Česko-slovenský Cirkus Rwanda sa chystá na svetovú premiéru

KarloveVarylogo resizeAko to dopadne, keď perfekcionistická Európa narazí na spontánnu Afriku? A keď sa českí umelci pustia do tvorby s rwandskými kolegami? Vzídu z tohto stretu víťazi či porazení? Aj o tomto rozpovie nový česko-slovenský dokumentárny film Cirkus Rwanda, ktorého svetová premiéra sa odohrá už 1. júla 2018 na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch v sekcii Zvláštne uvedenie za osobnej účasti celého súboru rwandských umelcov.

Slovenskí diváci si film budú môcť pozrieť v domácej premiére počas festivalu Jeden svet v Bratislave. Snímka následne poputuje do našich kín a nezávislých kultúrnych centier vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia. Najprv sa bál, že s Nutprodukcialogoním spadne lietadlo, umrie na maláriu alebo ho zastrelia. Medzinárodne uznávaný principál kultového pražského ansámblu Cirk La Putyka Rosťa Novák, ktorého tvorbu poznajú aj divadelní fanúšikovia na Slovensku, sa napokon vydal do Rwandy a súhlasil so spoluprácou s tamojšími akrobatmi. Tých vedie Eliseé Niyonsenga, ktorý ako dieťa prežil rwandskú genocídu a cirkusovým umením pomáha osirelým deťom. Ako sa začne a skončí toto stretnutie dvoch osobností veľkých protikladov, ktoré sa naprieč dvoma kontinentmi rozhodnú vytvoriť spoločné predstavenie?

Od momentu prvého stretnutia sa pred divákmi odvíja bez pochýb jedinečný príbeh. Taký bol aj v skutočnosti pre jeho aktérov. Dva súbory začnú v CirkusRwanda resizeRwande a v Česku skúšať a tvoriť, aby vytvorili ozajstný cirkus pre 21. storočie, ktorý prepojí odlišné prostredia, odlišné kultúry, mentality, viery a nazerania na svet. Môžu však nárazy kultúr „rozbiť“ aj predsudky o Afrike a Európe? Napokon, obsah novej cirkusovej šou má byť aj o tom.

„Počas nakrúcania sme boli aj svedkami eskalácie utečeneckej krízy v Európe, čím sa význam tohto dokumentu dostáva do celospoločensky významného konceptu. Myslím si, že film ako Cirkus Rwanda potrebujeme v tomto období o to viac, keď sa na juhu Európy stavajú ostnaté ploty a ľudia utekajúci pred vojnou sú vnímaní ako nebezpečná zver. Pre toto by sa mala téma a príbeh filmu šíriť aj za hranice Česka a Slovenska,“ povedal Jakub Viktorín, slovenský koproducent snímky zo spoločnosti nutprodukcia, ktorý sa s dramaturgom RTVS Ondrejom Starinským a strihačkou Sašou Jonášovou osobne zúčastnia za slovenskú stranu na svetovej premiére na MFF v Karlových Varoch.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.