Film Marka Škopa bude v hlavnej súťaži v Karlových Varoch

Nechjesvetlo resizeFilm Nech je svetlo je príbehom štyridsiatnika Milana, ktorý má  tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Chlapec je zapletený do šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou pri tom začnú zisťovať skutočnú pravdu  o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba.  

Marko Škop (Iné svety, Osadné, Eva Nová) hovorí: „Zdá sa mi, že je len tenká hranica medzi príslušnosťou k svojim, k tým našim, k takým ako som ja sám na strane jednej a rozbitým nosom zo strany od tých istých, keď s nimi prestanem ladiť. Chcel som sa pokúsiť zobraziť zlo a chyby, ktoré k nemu môžu viesť v našej vratkej existencii.“ Milanovi Ondríkovi vo filme herecky sekundujú František Beleš (študent bratislavského konzervatória), Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Daniel Fischer, Csongor Kassai či Anikó Vargová. „Máme z výberu do Varov radosť,“ hovorí kameraman a jeden z producentov filmu Ján Meliš. „Tu sme premiérovali naše dokumenty Iné svety a Osadné a vždy sa sem radi vraciame. Samozrejme, že sme zvedaví na reakciu festivalového publika aj filmových profesionálov. O medzinárodnú distribúciu sa bude starať francúzsky sales agent Loco Films.“

Nech je svetlo príde do slovenských kín v septembri. Distribútorom je Asociácia slovenských filmových klubov. Film vznikol v slovensko-českej koprodukcii spoločností Artileria a Negativ. Na výrobe sa podieľali Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televize. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie a fond Eurimages.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.