Efekt Vašulka (Island/ČR/Švédsko 2019)

Efekt VasulkaThe Vasulka Effect
Dokumentárny portrét, 85 minút
Réžia: Hrafnhildur Gunnarsdóttir. Kamera: Arnar Þór Þórrisson, HrafnhildurGunnarsdóttir. Strih: Jakob Halldórsson. Hudba: Hugar. Hrajú: Woody vašulka, Steina Vasulka, Andy Warhol, Laurie Anderson, Salvador Dalí, Patti Smith, Philip Glass, Nam June Paik, Miles Davis, Ellen Stewart, Jackie Curtis, Jethro Tull, Jimi Hendrix, Mick Jagger, Tomáš Ruller a ďalší.
Slovenská premiéra: 1. októbra 2020
Rodák z Brna Woody Vašulka bol spoločne s maliarom Františkom Kupkom jedným z dvojice Čechov, ktorí v 20. storočí stáli pri zrode nového umeleckého odboru. V jeho prípade to bol videoart. S islandskou ženou Steinou bol jeho priekopníkom od konca 60. rokov, kedy žili a pracovali v New Yorku. Predtým sa ale spoznali v komunistickom Československu, kde Bohuslav Vašulka študoval FAMU a Islanďanka Steina hru na husle. Aj napriek tomu, že bývajú prezývaní prarodičmi „generácie YouTube“, svet umenia na nich takmer zabudol. S humorom a vyrovnanosťou bojujú so svojou finančnou situáciou a tým, ako svoje analógové archívy zachovať pre budúcnosť. Až v posledných rokoch ich objavujú zberatelia umenia a najväčšie svetové múzeá. Film ukazuje premenu umenia a spoločnosti s nástupom videa od 60. rokov do súčasnosti.
Foto: Film Expanded

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.