmo Lincoln, Charles Farrell, Rolfe Sedan, Gilbert Roland, Ethan Laidlaw, Harry Holman, Al Ferguson, Russ Powell, Clarence Wilson, John George, Bob Kortman, Harry Mann, Eulalie Jensen, George MacQuarrie, John Gough, Walter Rodgers, Joe Bonomo, Albert MacQuarrie, Eugene H. Roth a ďalší.
Slovenská premiéra: 22. septembra 2022
V Paríži 15. storočia Jehan, zlý brat arcivojvodu, túži po cigánke Esmeralde a prikáže hrbatému Quasimodovi, aby ju chytil. Vojenský kapitán Phoebus tiež miluje Esmeraldu a zachráni ju, ale cigánke Quasimodov zjav nie je nesympatický a vytvorí sa medzi nimi nepravdepodobné puto. Keď pomstychtivý Jehan obviní Esmeraldu z pokusu o vraždu Phoeba, Quasimodove city sú vystavené skúške. Tento film bol klenotom spoločnosti Universal z roku 1923 a stal sa jej najúspešnejším nemým filmom, ktorý zarobil viac ako 3 milióny dolárov. Film bol nakrútený podľa rovnomenného románu Victora Huga z roku 1831 a vyniká veľkolepými kulisami pripomínajúcimi Paríž 15. storočia, ako aj Chaneyho výkonom v úlohe mučeníka Quasimoda. Tento film katapultoval Chaneyho, v tom čase už známeho herca, medzi hollywoodske hviezdy a pomohol tiež stanoviť štandard pre mnohé neskoršie horory, vrátane Chaneyho Fantóma opery z roku 1925.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.