Biely, biely deň (Island/Dánsko/Švédsko 2019)

Biely-biely-denHvitur, hvitur dagur / En hvid, hvid dag / En vit, vit dag
Dráma, 109 minút
Scenár a réžia: Hlynur Pálmason. Kamera: Maria von Hausswolff. Strih: Julius Krebs Damsbo. Hudba: Edmund Finnis. Hrajú: Ingvar Eggert Sigurðsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Björn Ingi Hilmarsson, Elma Stefanía Ágústsdóttir, Haraldur Ari Stefánsson, Laufey Elíasdóttir, Sigurður Sigurjónsson a ďalší.
Slovenská premiéra: 27. februára 2020
V odľahlom islandskom mestečku sa bývalý policajt Ingimundur (Ingvar Eggert Sigurðsson) vyrovnáva s tragickou smrťou manželky, ktorá zomrela pred dvoma rokmi pri autonehode. Smútok zaháňa prácou na opustenom dome, ktorý chce premeniť na domov pre svoju milovanú vnučku Salku (Ída Mekkín Hlynsdóttir) s nádherným výhľadom na krajinu. Zmierenie mu komplikuje informácia, že jeho milovaná (Sara Dögg Ásgeirsdóttir) viedla ešte iný, tajný život. Bola mu neverná s Olgeirom (Hilmir Snær Guðnason)? Darmo sa jedna z dcér Elín (Elma Stefanía Ágústsdóttir) pokúša s otcom porozprávať o bolesti zo straty matky, Ingimundur nie je ochotný s ňou ani prehodiť slovíčko a vyhodí ju. Ingimundur nemôže ísť ďalej, kým nezistí pravdu. Jeho smútok sa mení na posadnutosť, ktorá ohrozí jeho i jeho blízkych... Režisér Hlynur Pálmason vo svojom filme skúma podstatu lásky, ktorá môže byť bezpodmienečná a oddaná, ale môže sa stať i obsesívnou a paralyzujúcou. Filmu dominujú dlhé, výtvarne pôsobivé zábery nádhernej islandskej krajiny a herecký výkon Ingvara Eggerta Sigurðssona v hlavnej úlohe, za ktorý si z Cannes napriek veku 56 rokov odniesol cenu Nadácie Louisa Roederera pre vychádzajúcu hviezdu. Režisér Hlynur Pálmason (1984, Island) začínal ako výtvarník. Po absolvovaní Dánskej národnej filmovej školy sa začal venovať filmu. Za svoj absolventský krátkometrážny film Maliar (2013) získal celý rad ocenení. Jeho celovečerný debut Zimní bratia (2017) mal premiéru v súťaži festivalu v Locarne v roku 2017 a odniesol si odtiaľ 4 ceny. Odvtedy bol predaný do 20 krajín a na festivaloch získal vyše 30 ocenení. Jeho druhý celovečerný film, Biely, biely deň (2019), mal premiéru v sekcii Semaine de la Critique v Cannes.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.