Nominované filmy LUX Prize na MFF Bratislava

Lux prize resizeInformačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku organizuje premietanie troch nominovaných filmov súťaže LUX Prize, ktorú už po šiestykrát vyhlasuje Európsky parlament. Filmy budú predstavené v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave, v dňoch od 9. do 15. novembra 2012, v kinosálach Cinema City Eurovea. Po premietaní sa uskutočnia besedy s poslancami Európskeho parlamentu a tvorcami filmov.

LUX Prize je už od roku 2007 ocenením, ktoré udeľuje Európsky parlament tvorcom filmov týkajúcich sa každodenného

života a problémov občanov Európskej únie. Filmy premietané v rámci LUX Film Days zobrazujú rôzne pohľady na sociálne a politické problémy,  prispievajú k budovaniu silnejšej európskej identity, oslavujú európske hodnoty a ilustrujú rozmanitosť európskych tradícií. Ocenenie  sa stáva značkou kvality európskej filmovej produkcie. Laureáti nie sú ocenení priamo peniazmi, ale finančné prostriedky sú použité na propagáciu a distribúciu víťazných filmov vo všetkých členských krajinách Európskej únie.

 

Z troch nominovaných filmov vyberú víťaza poslanci Európskeho parlamentu 21. novembra na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. V minulosti toto ocenenie získali napríklad snímky  Les neiges du Kilimandjaro (Snehy Kilimandžára, Robert Guédiguian, 2011), Die Fremde (Feo Aladag, 2010) alebo Welcome (Philippe Lioret, 2009). V tomto roku sa k filmom môžu vyjadriť aj diváci a na stránke www.luxprize.eu hlasovať za svojho favorita.

 

V Bratislave budú v dňoch 9. až 15. novembra premietané nasledovné filmy:
Tabu (réžia Miguel Gomez; Portugalsko - Nemecko - Francúzsko - Brazília) - Hlavnými hrdinkami tohto príbehu sú tri ženy. Pilar trávi prvé roky dôchodku snahou napraviť svet. Susedka Aurora, temperamentná osemdesiatnička, zase navštevuje kasíno a neustále hovorí o svojej dcére. Aurorina slúžka Santa je skúpa na slovo, poslúcha príkazy a drží sa názoru, že každý by sa mal starať sám o seba. Aurora však príde s tajomnou žiadosťou a ostatné dve ženy spoja sily, aby sa jej ju pokúsili splniť.

 

Je to iba vietor (réžia Bence Fliegauf; Maďarsko - Nemecko - Francúzsko) - Film inšpirovaný skutočnými udalosťami zobrazuje štyroch členov rómskej rodiny, ktorí žijú v chatrči v lese za mestom v Maďarsku. V poslednej dobe sa však Rómovia musia ukrývať viac ako inokedy, pretože už päť kompletných rodín v oblasti niekto vyvraždil vo vlastných domoch. Rómska komunita sa snaží pokračovať vo svojej jednoduchej každodennej rutine, žijúc v strachu z očakávaných rasovo motivovaných zločinov.

 

Shun Li a básnik (réžia Adrea Segre; Taliansko - Francúzsko) - Číňanka Shun Li prichádza z rímskej textilnej fabriky na malý ostrov v lagúne Veneto, kde začína pracovať ako barmanka v miestnej rybárskej krčmičke. Tu sa stretáva s rybárom Bepim, prezývaným Básnik. Medzi rybárom a Shun Li vzniká priateľstvo, ktoré je však tŕňom v oku čínskej i miestnej komunite, ktoré sú kategoricky proti ich priateľstvu.

 

Po premietaní sa uskutočnia besedy s poslancami Európskeho parlamentu a tvorcami filmov.   

 

Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku patrí do siete informačných kancelárií EP v členských krajinách. K jej hlavným aktivitám patrí organizovanie rôznorodých informačných podujatí, udržiavanie kontaktov so širokou verejnosťou, novinármi a médiami, predstaviteľmi politického i spoločenského života na Slovensku. IK EP uľahčuje i všestranné vzťahy medzi slovenskými poslancami EP. Zároveň vydáva a rozširuje informačné materiály o dianí v EP a Európskej únii vôbec slovenskej verejnosti.
Viac: www.europskyparlament.sk  a www.luxprize.eu.
Kontaktná osoba: Jana Bolgáčová, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.