Rade Šerbedžija dostane Cenu za umeleckú výnimočnosť

IFFBratislavalogo resizeOsemnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava predstaví jednu z najvýraznejších hereckých osobností chorvátskeho pôvodu, Radeho Šerbedžiju. Herec medzinárodného renomé si v Bratislave prevezme Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii a zároveň uvedie svoj režisérsky debut OslobodenieSkopje (Osloboduvanje na Skopje, The Liberation of Skopje, 2016).

Herec, hudobník a debutujúci režisér Rade Šerbedžija sa zaradil medzi najvýraznejších juhoslovanských hercov svojej generácie. Po tom, ako v roku 1969 vyštudoval Akadémiu dramatických umení v Záhrebe, začal spolupracovať s poprednými balkánskymi divadelnými a filmovými režisérmi a objavil sa vo vyše sedemdesiatich filmoch, seriáloch či RadeSerbedzija resizedivadelných hrách. Celosvetovo zarezonoval najmä jeho výkon vo filme o balkánskom konflikte Pred dažďom (Pred doždot, Before the rain, 1994) v réžii macedónskeho tvorcu Milcha Manchevského.

Šerbedžijov talent a zjav mu neskôr otvorili cestu k medzinárodným spoluprácam s uznávanými režisérskymi menami, akými sú napríklad Francesco Rosi, Philip Noyce či John Woo. Medzi jeho najdôležitejšie spolupráce patrí film Stanleyho Kubricka Spaľujúca vášeň (Eyes Wide Shut, 1999), ktorého špeciálnu projekciu na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava herec osobne uvedie. Šerbedžija sa tu objavuje vo vedľajšej role po boku Toma Cruisa a Nicole Kidman. Spaľujúca vášeň je posledným realizovaným filmom Stanleyho Kubricka. Príbeh je situovaný do prostredia predvianočného New Yorku. Po tom, ako sa Williamovi Harfordovi jeho príťažlivá manželka zdôverí, že by kvôli erotickému zážitku s iným mužom dokázala opustiť svoj pohodlný život, zámožným lekárom zmieta žiarlivosť a sám začne vyhľadávať zážitky podobného druhu. Stanley Kubrick tento film označil za najlepší, aký kedy nakrútil.
Šerbedžija potvrdil svoje herecké kvality v oceňovanej snímke Shun Li a básnik (Io sono Li, Li and the Poet, 2011), no bohaté skúsenosti má aj s vysokorozpočtovými hollywoodskymi produkciami. Objavil sa v komerčne úspešných tituloch ako Harry Potter a dary smrti I (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, 2010), X-Men: Prvá trieda (X-Men: First Class, 2011), Mission: Impossible II (2000) či Batman začína (Batman Begins, 2005).

Rade Šerbedžija na festivale uvedie svoj režijný debut Oslobodenie Skopje (Osloboduvanje na Skopje, The Liberation of Skopje, 2016), ktorý nakrútil spoločne so synom Danilom. Hlavným hrdinom príbehu je chlapec Zoran. Kruté výjavy vojny, chudoby a nešťastia mesta Skopje, ktoré bolo v roku 1942 násilne okupované Nemcami a ich bulharskými spojencami, sú divákovi sprostredkované detskými očami.

Ocenenie za umeleckú výnimočnosť si Šerbedžija prevezme na slávnostnom otvorení festivalu, na ktorom sa premietne aj film Oslobodenie Skopje. Jeho návšteva sa voľne prepojí so sekciou Fokus, ktorá je tento rok venovaná chorvátskemu filmu. Vďaka nej majú diváci jedinečnú príležitosť rozšíriť si povedomie o súčasnej chorvátskej produkcii.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.