Kam sa podel slovenský film ?

1. Pátranie po pravde o Kolibe

bobine-film_resizeDlho sme uvažovali, ako sa prebrodíme bludiskom pravdy o zániku filmových ateliérov Koliba a o dlhodobej stagnácii slovenskej filmovej tvorby, hraničiacej s jej zánikom, ale nevedeli sme kde začať. Napokon sme sa rozhodli začať históriou. Pretože kto nepozná minulosť, nemôže pochopiť prítomnosť a nemá žiadnu budúcnosť.

Konkrétne:
prečo sa stále všetko zahmlieva, prečo je dnes okolo vývoja slovenskej kinematografie po roku 1989 toľko nejasností, neprofesionality, ale najmä prečo sa slovenský film tak pomaly dvíha z popola.

Žiaľ, zakorenil sa u nás jeden zlozvyk, a to na všetkých frontoch, že sa objaví jeden kritický článok, rozčerí hladinu a keď sa upokojí, nastane ticho. Prosto nie sme schopní veci dlhodobo sledovať a dotiahnuť do konca. Netvrdíme, že sa nám to tentoraz podarí, ale snažili sme sa aspoň pozbierať všetko podstatné, čo sa doteraz o Kolibe a slovenskom filme popísalo, s cieľom vyprovokovať širšiu diskusiu na túto tému.

Impulzom bol článok Václava Maceka uverejnený v mesačníku Kino Ikon 1 (2011), časopise pre vedu o filme a pohyblivom obraze, výstižne nazvaný 1 297 254 000.

Uverejňujeme ho so súhlasom šéfredaktora Martina Kaňucha a autora Václava Maceka .
Vzhľadom na jeho rozsah sme ho rozdelili do troch častí a všetky ďalšie články o Kolibe, ako aj spomínaný, nájdete na stránkach FilmPress.sk vždy v rubrike MYSLÍM SI.

Zároveň si želáme, komu nie je osud slovenského filmu ľahostajný, aby sa diskusie na túto tému zúčastnil.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.