Na MFF Bratislava uvidíme aj favoritov na Európske filmové ceny

IFF Bratislava logo resizeŠtrnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava ponúkne vo svojom bohatom programe výber toho najlepšieho, čo aktuálne vzniká v rámci európskej kinematografie. Filmy nominované na „európskeho Oscara“ patria k  divácky najatraktívnejším festivalovým titulom.

Európska filmová akadémia vyhlásila začiatkom novembra nominácie na Európsku filmovú cenu. Programový výber bratislavského festivalu ponúka hneď niekoľko titulov, ktoré sa budú uchádzať o prestížne filmové ocenenie, v programe sú zaradené do divákmi vyhľadávanej sekcie Panoráma.

 

laska resizeNajnovší film rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho, intímna a minimalistická dráma  Láska ocenená Zlatou palmou na festivale v Cannes, získal šesť nominácií na „európskeho Oscara“ a to v kategóriách Najlepší európsky film, Najlepší európsky režisér (Michael Haneke), excelentné výkony oboch predstaviteľov manželského páru, ktorý sa musí vyrovnávať s odchodom jedného z partnerov ocenila akadémia nomináciami v kategóriách Najlepší európsky herec (Jean-Louis Trintignant) a Najlepšia európska herečka (Emmanuelle Riva). Film Láska je ďalej nominovaný v kategóriách Najlepší európsky scenárista (Michael Haneke) a Najlepší európsky kameraman – Cena Carla Di Palmu (Darius Khondji).  

 

Mads MikkelsenVo viacerých kategóriách bude Hanekeho filmu konkurovať snímka dánskeho režiséra Thomasa Vintenberga Hon. Príbeh učiteľa, ktorý náhle stratil svoj pokojný život kvôli falošnému obvineniu z pedofílie získal päť nominácií - Najlepší európsky film, Najlepší európsky režisér (Thomas Vintenberg), Najlepší európsky herec (pre brilantného Madsa Mikkelsena), Najlepší európsky scenárista (Thomas Vintenberg) a Najlepší európsky strihač (Janus Billeskov Jansen, Anne Osterud).

 

Prísť o rozum resizeV kategórii Najlepšia európska herečka je nominovaná Emilie Dequenne za úlohu vo filme Joachima Lafosseho Prísť o rozum, znepokojujúcom príbehu o citovej závislosti. Režisér získal na MFF Bratislava v roku 2004 Cenu FIPRESCI za svoj debut Súkromné šialenstvo. Herečku Emilie Dequenne si diváci pamätajú z filmu Jacquesa Audiarda Prorok. Oceňovaný rumunský režisér Cristian Mungiu získal nomináciu za scenár k svojej emotívnej dráme o dvoch priateľkách Za kopcami. Hudba Georga Fentona priniesla jednu nomináciu sociálnej  komédii anglického režiséra Kena Loacha Anjelský podiel. Nomináciu pre Najlepšieho európskeho skladateľa získal aj François Couturier, ktorý skomponoval hudbu k filmu o nepravdepodobnom priateľstve Shun Li a básnik (r. Andrea Segre). Vo filme zažiarila čínska herečka Zhao Tao, ktorej výkon ocenila aj Talianska filmová akadémia Davidom pre najlepšiu herečku. Film sa bude premietať v rámci Panorámy špeciál – Cena LUX, ktorá predstavuje tohtoročných finalistov filmového ocenenia Európskeho parlamentu. Európska filmová akadémia tento rok ocení talianskeho velikána Bernarda Bertolucciho Cenou za celoživotné dielo, ktorá sa udeľuje za „jedinečný a obetavý prínos svetovej kinematografii“. Bratislavský festival uvedie v sekcii Antidepresíva jeho nový film Ja a ty.
Viac: www.iffbratislava.sk a na www.facebook.com/bratislavaiff.  
                                                                          

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.